Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Kas ir zobakmens, un kā ar to cīnīties?

Vai esi kādreiz pamanījis nelielas dzeltenīgas vai brūnganas nogulsnes uz zobiem, kas neizzūd pat pēc rūpīgas zobu tīrīšanas? Tas, visticamāk, ir zobakmens – mineralizēts zobu aplikums, kas ir bieži sastopama mutes dobuma veselības problēma. Zobakmens ne tikai sabojā smaida izskatu, bet arī var radīt citas nopietnas mutes veselības problēmas.

 

 

Šajā rakstā mēs skaidrojam, kas ir zobakmens, kā tas veidojas un kā to efektīvi noņemt.

Kas ir zobakmens?

Zobakmens ir mineralizēts zobu aplikums, kas veidojas no siekalās esošajiem kalcija un fosfātu joniem. Tas var attīstīties gan virssmaganu, gan zemsmaganu zonās, radot dažāda veida mutes dobuma veselības problēmas.

Virssmaganu zobakmens formējas no zoba kroņa virzienā uz smaganu malu. Parasti tas attīstās pret lielo siekalu dziedzeru izvadu atverēm, piemēram, apakšžokļa priekšējo zobu rajonā. Virssmaganu zobakmens ir viegli pamanāms ar neapbruņotu aci, tas ir dzeltenīgā vai dzeltenbrūnā krāsā. Nereti to var arī sataustīt ar mēli.

Zemsmaganu zobakmens formējas zem smaganām. Tas ir cietāks, plānāks un pie zobu virsmas piesaistās ciešāk nekā virssmaganu zobakmens, līdz ar to ir daudz grūtāk noņemams nekā virssmaganu zobakmens. Zemsmaganu zobakmeni var identificēt tikai speciālists – zobu higiēnists vai zobārsts. Tā noņemšanai nepieciešami specifiski instrumenti.

Kāpēc veidojas zobakmens?

Zobakmens veidošanos galvenokārt nosaka kalcija un fosfātu jonu koncentrācija siekalās, taču to var ietekmēt arī citi faktori, piemēram, vispārējais veselības stāvoklis, uzturs un mutes higiēnas paradumi. Sākotnējais zobakmens veidošanās posms ir zobu aplikums  – tas ir mīksts un lipīgs baktēriju slānis, kas uzkrājas uz zobu virsmām. Ja šo aplikumu nenoņem regulāri, tad laika gaitā tas sāk mineralizēties, veidojot cietu zobakmeni. Jo ilgāk aplikums paliek uz zobu virsmām, jo lielāka iespēja, ka tas pārvērtīsies zobakmenī.

Būtisks faktors zobakmens veidošanās procesā ir vispārējais veselības stāvoklis. Cilvēki ar noteiktām veselības problēmām, piemēram, cukura diabētu, ir īpaši pakļauti zobakmens veidošanās riskam. Cukura diabēts negatīvi ietekmē ķermeņa spēju cīnīties ar infekcijām un var veicināt sausumu mutē, savukārt sausums mutē veicina aplikuma un zobakmens veidošanos.

Liela loma zobakmens veidošanās procesā ir arī uzturam. Pārtika ar augstu cukura un cietes saturu veicina baktēriju izplatīšanos mutē, kas savukārt palielina aplikuma daudzumu uz zobiem. Nepietiekama uzturvielu uzņemšana, piemēram, zems kalcija un D vitamīna līmenis padara zobu emalju vājāku, līdz ar to zobi kļūst jutīgāki pret zobakmens veidošanos.

Vēl viens būtisks faktors ir mutes higiēnas paradumi. Cilvēkiem, kuri neievēro regulāru un pareizu mutes higiēnu, piemēram, netīra zobus divas reizes dienā vai neizmanto zobu diegu, ir lielāks zobakmens attīstības risks. Turklāt aplikuma un zobakmens uzkrāšanos var veicināt ne tikai tikai nepietiekama zobu tīrīšana, bet arī nepareiza tīrīšanas tehnika.

Ļoti negatīvi mutes veselību ietekmē smēķēšana un alkohola lietošana. Cilvēkiem ar šādiem kaitīgiem ieradumiem mēdz būt mazāk siekalu un sausāka mute, savukārt tā ir labvēlīga vide baktēriju augšanai.

Zobakmens veidošanos nosaka vairāku faktoru kombinācija: siekalu sastāvs, veselības stāvoklis, uzturs un mutes higiēnas paradumi. Lai samazinātu zobakmens veidošanās risku, ir svarīgi pievērst uzmanību šiem faktoriem un veikt atbilstošus profilaktiskus pasākumus.

Kā cīnīties ar zobakmeni?

Cīņa ar zobakmeni prasa vairāk nekā regulāru zobu tīrīšanu ar zobu birsti un diegu. Zobakmens, atšķirībā no parasta zobu aplikuma, ir ciets un ļoti cieši pieguļ zoba virsmai, kā rezultātā noņemt to ar ikdienas higiēnas līdzekļiem ir ļoti sarežģīti un teju neiespējami. Tādēļ, lai efektīvi novērstu un ārstētu zobakmeni, ir nepieciešams regulāri apmeklēt zobu higiēnistu.

Zobu higiēnistu ieteicams apmeklēt vismaz divas reizes gadā. Zobu higiēnists ir apmācīts speciālists, kurš prot identificēt mutes dobuma veselības problēmas un spēj noņemt zobu aplikumu un zobakmeni, izmantojot profesionālas metodes un specifiskus instrumentus. Vizītes laikā zobu higiēnists arī sniedz vērtīgus padomus par mutes higiēnu un iesaka attiecīgajā situācijā piemērotākos zobu kopšanas līdzekļus. Ievērojot zobu higiēnista sniegtos padomus, iespējams samazināt aplikuma un zobakmens veidošanos, tādējādi uzturot smaidu veselīgu un skaistu.

Profilaktiski pasākumi zobakmens veidošanās novēršanai

Lai samazinātu zobakmens veidošanās risku, ir svarīgi rūpēties par mutes higiēnu ikdienā:

  1. Regulāra zobu tīrīšana: Tīri zobus vismaz divas reizes dienā un izmanto fluoru saturošu zobu pastu! Higiēnists parādīs pareizo zobu tīrīšanas tehniku, lai nodrošinātu, ka tu rūpīgi notīri visus zobu virsmas laukumus, tostarp grūti aizsniedzamās vietas.
  2. Piemērota zobu birstes izvēle: Vairumā gadījumu ieteicams lietot tieši mīkstu zobu birsti, taču higiēnists ieteiks tieši Tev piemērotākos zobu kopšanas līdzekļus. Elektriskās zobu birstes bieži vien ir efektīvākas nekā manuālās zobu birstes.
  3. Zobu diega izmantošana: Lieto zobu diegu, lai notīrītu aplikumu starp zobiem un smaganu līnijā! Pareiza zobu diega izmantošana ir būtiska aplikuma noņemšanai no starpzobu spraugām un smaganu līnijas, kur zobu birste nespēj piekļūt. Higiēnists parādīs, kā pareizi lietot zobu diegu, lai novērstu smaganu kairinājumu un bojājumus.
  4. Veselīga uztura ievērošana: Izvairies no pārtikas produktiem ar augstu cukura un cietes saturu, jo tie veicina baktēriju augšanu! Iekļauj savā uzturā vairāk dārzeņu, augļu, pilngraudu produktus un piena produktus, kas bagāti ar kalciju un D vitamīnu.
  5. Nesmēķēšana un neaizraušanās ar alkoholu: Smēķēšana un alkohola lietošana ne tikai negatīvi ietekmē vispārējo veselību, bet arī veicina mutes sausumu un baktēriju vairošanos, tādējādi palielinot zobakmens un eroziju veidošanās risku.
  6. Regulāras vizītes pie zobārsta: Apmeklē Adenta Zobārstniecības Klīniku Rīgā vismaz divas reizes gadā, lai veiktu profilaktiskas pārbaudes!

Adenta Zobārstniecības Klīnika Rīgā

Mūsu klīnika piedāvā augstas kvalitātes zobārstniecības pakalpojumus, tostarp zobu higiēnas procedūras, kas palīdzēs Tev cīnīties ar zobakmeni. Mūsu profesionālais personāls, izmantojot modernākās tehnoloģijas un metodes, nodrošinās Tev vislabāko aprūpi. Papildu zobu higiēnai mūsu pakalpojumu klāstā ir arī ortodontija – risinājumi, kas palīdz iegūt taisnus un skaistus zobus.

Zobakmenim nav jābūt Tavai problēmai

Zobakmens ir bieži sastopama problēma, kas var radīt nopietnas sekas, ja to laicīgi neārstē. Regulāras vizītes pie zobu higiēnista, laba mutes higiēna un veselīgs dzīvesveids ir galvenie soļi, lai uzturētu mutes dobumu veselu un smaidu – skaistu. Adenta Zobārstniecības Klīnika Rīgā palīdzēs Tev parūpēties par savu smaidu profesionālu speciālistu vadībā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Navigācija kriptovalūtu regulējumos

Tā kā kriptovalūtu popularitāte un ietekme ir pieaugusi, valdības un regulējošās iestādes visā pasaulē ir centušās izveidot sistēmu, lai pārraudzītu to izmantošanu.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti