Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kādas ir zobu protēžu priekšrocības un kā tās uzlabo ikdienas dzīves kvalitāti?

Zaudēti zobi var radīt dažādas problēmas, sākot no estētiskiem defektiem, līdz pat košļāšanas traucējumiem un runas problēmām. Turklāt, ja zaudētie zobi netiek aizvietoti, ar laiku veidojas arī sakodiena izmaiņas, kas veicina zobu bojāšanos un citas zobu un mutes dobuma problēmas.

Zobu protezēšana ir mūsdienīga zobārstniecības nozare, kas piedāvā plašu risinājumu klāstu pacientiem, kuri ir zaudējuši vienu vai vairākus zobus. Zobu protēzes ne tikai atjauno sakodienu un ēšanas funkcijas, bet uzlabo arī pacienta pašapziņu un sejas estētiku.

Kāpēc svarīgi pēc iespējas ātrāk aizvietot trūkstošos zobus, kā atšķiras dažādi protēžu veidi un kādas ir to uzstādīšanas iespējas, stāsta Veselības un skaistuma centra Adoria zobārste Ieva Breča.

Zobu protēzes: ne tikai izskatam, bet arī veselībai

Zobu dzīves laikā iespējams zaudēt gan traumas, gan dziļu bojājumu gadījumā. Lai gan mūsdienās pieejamas mūsdienīgas zobu ārstēšanas metodes, tajā skaitā, zobu sakņu kanālu ārstēšana ar mikroskopu, diemžēl dažkārt zobu tomēr neizdodas glābt.

 Ar zobu protēžu palīdzību iespējams ne tikai atgūt skaistu smaidu, bet būtiski uzlabot arī ikdienas dzīves kvalitāti un izvairīties no nopietnākām veselības problēmām.

Ikdienas dzīves kvalitāte

  • Uzlabota košļāšanas funkcija: zobu protēzes atjauno košļāšanas funkciju, vienmērīgi sadalot košļāšanas spēku pa visu žokli, tā samazinot slodzi uz atlikušajiem zobiem un žokļa locītavām.
  • Skaidra izruna: protēzes palīdz atjaunot pareizu artikulāciju, novēršot runas nepilnības.
  • Sejas kontūru atjaunošana: zobi nodrošina lūpu un vaigu atbalstu, tāpēc zaudētu zobu gadījumā šie mīkstie audi sāk zaudēt savu apjomu un elastību. Zobu protēzes palīdz atjaunot sejas simetriju un kontūras, tādejādi uzlabojot sejas izskatu.
  • Pašapziņas stiprināšana: atjaunots smaids un sejas kontūras ievērojami uzlabo pašvērtējumu, kas pozitīvi ietekmē gan sociālo, gan profesionālo dzīvi.

Ietekme uz mutes dobuma un vispārējo veselību

  • Sakodiena atjaunošana: pareizs sakodiens nodrošina normālu žokļu darbību un novērš muskuļu sasprindzinājumu. Kad zobi tiek zaudēti, pārējie zobi ar laiku sāk nobīdīties un sakodiens mainās. Tas var izraisīt dažādas problēmas, sākot no paaugstināta nodiluma, līdz pat žokļa locītavu disfunkcijām.
  • Zobu veselība: nepareizs sakodiens padara grūtāku pareizu zobu tīrīšanu, palielinot kariesa un periodontīta risku.
  • Mutes dobuma aizsardzība: protēzes palīdz aizsargā atlikušos zobus un mutes gļotādu no traumām, nodiluma un dažādām smaganu saslimšanām.
  • Gremošanas sistēmas traucējumi: košļāšanas funkciju atjaunošana nodrošina normālu pārtikas sagremošanu, kas ir ārkārtīgi būtiska mūsu gremošanas orgānu veselībai.

Zobu protēžu veidi – daudz un dažādi

Lai nodrošinātu zobu protezēšanas iespējas dažādām pacientu grupām, mūsdienās ir pieejami dažādi zobu protēžu veidi. Tās var būt fiksētas (kroņi, tilti, implanti), vai izņemamas (pilnās vai daļējās protēzes).

Nereti, lai sasniegtu visestētiskākos rezultātus, zobu protezēšana tiek apvienota ar zobu ķirurģijas pakalpojumiem, piemēram, uzstādot zobu implantus. Materiāli, no kuriem tiek izgatavotas zobu protēzes, ir ļoti dažādi, un to izvēle ir atkarīga no konkrētā gadījuma, pacienta vēlmēm un finansiālajām iespējām.

  • Izņemamas totālās protēzes: tiek izmantotas, ja žoklī zaudēti visi zobi. Pilnās protēzes balstās uz smaganām un aukslējām piesūkšanās efekta rezultātā, un nepieciešamības gadījumā to stingrākai fiksācijai izmanto speciālās protēžu līmes. Vienlaikus jārēķinās, kā šīm protēzēm ir ilgāks adaptācijas laiks un var būt nepieciešama vairākkārtēja protēžu korekcija, lai to lietošana būtu pēc iespējas komfortablāka.
  • Izņemamas daļējās protēzes: izmanto, lai aizvietotu vienu vai vairākus trūkstošus zobus. Parciālās zobu protēzes ar speciāliem metāla āķīšiem stiprinās pie esošajiem zobiem. Daļējās protēzes ir stabilākas, nekā pilnās, tomēr tās var radīt diskomfortu un var bojāt atlikušos zobus.
  • Zobu tilti: pastāvīga zobu protezēšanas metode, kas ļauj aizstāt vienu vai vairākus blakus esošus zobus. Zobu tilti var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem, piemēram, porcelāna, metāla vai keramikas, un tie fiksējas uz blakus esošajiem zobiem. Lai nodrošinātu fiksāciju, zobu tilta uzstādīšanai blakus esošos zobus nepieciešams noslīpēt, tāpēc iepriekš rūpīgi jāizvērtē šīs metodes plusi un iespējamie mīnusi.
  • Zobu kroņi: izmanto gadījumos, kad zoba bojājumu apjoms ir tik liels, ka to nav iespējams atjaunot ar plombu. Zobu kroņi tiek izgatavoti no dažādiem materiāliem, kas ļauj izvēlēties sev finansiāli piemērotāko risinājumu. Ja atlikušais zoba audu apjoms ir nepietiekams, zoba saknē tiek iecementēta zoba sakņu inleja, kas veido stabilu pamatu zoba kroņa stiprināšanai. Kroņa izgatavošana un uzstādīšana var aizņemt vairākas nedēļas, tāpēc pacientam procedūru starplaikā tiek piedāvāts uzstādīt pagaidu kroni, kas nodrošina estētisku un smaganu aizsargājošu funkciju.
  • Zobu implanti: vismodernākā un ilgtspējīgākā zobu protezēšanas metode. Implanti ir mākslīgā zoba sakne jeb titāna skrūve, kas tiek ķirurģiski ievietota žokļa kaulā, uz kuras pēc tam var stiprināt kroņus, tiltu vai protēzes. Šī metode nodrošina visdabiskāko un komfortablāko rezultātu, jo mākslīgās konstrukcijas, kas stiprinātas uz implanta, ne funkciju un sajūtu, ne izskata ziņā nav atšķiramas no dabīgajiem zobiem.

Neatkarīgi no izvēlēta zobu protēžu vieda, lai saglabātu protēžu funkcionalitāti un mutes veselību, ir svarīgi regulāri apmeklēt gan zobārstu, gan zobu higiēnistu, un ievērot zobārsta norādes par pareizu protēžu tīrīšanu un kopšanu.

Zobu protezēšana Veselības un skaistuma centrā Adoria

Veselības un skaistuma centra Adoria profesionālie zobārstniecības speciālisti palīdzēs izvēlēties piemērotāko zobu protezēšanas risinājumu! Plaša spektra zobārstniecības pakalpojumi pieaugušajiem un bērniem Rīgā, A. Čaka ielā 70-3! Piesaki savu vizīti adoria.lv!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietie...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti