Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Kā apvienot dārzkopību ar pilsētas ikdienu: siltumnīcas laistīšana aizņemtajiem

Pilsētas straujais ikdienas ritms var šķist grūti apvienojams ar dārzkopību, īpaši tiem, kas ikdienu pavada pilsētas dzīvoklī un uz laukiem vai dārzu dodas vien brīvdienās. Tomēr paša audzētiem augļiem, dārzeņiem un ogām ir pavisam cita garša, aromāts un vērtība, turklāt ne mazāk svarīgi – dārza darbi un saikne ar dabu palīdz mazināt stresu, atjauno enerģiju un uzlabo fizisko formu.

Nodrošinot optimālus apstākļus stādu augšanai un ražas attīstībai, siltumnīca ir ideāls risinājums, lai vēlmi uzsākt dārzniecības gaitas apvienotu ar ikdienas gaitām. Rūpes par siltumnīcas uzturēšanu patiesi prasa salīdzinoši mazāk pūles un laika, tomēr nodrošināt regulāru laistīšanu gan var kļūt par izaicinājumu.

Ja arī tu vēlies ierīkot siltumnīcu, taču ikdienā esi aizņemts darba gaitās, turpini lasīt un uzzini, kā nodrošināt optimālus mitruma un augu augšanas apstākļus pat pilsētas aizņemtajiem dārzkopības entuziastiem!

Praktiski padomi mitruma uzturēšanai siltumnīcā

Lai nodrošinātu optimālu augsnes mitrumu, svarīgi sekot līdzi arī siltumnīcas gaisa temperatūras un mitruma līmenim. Mūsdienīgākie siltumnīcu modeļi šobrīd jau ir aprīkoti ar ērti lietojamām ventilācijas lūkām, līdz ar to par vēdināšanu un gaisa temperatūras regulāciju, iegādājoties kvalitatīvu siltumnīcu, varēsi neuztraukties. Nodrošināt siltumnīcas vēdināšanu ir tik pat svarīgi, kā regulāri laistīt vai mēslot pašus stādus.

  • Vēdināšana novērš ne tikai augu pārkaršanu, bet arī strauju augsnes izkalšanu, kontrolē gaisa mitrumu un pats svarīgākais – palīdz izvairīties no dažādu augu slimību attīstības riska, kas īpaši strauji vairojas slikti vēdinātās, karstās un mitrās siltumnīcās. 

Taču kā nodrošināt to, lai augsne saglabātu tik vērtīgo mitrumu arī tad, ja ikdienā tev nav iespēja katru dienu pašam aplaistīt siltumnīcas augus?

 

Izmanto mulču

Siltumnīcas mulčēšanai var izmantot salmus, sienu, zāģu skaidas vai kompostu, un šī metode siltumnīcā nodrošina virkni priekšrocības:

  • mulčas slānis palīdzēs ilgāk saglabāt augsnes mitrumu, būtiski samazinot mitruma iztvaikošanu, līdz ar to laistīt varēsi retāk;
  • mulča palīdz apkarot arī nezāļu vairošanos, tāpēc varēsi ietaupīt laiku un pūles regulāriem ravēšanas darbiem. Tas gan nenozīmē, ka ravēt nevajadzēs vispār, bet to noteikti varēsi darīt daudz retāk;
  • tāpat mulča palīdzēs regulēt augsnes temperatūru, vasarā augsni uzturot vēsāku, savukārt agrā pavasarī un rudenī siltāku, kas ir īpaši svarīgi salnu periodā;
  • ne mazāk būtisks ieguvums – mulča laika gaitā sadalās un bagātina augsni ar barības vielām, uzlabo augsnes struktūru un aerāciju, tāpēc arī mēslošanu varēsi veikt retāk.

Mulčas uzglabāšanai vērts iegādāties dārza kastes, kuras novietot blakus siltumnīcai, līdz ar to varēsi ērti un bez liekām pūlēm apmainīt mulčas slāni, kad tas nepieciešams. Papildu pluss – dārza kastes vari izmantot gan komposta vai dārza instrumentu uzglabāšanai, gan kā ērtu soliņu atpūtai.

Laisti agri rītos

Ja tev tomēr ir iespēja ik pārdienas aplaistīt siltumnīcu, to noteikti dari agri no rīta. Siltumnīcas laistīšana karstākajā dienas daļā veicina strauju ūdens iztvaikošanos, līdz ar to laistīt nāksies daudz biežāk.

  • Tieši agri no rīta augi ir visuzņēmīgākie pret mitrumu, tāpēc laistīšana šajā laikā nodrošinās visefektīvāko rezultātu. Turklāt laistot dienas karstajā daļā, mitrumam strauji iztvaikojot, uz lapām veidosies kondensāts, kas veicinās augu slimību un kaitēkļu vairošanos.
  • Tā kā dienas vidū mitrums iztvaiko daudz straujāk, laistot karstajā dienas periodā ūdens var nemaz nesasniegt auga dziļākās saknes. Ilgākā laika periodā tas novājinās gan auga sakņu sistēmu, gan pašu augu, tā būtiski mazinot ražas kvalitāti.

Ierīko dārza laistīšanas sistēmu

Ja ikdienā esi aizņemts un dārza darbiem vari pievērsties vien brīvdienās, visērtākais un efektīvākais risinājums ir dārza laistīšanas sistēma. Taču, lai šādu sistēmu ierīkotu, nepieciešams neizsīkstošs ūdens avots un elektroenerģijas pieslēgums.

  • Pilienveida apūdeņošanas sistēma ūdeni katram augam piegādā virs augsnes.
  • Automātiskās smidzināšanas sistēmas ir vairāk piemērotas zāliena vai sakņu dārza laistīšanai.
  • Kapilāru apūdeņošanas sistēmas ūdeni pievada tieši augu saknēm, caur speciālām, zemē ieraktām caurulēm, līdz ar to nodrošina optimālu augsnes mitruma līmeni, novērš augsnes mitruma iztvaikošanos un ūdeni saņem arī dziļākās auga saknes.
  • Lai arī laistīšanas sistēmas ir dažādas, un katram jāpielāgo savām vajadzībām, budžetam un siltumnīcas tipam atbilstošākais variants, taču tās visas darbojas pēc līdzīga principa – nodrošina automātisku ūdens pievadi augiem, līdz ar to par laistīšanu varēsi vairs neuztraukties.
  • Dārza laistīšanas sistēma siltumnīcā nodrošina vienmērīgu un regulāru laistīšanu, kas būtiski uzlabos gan stādu attīstību, gan ražas kvalitāti. Manuāli laistot augus, ir grūti to paveikt vienmērīgi un daļa augu var nesaņemt nepieciešamo mitrumu vai tieši otrādi – var tikt pārlaistīti.
  • Automātiskās laistīšanas sistēmas daudz efektīvāk izmanto ūdens resursu, precīzi dozējot augam nepieciešamo ūdens daudzumu, tā samazinot ūdens patēriņu, kas ir īpaši svarīgi, ja ūdens tiek iegūts no akas, kur karstās vasarās ūdens var arī izsīkt.
  • Pieejamas arī attālināti vadāmās laistīšanas sistēmas, kurās visus laistīšanas parametrus iespējams uzstādīt un kontrolēt attālināti, savā viedierīcē.

Ja savā dārzā vēlies ierīkot krāšņu puķu dobi, taču ikdienā atrast laiku rūpēm par prasīgiem košumaugiem ir grūti, lasi rakstu “Dārza eksperte iesaka izturīgākos ziedus slinkam dārzniekam” un uzzini, kā izvēlēties savām iespējām atbilstošākos ziedu stādus! 

Viss tavām dārzkopības gaitām interneta veikalā Ksenukai.lv!

Siltumnīcas un automātiskās laistīšanas sistēmas, kvalitatīvus dārza instrumentus un dārza tehniku, kā arī citas preces dārzam par vienmēr izdevīgāk cenām ātri un ērti iegādājies interneta veikalā Ksenukai.lv! Turklāt kļūstot par Smart NET kluba biedru, visu dārzam nepieciešamo varēsi iegādāties pat ar vairāk kā 45 % atlaidi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kāpēc svarīgi ieguldīt grāmatvedībā?

Grāmatvedība ir jebkura uzņēmuma mugurkauls. Tā ne tikai nodrošina precīzu finanšu pārskatu sagatavošanu, bet arī sniedz kritisku informāciju uzņēmuma vadībai, lai pieņemtu izsvērtus lēmumus. Tomēr, n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti