Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā matracis ietekmē miegu?

Cilvēku miegs ir daudzu zinātnisku pētījumu objekts. Neskaitāmos pētījumos ir mēģināts noskaidrot, kā kvalitatīvs miegs ietekmē cilvēka labsajūtu un fizisko veselību, kas izraisa dažādus miega traucējumus un kas var palīdzēt tos novērst. Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, ir noskaidrots, ka viens no faktoriem, kas būtiski ietekmē cilvēka miega kvalitāti, ir gulēšanas virsmas izvēle

 Kvalitatīvi matrači bieži vien nosaka miega kvalitāti un to, vai cilvēks būs atpūties un enerģisks dienas sākumā un vai viņu nemocīs nepatīkamas sāpes. Bet kā izvēlēties matraci, kas atbilstu visām jūsu vajadzībām, lai miegs būtu veselīgs un dziļš? Kas notiks, ja izdarīsiet nepareizu izvēli? Kādi ir pareizā matrača un virsmatrača dueta brīnumi? Šajā rakstā atbildēsim uz šiem jautājumiem un sniegsim jums daudz noderīgas informācijas par veselīgu un kvalitatīvu miegu.

Pazīmes, ka matracis negatīvi ietekmē jūsu miegu

Slikts, nekvalitatīvs miegs ir problēma, kas skar daudzus cilvēkus jebkurā vecumā. Lai risinātu šo problēmu, tiek veikti dažādi pasākumi, tostarp gulēšanas paradumu maiņa, rituālu ieviešana, guļamistabas pārkārtošana un pat palīglīdzekļu lietošana. Taču daudzos gadījumos nekvalitatīva miega problēmu var atrisināt daudz vienkāršāk, ja problēmu pamatā ir tikai vecs matracis. Kādas ir pazīmes, kas liecina, ka tieši jūsu matracis negatīvi ietekmē jūsu miegu?

  • Kad no rīta pamostaties, jums sāp viss ķermenis un jūs jūtat nepatīkamu stīvumu muskuļos, mugurā un kaklā.
  • Jūs nomoka neskaidri izsitumi, un pēc gulēšanas jūsu āda ir jutīga un niezoša.
  • Jūs labprātāk gulētu citā gultā, piemēram, viesnīcā vai pie radiniekiem.
  • Jūs jūtat vai pat ar neapbruņotu aci redzat, ka matracī ir izveidojušies iedobumi, izciļņi un ir manāmas atsperes.
  • Lai aizmigtu, jums ir jāguļ noteiktā vietā uz matrača.
  • Uz dīvāna ir gandrīz tikpat viegli aizmigt kā savā gultā.
  • Kad kustaties gultā, jūsu matracis izdod specifiskus trokšņus.

Tās visas ir nopietnas pazīmes, kas liecina, ka matracis negatīvi ietekmē jūsu miegu, un var būt galvenais sliktā miega iemesls. Jāatzīmē, ka tieši matracis ir tas, kas būtiski ietekmē veselīgu miegu, labsajūtu un veselību, tāpēc ir būtiski pievērst īpašu uzmanību gulēšanas virsmai, uz kuras pavadāt aptuveni pusi dienas.

Kā izvēlēties pareizo matraci?

Kad nolemjat mainīt matraci, ir svarīgi apzināties, ka jaunais matracis nodrošinās jums labu miegu tikai tad, ja izdarīsiet pareizo izvēli. Matrača iegāde tikai tāpēc, ka šo konkrēto modeli ir ieteicis jūsu draugs vai paziņa, ļoti bieži neuzlabo jūsu miegu, bet dažkārt to pat pasliktina. Tas ir tāpēc, ka matrača izvēle ir ļoti individuāla, un pirms jaunas gulēšanas bāzes izvēles ieteicams ņemt vērā šādus galvenos faktorus:

  • Novērtējiet savas ķermeņa īpašības un gulēšanas paradumus. Izvēloties matraci, ir ļoti svarīgi pareizi izanalizēt savu augumu, svaru, gulēšanas pozu un jutīgākās ķermeņa zonas. Piemēram, ja jums ir muguras sāpes, dažiem cilvēkiem palīdz cietāki matrači, citiem – mīkstāki. Ja guļat uz muguras vai vēdera, ieteicams ciets vai vidēji ciets matracis, savukārt, ja guļat uz sāniem, labāka izvēle būs mīksts matracis. Jums arī jāapzinās, ka jaunajam matracim jābūt vismaz par 15 centimetriem garākam par jums pašiem un tā cietībai jābūt atkarīgai no jūsu svara. Jo lielāks ir cilvēka svars, jo cietākam jābūt matracim.
  • Pievērsiet uzmanību kvalitātei. Matrača kvalitāte ir neatņemama laba nakts miega sastāvdaļa. Tāpēc, izvēloties jaunu matraci, ir ļoti svarīgi ņemt vērā matrača materiālu, vai tas ir hipoalerģisks un aizsargā pret putekļu ērcītēm, vai tas ir pietiekami izturīgs un vai gadiem ilgi nezaudēs savu formu un komforta līmeni.

Matrača un virsmatrača duets labākajiem rezultātiem

Ja ņemsiet vērā šos faktorus un izvēlēsieties sev piemērotu matraci, pastāv liela iespēja, ka jūsu miega kvalitāte būtiski mainīsies – jūs gulēsiet mierīgāk, nepamodīsies vairs ar ķermeņa un muguras sāpēm, aizmirsīsiet traucējošos izsitumus vai citus alerģijas simptomus, jutīsieties enerģiskāks un labākā noskaņojumā. Taču, lai iegūtu vislabāko miega kvalitāti, ir vērts padomāt par kvalitatīvu matrača un virsmatrača duetu. Virsmatracis ir plānāka matrača versija, kas paredzēta, lai paceltu jūsu miega komfortu jaunā līmenī. Virsmatrača galvenā funkcija ir precīzi pielāgoties jūsu ķermeņa izliekumiem un pielāgot gulēšanas pamatnes īpašības – padarīt matraci mīkstāku vai cietāku vai, piemēram, novērst virsmas nelīdzenumus. Turklāt virsmatrači ar antialerģiskām īpašībām rada īpaši higiēnisku gulēšanas vidi un ir pilnīgi brīvi no pelējuma, sēnītēm un putekļu ērcītēm, efektīvi novēršot alerģiskas reakcijas. Lai gan jauns matracis un tam piemērots virsmatracis ir vislabākā miega kvalitātes garantija, ir vērts atzīmēt, ka virsmatracis nav obligāti jāiegādājas kopā ar jauno matraci. Ir iespējams izvēlēties budžetam draudzīgāku variantu un iegādāties tikai kvalitatīvu virsmatraci, kas efektīvi novērsīs visus jūsu vecā matrača trūkumus un veicinās labāku, veselīgāku un dziļāku miegu.

Kā izvēlēties labāko virsmatraci?

Neatkarīgi no tā, vai vēlaties iegādāties virsmatraci savam jaunajam vai vecajam matracim, ir svarīgi zināt, kā izvēlēties labāko virsmatraci savām gulēšanas vajadzībām. Padoms: ieklausieties savā ķermenī un skaidri saprotiet, ko meklējat:

Izvēloties virsmatraci, vispirms atbildiet uz jautājumu, kādu funkciju vēlaties, lai tas pildītu. Vai vēlaties padarīt savu guļamvietu mīkstāku vai cietāku? Polsterēti virsmatrači kompensēs matrača vai gultas iegrimšanu, savukārt, ja guļat uz dīvāna, tie mazinās diskomfortu, ko rada virsmas plaisas. Cietie virsmatrači izlīdzinās nelīdzenumus vienā guļamās virsmas pusē, vienlaikus nodrošinot lielāku cietību tajā pusē, kurā guļat.
Lai izvēlētos virsmatraci, kas nodrošina vislabāko komfortu, ir svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kādā pozā jūs parasti guļat: uz vēdera, uz sāniem vai uz muguras. Ja jums patīk gulēt uz sāniem, ieteicams izvēlēties mīkstu vai vidēji cietu virsmatraci. Ja guļat uz muguras vai vēdera, jāizvēlas cietāks virsmatracis, kas nodrošina pareizo ķermeņa līdzsvaru un nodrošina veselīgu miegu.

Kas notiks, ja es nemainīšu savu matraci?

Ir daudz pazīmju, kas liecina, ka ir pienācis laiks mainīt matraci, tostarp bezmiegs, nepatīkamas ķermeņa sāpes, enerģijas trūkums un vispārējās pašsajūtas pasliktināšanās. Ja ignorēsiet visas šīs pazīmes un nemeklēsiet jaunu matraci, kas spētu uzlabot jūsu miega kvalitāti, jūsu garīgā un fiziskā veselība laika gaitā tikai pasliktināsies. Vai ir vērts pastāvīgi justies slikti miega trūkuma dēļ? Noteikti nē, jo jauns augstas kvalitātes matracis vai maciņam draudzīgāks risinājums – kvalitatīvs virsmatracis – var ievērojami uzlabot jūsu miegu un nodrošināt gaišāku rītdienu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti