Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kiberdrošības pakalpojumi uzņēmumiem: ceļvedis drošībai un atbilstībai

Mūsdienu digitālajā laikmetā kiberdrošība ir būtisks priekšnosacījums jebkura uzņēmuma pastāvēšanai. Uzņēmumiem ir jāievieš spēcīgas drošības stratēģijas, lai aizsargātu datus, nodrošinātu atbilstību normatīvajiem aktiem un saglabātu klientu uzticību. Šajā rakstā aplūkosim svarīgākos kiberpakalpojumus, kas palīdzēs uzņēmumiem aizsargāties pret kiberdraudiem, tostarp kiberdrošības tiesību aktus, ISO auditus, kiberpārvaldību un minimālās drošības prasības.

Kiberdrošības tiesību akti

Lai izveidotu efektīvu kiberdrošības stratēģiju, svarīgi saprast kiberdrošības tiesību aktus. Šie likumi nosaka, kā uzņēmumiem jāaizsargā sensitīvi dati un jānovērš datu noplūdes. Daudziem uzņēmumiem ir jāatbilst tādiem noteikumiem kā GDPR vai HIPAA. Atbilstības trūkums var radīt ievērojamus finansiālus sodus un kaitēt reputācijai.

Kā arī nesen pieņemtā un aktuālā NIS2 direktīva ir būtisks solis, lai nostiprinātu organizāciju kiberdrošību visā Eiropas Savienībā. Tā paredz stingrākas prasības attiecībā uz informācijas sistēmu drošību un uzliek pienākumus uzņēmumiem ieviest papildu drošības pasākumus, lai aizsargātu kritiskās infrastruktūras un iedzīvotājiem būtiskus pakalpojumus no kiberuzbrukumiem. NIS2 direktīva nosaka minimālās kiberdrošības prasības, kuru neievērošana var novest pie būtiskiem finansiāliem sodiem un reputācijas zaudēšanas, padarot to par svarīgu pamatu uzņēmumu drošības stratēģijām.

Ievērojot kiberdrošības likumus, uzņēmumi ne tikai izvairās no sodiem, bet arī uztur klientu uzticību un datu drošību.

ISO auditi kiberdrošības pārvaldībā

Regulāra uzņēmuma kiberdrošības izvērtēšana ir būtiska, un ISO atbilstības auditi šajā ziņā ir neaizstājami. ISO/IEC 27001 ir starptautisks standarts informācijas drošības pārvaldības sistēmu (ISMS) ieviešanai. Auditi palīdz identificēt potenciālos trūkumus un uzlabot kiberdrošības pārvaldību, lai mazinātu datu drošības incidentu risku.

Uzņēmumiem, kas regulāri veic ISO auditus, ir labākas izredzes nodrošināt atbilstību nozares prasībām un aizsargāt savus datus.

Kiberdrošības pārvaldība: Jūsu uzņēmuma drošības pamats

Efektīva kiberdrošības pārvaldība ir process, kas ietver draudu identificēšanu, novēršanu, situācijas uzraudzību un reaģēšanu uz incidentiem. Tā ietver nepārtrauktu risku pārvaldību un sadarbību starp dažādām uzņēmuma nodaļām, piemēram, IT, juridisko un personālvadības nodaļām.

Uzņēmumi, kas ievieš spēcīgu kiberdrošības pārvaldību, spēj ātrāk identificēt un novērst draudus, mazinot iespējamo kaitējumu un izmaksas.

Kiberdrošības stratēģijas izstrāde

Katram uzņēmumam ir nepieciešama pielāgota kiberdrošības stratēģija, kas palīdz identificēt vērtīgākos datus un attiecīgi ieviest aizsardzības pasākumus salāgojot izmaksas. Stratēģijai vajadzētu attīstīties līdz ar uzņēmuma izaugsmi un mainīgajiem kiberdraudiem.

Laba kiberdrošības stratēģija ietver šādus elementus:

  • Datu šifrēšana un aizsardzība.
  • Personāla apmācība par drošības incidentiem, piemēram, pikšķerēšanas (fišinga) atpazīšanu.
  • Regulāri drošības testi un ievainojamību novērtējumi.

Minimālās kiberdrošības prasības

Visiem uzņēmumiem ir jāievēro minimālās kiberdrošības prasības, kas nosaka pamata aizsardzības pasākumus. Tie parasti ietver:

  • Vairāku faktoru autentifikācijas izmantošanu.
  • Programmatūras regulārus atjauninājumus un drošības ielāpus.
  • Datu apstrādes iekārtu (datoru, serveru, tīkla) darbības nepārtrauktu uzraudzību.
  • Datu šifrēšanu gan pārsūtīšanas, gan glabāšanas laikā.

Minimālo prasību izpilde ievērojami samazina riskus, kas saistīti ar datu noplūdēm un neatļautu piekļuvi.

Secinājumi

Kiberdrošība ir būtiska uzņēmējdarbības sastāvdaļa. Izprotot kiberdrošības tiesību aktus, regulāri veicot atbilstības auditus, ieviešot efektīvu pārvaldību un izstrādājot stratēģiju, uzņēmumi var aizsargāt sevi no arvien pieaugošiem kiberdraudiem. Pielāgota stratēģija ļauj aizsargāt vērtīgākos datus un nepārmaksāt par drošības risinājumiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Bitus Latvia piedāvā ilgtspējīgus risinājums

Kokmateriāli ir viens no būtiskākajiem elementiem neskaitāmos projektos. Pareiza izvēle un materiālu izmantošana ir būtiska gan kvalitātes, gan projekta izturības nodrošināšanai. "Bitus L...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti