Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Finansiālie mērķi un to sasniegšana: Kā noteikt un sasniegt īstermiņa un ilgtermiņa finansiālos mērķus

Finanšu plānošanai mūsu ikdienas dzīvē ir ļoti liela nozīme. Tas palīdz saprast finanšu plūsmu un sabalansēt ienākumus ar izdevumiem, lai varētu pieņemt labākus finanšu lēmumus, tādējādi nodrošinot ilgtermiņa finansiālo labklājību. Viens no galvenajiem uzdevumiem, plānojot finanses, ir īstermiņa un ilgtermiņa finansu mērķu noteikšana. Šajā rakstā skaidrojam, kā noteikt un sasniegt īstermiņa un ilgtermiņa finansiālos mērķus.

Finansiālo mērķu nozīme

Finansiālie mērķi palīdz vieglāk izsekot līdzi plānošanas progresam un izveidot veiksmīgu budžetu. Skaidri definēti un reāli mērķi motivē turpināt iesākto un sasniegt arvien jaunas virsotnes. Savukārt bez finanšu mērķiem un pārdomātas budžeta stratēģijas, ir viegli apjukt un iestrēgt. Tāpat finansiālie mērķi ir svarīgi, jo līdz ar prasmi kontrolēt savas finanses un tērēt gudri, tiek veicināta arī personīgā un profesionālā izaugsme.

Atšķirība starp īstermiņa un ilgtermiņa mērķiem

Varētu rasties jautājums, kādēļ nepieciešams noteikt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa finanšu mērķus? Atbilde ir sekojoša - sasniedzot īstermiņa mērķus un gūstot mazos panākumus, ir lielāka motivācija un spēks neapstāties pusceļā, lai sasniegtu ilgtermiņa mērķus. Var būt sarežģīti katru dienu strādāt pie tā, lai sasniegtu mērķi, kas ir 20 gadu attālumā. Bet, ja pa ceļam tiek sasniegts vēl kāds mazāks un ātrāks mērķis, tiek sajusts rezultāts, kas motivē turpināt iesākto.

Īstermiņa finansiālie mērķi ir tādi mērķi, kurus iespējams sasniegt 1-2 gadu laikā, piemēram:

  • Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām
  • Atmaksāt jaunā telefona līzingu
  • Sakrāt naudu ceļojumam
  • Iegādāties velosipēdu u.tml.

Ilgtermiņa finansiālie mērķi ir tādi mērķi, kurus iespējams sasniegt 2 un vairāk gadu laikā, piemēram:

  • Izveidot finanšu uzkrājumu bērnu izglītībai
  • Iegādāties jaunu auto
  • Iegādāties nekustamo īpašumu
  • Uzsākt savu uzņēmējdarbību u.tml.

Kā noteikt finansiālos mērķus

Finansiālo mērķu noteikšana nav viegls uzdevums. Ja tie nesakrīt ar to, kas jums patiesi ir nepieciešams, jūsu reālās iespējas nemaz neatļauj tos sasniegt un tie nav skaidri, visticamāk, iesākto darbu pie finanšu mērķu sasniegšanas jau pavisam drīz pametīsiet novārtā. 

Viens no populārākajiem un efektīvākajiem paņēmieniem, kā noteikt finanšu mērķus, ir SMART princips:

  • Specifiski. Jābūt konkrētam formulējumam par to, kas tieši ir jāsasniedz. Piemēram - nevis vienkārši jānolemj, ka jāizveido finanšu uzkrājums, bet jānosaka, kādēļ tas tiek darīts. Konkrēts piemērs: ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām''.
  • Mērāmi. Jābūt noteiktam lielumam, uz ko tiekties. Atgriežoties pie iepriekšējā piemēra, to iespējams papildināt, pievienojot skaitļus. Konkrēts mērāma mērķa piemērs: ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām 200 EUR apmērā.''
  • Sasniedzami. Uzstādītajam mērķim ir jābūt sasniedzamam. Šajā gadījumā mērķis ir tiešā veidā atkarīgs no ienākumu un izdevumu attiecības un tā, vai un kādus izdevumus iespējams samazināt, lai ietaupītu. Tomēr jāatceras, ka sasniedzamam mērķim nav jābūt vieglam mērķim - tam jābūt ar nelielu ambīciju. Konkrēts piemērs: ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām 200 EUR apmērā, katru mēnesi atliekot 10 EUR.''
  • Reālistiski. Jābūt balstītam uz reālo situāciju, apkārtējiem apstākļiem u.c. faktoriem. Jāapdomā visi riska faktori, kas varētu ietekmēt mērķa izpildi, piemēram, kurā datumā saņemat algu, kad tiek segti visi svarīgākie maksājumi, uz kuru rēķina nevar ietaupīt. Vai nepastāv risks, ka varētu zaudēt ienākumu avotu u.tml. Šajā gadījumā jāsaprot, vai ir reāli katru mēnesi atlikt 10 EUR un kad to varētu darīt? Konkrēts reālistiska mērķa piemērs: ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām 200 EUR apmērā, katru mēnesi 20. datumā atliekot malā 10 EUR.''
  • Laikā ierobežoti. Jābūt ar konkrētu izpildes termiņu. Jāatceras, ka laikā ierobežotu mērķi nevajadzētu pēc iespējas izstiept, bet tam nevajadzētu būt ar pēc iespējas īsāku izpildes termiņu. Arī šeit svarīgi saglabāt nelielu ambīciju. Šajā gadījumā mērķis ir īstermiņa, tādēļ vajadzētu iekļauties laikā līdz 2 gadiem. Konkrēts laikā ierobežota mērķa piemērs: ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām 200 EUR apmērā līdz 2026. gada 20. augustam katru mēnesi 20. datumā atliekot 10 EUR.''

Plānošana un rīcība

Lai varētu sasniegt finanšu mērķus, ir svarīgi spēt pārvaldīt savas finanses. Savukārt, lai varētu pārvaldīt savas finanses, pirmkārt, nepieciešams izstrādāt budžetu jeb veikt regulāru visu ienākumu un izdevumu uzskaiti. Otrkārt, nepieciešams veicināt ietaupījumu jeb definēt tās jomas, kurās mēdzat tērēt par daudz, un turpmāk varētu tērēt mazāk.

Nepietiek vien ar to, ka mērķi noteikti - pēc tam nepieciešams regulāri sekot līdzi progresam un ik pa laikam pārskatīt visus finanšu mērķus, lai saprastu, kā veicas, vai un ko būtu nepieciešams uzlabot. Lai varētu izsekot progresu, katram mērķim ieteicams izveidot ceļvedi. Piemēram, ja esat nolēmis ''Izveidot finanšu uzkrājumu neparedzētām situācijām 200 EUR apmērā līdz 2026. gada 20. augustam katru mēnesi 20. datumā atliekot malā 10 EUR'', kuru noteicām iepriekš, tad izveidojiet kalendāra tipa laika plānu un atzīmējiet visus datumus, kuros  ir izdevies atlikt nepieciešamo summu. Ik pēc 2-3 mēnešiem pārskatiet sklandāru un izdariet secinājumus. Vai mērķis ir sasniegts? Ja jā - tas nozīmē, ka sperat pareizus soļus un tā turpiniet! Ja nē, iespējams, nepieciešama stratēģijas maiņa, piemēram, palielināt ienākumus vai samazināt uzkrājuma summu un to, cik nepieciešams atlikt.

Izaicinājumi un kā tos pārvarēt

Nereti rodas dažādas atrunas un izaicinājumi, kas var ietekmēt finanšu mērķu sasniegšanu. Pāris biežāk sastopamie šķēršļi:

  • Motivācijas trūkums

Lai spētu saglabāt motivāciju, ik pa laikam atgādiniet sev, kādēļ noteicāt finanšu mērķus. Sviniet arī mazās uzvaras - ja redzat, ka esat uz pareizā ceļa, nebaidieties ik pa laikam palutināt sevi, piemēram, dodoties vakariņās ārpus mājas vai uz kino. Tomēr atcerieties to darīt tā, lai tas negatīvi neietekmētu finansiālo situāciju, kā arī finanšu mērķu sasniegšanai nepieciešamās finanses!

  • Parādi/finanšu saistības

Ja jums šobrīd ir kādi parādi/finanšu saistības, kā piemēram aktīvs patēriņa kredīts, aizņēmums mājokļa labiekārtošanai vai jebkurš cits aizdevums, tad tā atmaksai jābūt jūsu prioritātei. Citus finanšu mērķus nosakiet tikai pēc tam, kad saistības nokārtotas, pretējā gadījumā varat iedzīvoties pamatīgās finansiālās problēmās, t.sk. sabojāt savu kredītvēsturi.

Ja šobrīd jums nav aktīvs aizdevums, tomēr budžeta plānošanas procesā rodas vajadzība izmantot tādu iespēju, esiet uzmanīgs un lēmumu aizņemties apdomājiet ļoti rūpīgi! Lai arī vairumā gadījumu pieejams kredīts no 18 gadiem, šādu iespēju vajadzētu izmantot tikai tad, ja esat drošs, ka varēsiet atļauties to godprātīgi atmaksāt. Atcerieties, ka tās ir nopietnas saistības, kas tiešā veidā ietekmē budžetu - pievērsiet uzmanību tādiem rādītājiem, kā aizdevuma summa, procentu likmes (t.sk. arī EURIBOR likmes) un atmaksas termiņš. 

  • Budžeta neesamība

Budžeta plānošana palīdz sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem, tādējādi ļaujot kontrolēt naudas plūsmu. Pretējā gadījumā pastāv risks regulāri pārtērēties, kā rezultātā nepietiek naudas, lai sasniegtu noteiktos finanšu mērķus.

Tehnoloģiju loma finansiālo mērķu sasniegšanā

Sen jau pagājis tas laiks, kad budžets tika plānots ar zīmuli uz papīra lapas. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, mums ir pieejami dažādi rīki, kas var būt noderīgi, lai sasniegtu finansiālos mērķus ātrāk un vienkāršāk:

  • Budžeta plānošanas lietotnes

Šobrīd pieejamas neskaitāmas budžeta plānošanas lietotnes ar daudz un dažādām funkcijām, kā ienākumu un izdevumu uzskaite, iepirkumu saraksta izveide, kredīta atmaksas progresa izsekošana, pārskats par gaidāmajiem izdevumiem u.c. Dažas no populārākajām: Goodbudget, Our Groceries Shopping List, You Need a Budget. 

  • Ieguldījumu risinājumi

Lai gan liela daļa uzkrājumus vēl joprojām veido krājkontā, ieguldījumu risinājumi kļūst par arvien populārāku veidu, kā saglabāt un vairot naudas vērtību. Jāņem vērā, ka vērtīgs ir jebkurš ieguldījums, neatkarīgi no ieguldītās naudas summas - tie var būt kaut 30 EUR katru mēnesi. Pastāv vairāki risinājumi: fondi, akcijas, obligācijas, vērtspapīri u.c. Lai varētu pieņemt lēmumu par to, kur un kā ieguldīt, nepieciešams iepazīties ar tirgū pieejamajiem ieguldījumu produktiem un finanšu instrumentiem, kā arī izprast ar tiem saistītos riskus.

Finanšu plānošana, mērķu noteikšana un sasniegšana nav vienkāršs process, bet tas ir veids, kā sasniegt finansiālo stabilitāti un vairot labklājību. Nekad nav par vēlu sākt plānot savas finanses - sāciet arī jūs, lai jau pavisam drīz baudītu pirmos sasniegumus. Ceram, ka mūsu padomi palīdzēs!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti