Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāds kredīts īpašuma iegādei ir vajadzīgs Tev?

Pašam savs īpašums – tas ir daudzu cilvēku karstākais sapnis, bet ceļā uz šo mērķi sagaidāms ne viens vien izaicinājums. Kur jāņem kredīts? Cik izmaksās hipotēka? Vai varēšu atmaksāt aizdevumu? Ja nezini, no kura gala pieiet šiem jautājumiem, lasi tālāk un iepazīsties ar praktiskiem īpašuma iegādes padomiem!

Kredīti mājokļa iegādei – populārākais risinājums

Ne ātrais kredīts, ne patēriņa aizdevums nederēs tik vērienīgam pirkumam kā mājokļa iegāde. Šim mērķim ir paredzēts īpašais aizdevumu veids – hipotekārais aizdevums. Tas ir:

  • piemērots dzīvokļa, mājas vai zemes gabala iegādei;
  • pieejams ar atmaksas termiņu no 10 līdz 30-40 gadiem;
  • parasti pieejams ar pirmo iemaksu 5-10% apjomā no īpašuma cenas.

Par aizdevuma nodrošinājumu jeb ķīlu kalpo iegādātais īpašums, tāpēc aizņēmējs kļūst par pilnvērtīgu mājokļa īpašnieku pēc kredīta pilnas atmaksas.

Jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ar bērniem mājokļa kredīti ir pieejami ar valsts ALTUM garantiju. Garantētais kredīts finansē līdz 95% no īpašuma tirgus vērtības, un tā maksimālā summa ir 200 000 EUR.

Būvniecības kredīts – iespēja mērķtiecīgajiem

Mājokļa kredīti ir piemēroti arī tiem, kuri vēlas savu sapņu māju būvēt no pašiem pamatiem. Arī šo aizdevumu iespējams saņemt ar ALTUM garantiju. Nosacījumu ziņā būvniecības kredīti līdzinās hipotekārajiem aizdevumiem, taču tiem ir arī dažas īpatnības:

  • lai saņemtu būvniecības kredītu, aizņēmējam jāiesniedz mājas būvniecības projekts, tāme un būvatļauja;
  • būvniecības kredīts var tikt izsniegts pa daļām, nevis vienā maksājumā;
  • bankas pārstāvis ir tiesīgs veikt objekta būvniecības apsekošanu.

Būvniecības kredīta apjoms ir atkarīgs no mājas platības un ieplānotajām ekstrām: bruģēšana, apzaļumošana, kamīns, nožogojums palielina kopējās izmaksas. Tāpat vērts atcerēties, ka procentu likme veido tikai daļu no aizņēmēja kopējiem izdevumiem – tos ietekmē arī komisijas maksas.

Uzmanību, komisijas! Cik patiesībā izmaksā mājokļa kredīts?

Kredīts mājokļa iegādei vienmēr nozīmē papildu tēriņus, kuru kopējā summa var tuvoties vai pat pārsniegt 1000 eiro, atkarībā no īpašuma vērtības. Īpašuma pircējiem jāapmaksā:

  • notāra pakalpojumi;
  • nekustamā īpašuma vērtējums;
  • Zemesgrāmatas nodevas (2% no īpašuma cenas vai kadastrālās vērtības);
  • aizdevēja komisijas par kredīta noformēšanu un izsniegšanu;
  • celtniecības vai remonta tāmes saskaņošana;
  • ALTUM komisijas par galvojuma piešķiršanu (ģimenēm ar bērniem 2,5% no galvojuma apmēra, jaunajiem speciālistiem – 4,8%).

Komisijas par izziņu sagatavošanu, līguma nosacījumu izmaiņām un citām ar kredīta apkalpošanu saistītajām darbībām atšķiras katrā kredītiestādē, tāpēc neaizmirsti salīdzināt tās vēl pirms līguma parakstīšanas.

Apjomīgas kredītsaistības, lielas komisijas un nopirktā īpašuma ieķīlāšana par labu kreditoram ir galvenie iemesli, kas daudzus attur no mājokļa iegādes. Tirgū praktiski nav hipotekāro aizdevumu alternatīvu, bet tomēr īpašumu pircējiem var noderēt arī patēriņa kredīts.

Patēriņa kredīts īpašuma iegādei – reāli vai ne?

Patēriņa un mājokļa kredīti nav savstarpēji aizvietojami pakalpojumi, jo tiem ir dažāds kredītlimits un atšķirīgi saņemšanas un izmantošanas nosacījumi. Salīdzinājumā ar hipotekāro aizdevumu, patēriņa kredīts parasti ir pieejams bez:

  • galvojuma un ķīlas;
  • īpašuma novērtēšanas;
  • papildu komisijām par aizdevuma noformēšanu un apkalpošanu.

Pateicoties tam, ka patēriņa kredītam ir mazāks kredītlimits un īsāks atmaksas termiņš nekā hipotēkai, aizdevēji var piedāvāt elastīgākus aizdevuma nosacījumus. Turklāt patēriņa kredīts nav piesaistīts konkrētam pirkumam, tāpēc aizdevējam ir tiesības izmantot aizņēmuma līdzekļus pēc saviem ieskatiem. Hipotekārā kredīta gadījumā tas nav iespējams – nauda tiek pārskaitīta uz aizņēmēja bankas kontu tikai pēc atbilstošo dokumentu parakstīšanas bankā un pie notāra.

Kredīts citiem mērķiem

Bet, ja patēriņa kredīts un aizdevuma mājokļa iegādei ir tik dažādi, vai vispār vērts apsvert aizņemšanos bez ķīlas? Ja vajadzīgā summa nav mērāma desmitiem un simtiem tūkstošiem eiro, arī patēriņa kredīts var būt parocīgs. Lūk, vien dažas situācijas, kad lietderīgāk ir pieteikties patēriņa aizdevumam:

  • mazpilsētā ir noskatīts neliels mājoklis otrreizējā tirgū, un vismaz daļu no cenas var segt no iekrājumiem. Trūkstošo summu, ja tā nepārsniedz dažus tūkstošus eiro, iespējams aizņemties ilgtermiņā;
  • aizdevums ir vajadzīgs mājokļa pārbūvei, remontam, mēbeļu iegādei u.tml. Kredīti mājokļa iegādei neiekļauj pārvākšanās izdevumus, tāpēc pēc darījuma noformēšanas aizņēmējiem atkal jāmeklē līdzekļi dzīvokļa labiekārtošanai;
  • kredīts nepieciešams citiem, ar mājokļa iegādi vai būvniecību nesaistītiem mērķiem. Būvniecības un mājokļa iekārtošanas laikā nauda aizplūst zibens ātrumā, un daudziem jaunizceptajiem mājokļu īpašniekiem jāmeklē papildu finanšu atbalsts.

Ja naudas pietrūkst ikdienas tēriņiem, negaidītiem rēķiniem vai neieplānotām celtniecības izmaksām, izpalīdzēt var interneta kredīts – aizdevums, ko var saņemt jau pieteikšanās dienā.

Elastīgs kredīts līdz 3000 eiro

Interneta kredīti ir nebanku aizdevēju pakalpojums, tāpēc tie ir pieejami bez galvojuma, ķīlas un laikietilpīgas izskatīšanas procedūras. Viens no vadošiem nebanku kredītdevējiem Latvijā, VIA SMS, piedāvā trīs aizdevumu veidus īstermiņa un ilgtermiņa vajadzībām. VIA SMS produktu portfelī ietilpst:

  • ātrais kredīts ar elastīgiem atmaksas noteikumiem. Aizdevumu var atmaksāt vai nu pēc 30 dienām, vai arī vairāku mēnešu garumā;
  • naudas kredīts ar atmaksas termiņu no 6 līdz 12 mēnešiem. Ilgtermiņa kredīta atmaksa notiek vienādos maksājumos visa aizdevuma termiņa garumā;
  • Master Card kredītkarte ar kredītlīniju norēķiniem internetā un klātienē. Kredīkarte lietojama visur, kur akceptē Master Card norēķinu kartes.

Jaunajiem aizņēmējiem VIA SMS ātrais kredīts pieejams ar 100% atlaidi komisijas maksai uz 30 dienām. Visu aizdevumu maksimālā summa ir 3000 eiro, un katra klienta kredītlimits tiek noteikts individuāli.

Īpašuma iegāde un labiekārtošana ir satraukuma pilns periods, bet naudas lietās jāsaglabā vēss prāts. Nesteidzies parakstīt pirmo šķietami piemēroto kredītlīgumu, vispirms izpētī visus piedāvājumus, ieskaitot kredītus privātajam patēriņam. VIA SMS elastīgais kredīts var noderēt dažādās situācijās – ienāc aizdevēja mājaslapā un uzzini vairāk!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti