Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kāpēc cilvēki domā, ka viņu ienākumi ir pārāk zemi?

Kad runa ir par finansiālām problēmām, gandrīz vienmēr cilvēki pie visa vaino nepietiekamu ienākumu apjomu. Cilvēki, kas dzīvo pāri saviem līdzekļiem un ņem ātros kredītus jeb imprumut rapid, lai segtu visus ikmēneša tēriņus, gandrīz vienmēr apgalvo, ka iemesls šai situācijai ir pārāk maza alga vai citi patstāvīgie ienākumi, pat tad, ja viņiem tie ir daudz augstāki kā daudziem citiem. Ja pie visa tiešām ir vainīgs naudas trūkums, tad kāpēc daudzas ģimenes var izdzīvot ar minimālo algu, kamēr citiem pat ar 1000 eiro mēnesī ir par maz? Patiesība ir tāda, ka problēma reti kad ir zemi ienākumi. Šeit būs skaidrojums tam, kāpēc cilvēkiem šķiet, ka pie visa vainīga ir maza alga, pat tad, ja tā nav.

Jūs salīdzināt sevi ar bagātākiem cilvēkiem

Cilvēka dabā ir nemitīgi tiekties uz ko labāku, tāpēc par paraugu un piemēru vienmēr tiek ņemts kaut kas labāks un augstāks. Ja cilvēks pelnīs 300 eiro, viņš tieksies pēc tāda dzīvesveida, kādu var atļauties cilvēks, kas pelna 500 eiro, taču šis cilvēks, kas pelna 500 eiro, tieksies uz kaut ko vēl augstāku. Tā tas nekad nebeidzas. Protams, ir labi, ka cilvēkiem ir mērķi un ambīcijas, bet ir jāiemācās dzīvot ar to naudas daudzumu, kāds jums ir, citādi naudas tā arī nekad nebūs pietiekami. Arī ar minimālo algu var izdzīvot un pat izveidot uzkrājumus, bet ir jādzīvo pieticīgi. Ja jūs tiecaties pēc labāka dzīvesveida, nekā varat atļauties, jūs vienkārši nepareizi rīkojaties ar naudu. Ja iemācīsities dzīvot atbilstoši savam ienākumu līmenim, finansiālās situācija strauji uzlabosies.

Jūsu vajadzības nemitīgi aug

Tāpat ļoti bieži var novērot to, ka cilvēku vajadzības nemitīgi aug. Nereti pēc algas paaugstinājuma vai kāda cita regulāro ienākumu pieauguma cilvēkam naudas vairāk nepaliek, tikai pieaug vajadzības. Cilvēku vēlmes un vajadzības ir neierobežotas. Augot ienākumiem, augs arī izdevumi un tas skaidri parāda to, ka problēma nav naudas trūkumā. Piemēram, ja iepriekš iztikāt ar 500 eiro mēnesī, tad nopelnot 600 eiro, 100 eiro vajadzētu palikt pāri, bet tā notiek reti. Cilvēki pierod pie noteikta dzīvesveida un uzskata, ka ar nopelnīto viņiem nepietiek, bet patiesībā pie vainas ir neprasme plānot budžetu un rīkoties ar naudu.

Jūs koncentrējaties uz to, kā jums nav, nevis uz to, kas jums ir

Turpinot tēmu par cilvēku nebeidzamajām vajadzībām, jāsaka, ka tas zināmā veidā noved arī pie alkatības. Mēs vienmēr gribam vēl un vēl, pat tad, ja visa kā jau ir gana daudz. Piemēram, ja jums ir savs dzīvoklis, jūs gribēsit māju vai vienkārši lielāku dzīvokli. Tomēr uz visu vajadzētu skatīties no otras puses – jums ir dzīvoklis, kamēr citiem savas dzīvesvietas nav. Tas nozīmē, ka jums ir vairāk nekā ļoti daudziem citiem cilvēkiem. To, protams, var attiecināt teju uz jebkuru lietu, tāpēc, pirms sakāt, ka jums ir pārāk maz naudas, padomājiet, vai problēma patiesībā nav jūsu alkatībā. Mazliet piebremzējiet ar vajadzībām un preču piegādi, un finansiālā situācija atrisināsies pati no sevis.

Jūs nespējat atšķirt vēlmes no vajadzībām

Vēl viens ļoti populārs iemesls tam, kāpēc cilvēkiem nepietiek ar saviem ienākumiem, ir vēlmju un vajadzību jaukšana jeb tieksme uzskatīt, ka daudzas nevajadzīgas lietas ir ļoti nepieciešams. Kas gan patiesībā ir vajadzīgs, lai izdzīvotu? Pietiek vien ar pajumti, ēdienu, apģērbu un drošību. Viss pārējais ir otršķirīgs. Protams, mūsdienās dzīves standarti ir auguši, un arī komunālie pakalpojumi, internets, mobilie sakari, transports un daudzi citi pakalpojumi un preces ir pieskaitāmi pie vajadzībām, bet ir jāsaprot, ka tās nav lietas, kas patiešām nepieciešams izdzīvošanai, un gadījumā, ja finansiālā situācija ir patiešām slikta, no tā visa var uz laiku arī atteikties. Tad jums pietiks ar saviem ienākumiem pat tad, ja tie ir ļoti zemi.

Reti kad pie sliktas finansiālās situācijas ir vainojams reāls naudas trūkums. Protams, tādas situācijas ir, bet reti. Parasti šis naudas trūkums ir izdomāts vai paša radīts, izdarot nepareizas izvēles. Daudzi cilvēki labāk ņem patēriņa kredītus jeb credit nevoi personale, lai brauktu ceļojumos un pirktu luksus preces, nevis atsakās no savu vēlmju piepildīšanas un naudu iekrāj, lai dzīvotu labāk nākotnē. Pirms sakāt, ka jums ir pārāk maz naudas, padomājiet, vai gadījumā jums vienkārši nav pārāk augstas ambīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti