Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kad un kādos gadījumos sievietei jāapmeklē ginekologs?

Reproduktīvā veselība ietekmē ne tikai sievietes fizisko un emocionālo pašsajūtu, bet arī dzimumdzīves kvalitāti, auglību, ģimenes plānošanas jautājumus un neizbēgami arī partnerattiecības. Turklāt vienlīdz svarīgi sekot līdzi savai ginekoloģiskajai veselībai ir gan reproduktīvajā vecumā, gan arī menopauzes un pēcmenopauzes periodā.

Lai parūpētos par savu veselību un veiktu profilaktisko ginekoloģisko apskati, vismaz reizi gadā visas dzīves garumā ikvienai sievietei nepieciešams apmeklēt savu ginekologu. Taču vēl aizvien, liela daļa sieviešu ginekologu apmeklē neregulāri un pat tad, kad jau parādījušies nepatīkami simptomi, pie speciālista dodas krietni novēloti.

Tam par iemeslu mēdz būt kauns vai bailes no iespējamās diagnozes. Tomēr, neskatoties uz mūsdienās plaši pieejamo informāciju un dažādām informatīvajām kampaņām, satraucošs ir arī fakts, ka vēl aizvien vērojams zināšanu trūkums gan par seksuālās, gan reproduktīvās veselība jautājumiem.

Par to, kādos gadījumos un kādi simptomi liecina par to, ka ar steigu jāapmeklē ginekologs, konsultē Veselības un skaistuma centra Adoria ginekoloģijas speciālisti.

Cik bieži un kad jādodas pie ginekologa?

Uzsākot dzimumdzīvi, profilaktiskā ginekoloģiskā apskate sievietēm jāveic vismaz reizi gadā, īpašu uzmanību savai ginekoloģiskajai veselībai pievēršot tieši pēc menopauzes iestāšanās, kad ļaundabīgu saslimšanu un dzemdes kakla vēža risks krietni palielinās.

Profilaktiskās apskate ietver izmeklējumus uz ginekoloģiskā krēsla, iztriepes un dzemdes kakla citoloģisko analīžu noņemšanu, ginekoloģisko USG un krūšu apskati. No 25 gadu vecuma, reizi 3 gados ikviena sieviete saņemt uzaicinājumu valsts apmaksātu dzemdes kakla citoloģisko analīžu veikšanai. Uzaicinājumu iespējams saņemt arī pie sava ģimenes ārsta.

Pirmā apskate

Viens no biežākajiem jautājumiem, kas satrauc jaunu meiteņu mammas, ir par to – kad jāieplāno meitas pirmā vizīte pie ginekologa. Liela daļa mammas meitu uz pirmo apskati piesaka vecumā no 12–14 gadiem, kad meitenei sākušās mēnešreizes.

Tomēr mēnešreižu sākšanās, ja vien netiek novērotas pastiprinātas sāpes, asiņošana, ilgstoši neregulārs cikls vai citas sūdzības, nav obligāts iemesls apmeklēt ginekologu. Ja meitenei nav nekādu sūdzību, pirmās ginekologa vizītes laikā apskate uz ginekoloģiskā krēsla tiek veikta reti, vien vajadzības gadījumā ārsts var iztaustīt vēdera lejasdaļu, veikt dzimumorgānu apskati no ārpuses vai apskates laikā veikt ginekoloģisko USG.

Ginekologs noteikti būtu jāapmeklē tad, ja meitenei menstruācijas parādās pāragri (līdz 8–9 gadu vecumam), kā gadījumos, kad ne mēnešreizes, ne citas dzimumnobriešanas pazīmes nav parādījušās līdz 15 gadu vecumam.

Ginekologa konsultācija ir vēlama arī tad, ja meitene vēl nav uzsākusi dzimumdzīvi, taču viņas dzīvē parādās pirmais draugs. Ginekologa konsultācijas laikā profesionālā, vienlaikus meitenei saprotamā veidā meitenei būs iespēja uzzināt gan par grūtniecību un STS, gan kontracepcijas nozīmi un dažādām izsargāšanās metodēm. Savukārt tad, kad meitene dzimumdzīvi jau uzsākusi, ginekologs jāapmeklē pēc iespējas ātrāk.

Grūtniecības plānošanas un pēcdzemdību periods

Viens no nozīmīgākajiem periodiem, kad sievietei jāapmeklē ginekologs, ir bērniņa plānošanas laiks. Apskates laikā tiek veikti visi nepieciešamie izmeklējumi un analīzes, lai pārliecinātos par to, ka grūtniecību plānot ir droši un topošā māmiņa saņem arī ārsta ieteikumus par nepieciešamajām dzīvesveida korekcijām, uzturu un to, kādas papildu minerālvielas vai vitamīni jāuzņem mazuļa plānošanas periodā.

Ginekologa vizīti noteikti nevajadzētu ilgi atlikt arī tajos gadījumos, kad plānojot bērniņu, gadu pēc tam, kad uzsākta dzimumdzīve bez izsargāšanās, grūtniecība tā arī nav iestājusies. Savukārt tad, ja grūtniecība iestājusies un noritējusi veiksmīgi, pēc dzemdībām katrai jaunajai māmiņai pirmā ginekologa apskate jāieplāno 6–8 nedēļu laikā, lai pārliecinātos par dzemdes stāvokli, to, kā sadzijuši plīsumi, ja tādi bijuši, kā arī izrunātu turpmāk piemērotāko kontracepcijas metodi.

Grūtniecība

Iestājoties grūtniecībai, topošajām māmiņām uzskaitē jāstājas no 8.–12. grūtniecības nedēļai. Taču uzzinot par grūtniecību, liela daļa jauno māmiņu steidz doties pie ārsta ātrāk, nereti jau 5.– 6. grūtniecības nedēļā. Pirmās vizītes laikā tiek konstatēta grūtniecības iestāšanās, izvērtēts grūtnieces veselības stāvoklis, veikta ginekoloģisko apskate, kā arī nepieciešamības gadījumā tiek veikta pirmā ultrasonogrāfija, kas tik agrīnā grūtniecības periodā tiek veikta transvagināli.

Valsts apmaksātā ultrasonogrāfija grūtniecēm tiek veikt pirmā un otrā trimestra skrīninga ietvaros 11.–13. nedēļā un 20.–21. nedēļā, kā arī nepieciešamības gadījumā, trešajā trimestrī.

Kādi simptomi liecina par to, ka pie ginekologa jādodas ar steigu?

Lai izslēgtu cistu, polipu, iekaisumu, infekciju un citu ginekoloģisko saslimšanu risku, noteiktu pareizo diagnozi un uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu, ginekologs jāapmeklēt ar steigu, ja sieviete konstatē sekojošus simptomus:

  • neizskaidrojamas sāpes vēdera lejasdaļā vai dzimumorgānos, kas regulāri atkārtojās;
  • smērēšanās vai asiņošana starp mēnešreizēm;
  • ilgstoša un stipra asiņošana mēnešreižu laikā, kas turpinās un nemazinās ilgāk kā 7 dienas; 
  • neraksturīga mēnešreižu kavēšanās vai pazušana, kas nav saistīta ar grūtniecības iestāšanos;
  • izsitumi, nieze, diskomforts makstī, dzimumorgānos un to apvidū;
  • maksts izdalījumi ar nepatīkamu smaku.

Ginekologs Rīgā, Veselības un skaistuma centrā Adoria

Veselības un skaistuma centra Adoria profesionālā ginekologu komanda aicina sievietes rūpēties par savu veselību visas dzīves garumā! Augsti kvalificēti ginekoloģijas speciālisti, jauns un moderns aprīkojums, visi nepieciešamie izmeklējumi vienuviet un valsts apmaksāts ginekologs grūtniecēm Rīgā, A. Čaka ielā 70-3. Lai pieteiktu vizīti, aicinām ienākt mājas lapā adoria.lv vai zvanīt pa tālruni +371 67 315 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti