Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kā nenonākt parādu jūgā, izmantojot kredītkarti?

Pēdējā laikā arvien populārāks kļūst kredītkartes vai kredītlīnijas. Tie ir izdevīgi kreditēšanas pakalpojumi, kas dod iespēju aizņemties vajadzīgo naudu kredītlimita ietvaros jebkurā brīdī, turklāt procenti ir jāmaksā tikai par aizņemto summu. Salīdzinājumā ar tādu kreditēšanas pakalpojumu kā atraiskredits, kredītkartēm ir arī zemākas procentu likmes un izdevīgāki atmaksas nosacījumi. Pēc tā visa var secināt, ka tas ir daudz labāks kreditēšanas pakalpojums, taču naudas vieglā pieejamība nereti kredītkaršu īpašniekus pamudina pārtērēties. Nauda no kredītlimita tiek tērēta arī tad, ja tas nav būtiski nepieciešams un tādā veidā pastāv ļoti liela iespēja uzaudzēt lielu kredītkartes parādu, ko vairs nav iespējams apmaksāt. Kā panākt, ka kredītkarte kalpo tikai kā drošības spilvens neparedzētām situācijām, nevis papildus finansējums nevajadzīgiem pirkumiem?

Iemācieties iztikt ar saviem līdzekļiem

Pirms kredītkartes izmantošanas, vajadzētu pārliecināties, ka jūs protat taupīt un nedzīvot pāri saviem līdzekļiem. Varbūt tas šķitīs muļķīgi, jo kāpēc gan ņemt kredītkarti, pēc tam, kad esat iemācījies iztikt tikai ar savu naudu, taču, kā jau tika minēts, kredītkarte ir drošības garants brīžiem, kad neparedzētu iemeslu dēļ, naudas pietrūkst. Kredītkarti nedrīkst izmantot kā papildus finansējumu katru mēnesi, jo tā, pateicoties procentiem, parāds tikai turpinās augat arvien lielāks. Ja iepriekš nespējāt izdzīvot ar savu algu, tad izdzīvot ar to pašu ienākumu apjumu un vēl papildus maksāt procentu maksājumus, jūs nespēsiet ne tik. Pirms ņemat kredītkarti, saplānojiet savu budžetu un sakārtojiet finanses.

Iepērcieties tikai ar konkrētu mērķi

Kredītkaršu parādi sāk veidoties tieši tad, kad tiek veikti spontāni pirkumi. Kad pašam nav naudas, bet ir kredītkarte, parasti rodas vēlme iegādāties dažādas lietas kredītā. Sākumā impulsīvie pircēji mierina sevi ar domu, ka parādu atmaksās un nākamajā mēnesī spontānus pirkumus vairs neveiks, taču tas bieži vien neizdodas. Tad nu labāk ir censties pēc iespējas izvairīties no jebkādiem kārdinājumiem. To var panākt, neejot iepirkties, bez konkrēta mērķa, kā arī vienmēr sastādot iepirkumu sarakstus. Kredītkarti lietojiet tikai tad, ja jums pietrūkst naudas patiešām nepieciešamām lietām.

Izvēlieties mazu kredītlimitu

Ja karte jums ir vajadzīga vien kā drošības spilvens vai palīgs plānotu pirkumu veikšanai, jums, visticamāk, vajadzētu pietikt ar samērā nelielu aizdevuma summu. Pietiks, ja jūsu kredītlimits būs daži simti eiro. Tas palīdzēs atrisināt sīkas finanšu ķibeles, kā tā būs pietiekoši liela summa dažādu lielāku pirkumu veikšanai, taču šādas summas jums neļaus vienā mirklī uzaudzēt milzu parādus ar ko vairs netiekat galā.
Izmantojiet kredītkarti tikai tad, kad esat atmaksājis iepriekšējo aizņēmumu

Noteikti nevajadzētu veikt nākamo pirkumu ar kredītkarti, kamēr neesat atmaksājis iepriekšējo. Daudzi kredītkarti izmanto nepārtraukti, atmaksājot tikai ikmēneša noteikto minimumu un audzējot parādu arvien lielāku. Tas beigu baigās novedīs pie ļoti lielām, nevajadzīgām kredītsaistībām, kuras būs grūti nokārtot. Labāk veiciet pirkumus pa vienam – ja kaut ko nopērkat, atmaksājiet visu summu kopā ar aizdevuma procentiem un tikai tad, kad visas saistības ir nokārtotas, varat droši veikt nākamo pirkumu.

Nenēsājiet kredītkarti līdzi ikdienā

Ja reiz kredītkarte ir paredzēta vien ārkārtas finanšu problēmu risināšanai un plānotu pirkumu veikšanai, tā nav nepieciešama, ik reizi, kad dodieties uz veikalu. Glabājiet to drošā vietā, piemēram, mājās, dokumentu atvilktnē. Ja jums tiešām vajadzēs lieku naudu, varēsiet karti paņemt un naudu dabūt, bet ikdienā jūs izvairīsieties no spontānu pirkumu veikšanas kredītā.

Kredītkarte tiešām ir ļoti labs drošības spilvens papildus saviem uzkrājumiem vai arī tad, ja uzkrājumu nav. Kredītkartes procentu likmes ir pielīdzināmas tāda kreditēšanas pakalpojuma procentu likmēm kā patēriņa kredīts, taču ērtuma un naudas piešķiršanas ātruma ziņā tās ir vēl labākas nekā ātrie kredīti, taču par spīti priekšrocībām, tās var sagādāt problēmas. Ja gribat izmantot kredītkarti vai kādu citu līdzīgu kreditēšanas pakalpojumu, noteikti pārliecinieties par to, ka spēsiet kontrolēt savus pirkumus un kredītkartes jūs neievedīs parādu jūgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti