Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kā salīdzināt dažādus nebanku kredītu piedāvājumus - 4 Noderīgi Padomi

Situācijas, kurās var būt nepieciešama nauda, ir dažādas, līdz ar to, lai katrs varētu izvēlēties sev labāko un piemērotāko finanšu pakalpojumu, arī nebanku kredītu piedāvājumi ir dažādi.

Lai vajadzības gadījumā nepārmaksātu un spētu izvēlēties izdevīgāko kredīta piedāvājumu, ir vērts salīdzināt dažādus piedāvājumus - šī raksta turpinājumā stāstām par to, kā salīdzināt dažādus nebanku kredītu piedāvājumus.

Procentu likme

Atmaksājot aizdevumu, jāatmaksā gan aizdevuma pamatsumma, gan aizdevuma procenti, kādus noteicis aizdevējs, līdz ar to procentu likme ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kas jāņem vērā, izvēloties aizdevuma veidu un aizdevēju. Attiecībā uz procentu likmi vajadzētu pievērst uzmanību diviem rādītājiem: kredīta procentu likme un gada procentu likme (GPL). 

Kredīta procentu likme ir aizņemtās naudas “cena” - tās aprēķinam var tikt piemēroti tirgus indeksi, piemēram, EURIBOR vai arī šī likme var būt fiksēta. Savukārt gada procentu likme ir kopējās kredīta izmantošanas izmaksas - tās aprēķinā tiek ietverta maksa par aizdevuma noformēšanu, komisijas maksas, izmaksas par konta uzturēšanu un izmaksas par norēķinu līdzekli. GPL ir ļoti svarīgs rādītājs, kas palīdz salīdzināt dažādus kredītus, jo norāda uz reālajām aizdevuma izmaksām.

Jāsaprot, ka reālās procentu likmes var atšķirties no aizdevēja mājaslapā norādītajām likmēm, jo, izskatot pieteikumu, aizdevējs vērtē klienta kredītvēsturi un kredītreitingu - tas nozīmē, ka klienti ar labu kredītvēsturi var saņemt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, savukārt klientiem ar sabojātu kredītvēsturi nosacījumi visbiežāk ir neizdevīgāki vai kredīts var tikt atteikts.

Nosacījumi un papildus izdevumi

Salīdzinot dažādus nebanku kredītu piedāvājumus, svarīgi pievērst uzmanību ne tikai kopējai atmaksājamai summai, bet arī tam, kā notiek tā atmaksas process un visus ar to saistītos papildu izdevumus. Sākumā jāpievērš uzmanība maksājumu grafikam - kāds ir maksājumu apjoms, maksājumu datums un kopējais atmaksas termiņš.

Galvenokārt aizdevēji piedāvā divu veidu atmaksas variantus: aizdevuma atmaksa ar vienāda lieluma regulāriem maksājumiem un aizdevuma atmaksa ar vienāda lieluma pamatsummas maksājumiem. Pirmais paņēmiens tiek dēvēts par anuitātes metodi, un tas paredz, ka kredītmaksājumi ir nemainīgi un procenti ikmēneša maksājumam tiek aprēķināti no kopējās aizdevuma summas. Savukārt otrais paņēmiens paredz, ka kredītmaksājumi katru mēnesi samazinās un procenti ikmēneša maksājumam tiek aprēķināti no atlikušās aizdevuma summas. 

Vēl viens svarīgs faktors kredīta un aizdevēja izvēlē ir elastīgas atmaksas iespējas jeb agrīna atmaksa - tā ir iespēja ietaupīt uz procentu maksājumu rēķina. Noskaidrojiet, vai šāda iespēja tiek piedāvāta un ar kādām papildus izmaksām vajadzētu rēķināties, to izmantojot! Ir aizdevēji, kas atmaksāt kredītu pirms termiņa piedāvā kā papildu bonusu, bez maksas.

Esiet uzmanīgs - koncentrējoties uz atsevišķiem skaitļiem, ir viegli nepamanīt, ka kopumā aizdevums nemaz nav tik izdevīgs kā sākotnēji licies. Izmantojot tādu finanšu pakalpojumu kā nebanku kredīts, jārēķinās, ka aizdevējs var noteikt dažādas papildu izmaksas kā līguma slēgšanas maksa; sodi par maksājumu kavējumiem u.c. Jāsaprot, ka katram kredīta veidam ir arī sava specifika un kārtīgi jāiepazīstas ar visu sniegto informāciju.

Klientu atsauksmes

Reklāmās un mājaslapā visbiežāk norādīti piedāvājumu izdevīgie aspekti, savukārt klientu atsauksmes ir veids, kā par nebanku aizdevējiem uzzināt vairāk. Tā kā kredītsaistības paredz sadarbību ilgākā laika periodā, atsauksmes par aizdevējiem visbiežāk ir vairāk nekā tikai pirmais iespaids, un tās var palīdzēt saprast reālās priekšrocības un trūkumus.

Apskatiet internetā pieejamo informāciju, t.sk. sociālo tīklu ierakstus, domubiedru grupas, sūdzību portālus, kur pieejamas gan pozitīvas, gan negatīvas atsauksmes. Tomēr atcerieties, ka nevajadzētu paļauties vien uz citu cilvēku viedokļiem, un katra atsauksme jāizvērtē kritiski, rēķinoties, ka negatīvās atsauksmes, iespējams, ir nepamatotas vai arī tās raksta konkurenti. Savukārt, ja negatīvo atsauksmju ir ļoti daudz, to, vai izvēlēties konkrēto nebanku kredītdevēju, izvērtējiet īpaši rūpīgi!

Pieņemot gala lēmumu, aizdevēja reputācija ir ļoti svarīga! Pieteikums aizdevumam tiek izskatīts pāris minūšu laikā vai stundas laikā (patēriņa kredīts un kredītlīnija var prasīt vairāk laika izvērtēšanai), savukārt pēc līguma noslēgšanas ar nebanku aizdevēju būs jāsadarbojas līdz pat kredīta atmaksas dienai, kas atsevišķos gadījumos ir 10 un vairāk gadi. Neatkarīgi no tā, vai tiek izmantots īstermiņa kredīts vai ilgtermiņa kredīts, svarīgi, lai aizdevējs ir pretimnākošs, godīgs, kā arī visi darījumi ir droši un caurspīdīgi jeb aizdevējam nav slēptās izmaksas. 

Līguma nosacījumi

Lai arī, iespējams, iepazīstoties ar aizdevēja mājaslapā pieejamo informāciju un piedāvājumā ietverto informāciju, varētu likties, ka viss ir skaidrs, pirms galējas vienošanās vajadzētu ļoti rūpīgi iepazīties arī ar aizdevēja izvirzītajiem līguma nosacījumiem - tikai tā varēsiet būt pilnībā drošs, ka izprotat attiecīgā finanšu pakalpojuma būtību. 

Var būt situācijas, kad līgumā ietvertie nosacījumi atšķiras no sākotnējās vienošanās, tādēļ rūpīgi izlasiet pilnībā visu līgumu, t.sk. smalko druku, meklējot potenciāli problemātiskus nosacījumus, kas varētu apgrūtināt aizdevuma atmaksu! Ja, lasot līgumu, rodas kādi jautājumi, nebaidieties sazināties ar aizdevēju, lai saņemtu skaidrojumu!

Arī aizdevējs izvērtē klienta maksātspēju, tādēļ pirms līguma noslēgšanas pārliecinieties, ka aizdevējam esiet sniedzis pilnīgu un patiesu informāciju par sevi, saviem ienākumiem un materiālo stāvokli, un jo īpaši - esošajām kredītsaistībām. Jo godprātīgāks būsiet pret aizdevēju, jo veiksmīgāka būs sadarbība. 

 

Mūsdienās pieejama ļoti plaša informācija par nebanku kredītiem, turklāt pieteikuma aizpildīšana ir bez maksas un neuzliek klientam nekādas saistības, tādēļ salīdzināt piedāvājumus un izvēlēties sev piemērotāko ir iespējams ātri un vienkārši. Noformējot aizdevumu, ir svarīgi justies pārliecinātam par savu izvēli, rūpīgi izvērtējot savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt. Lai izdodas pieņemt pārdomātus un gudrus finanšu lēmumus!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti