Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kontaktlēcas jebkurām acīm

Kad cilvēks redz slikti un ir nepieciešama redzes korekcija, vispopulārākais risinājums ir brilles, bet otro vietu ieņem kontaktlēcas. Kontaktlēcas spēj nodrošināt tādu pašu redzes kvalitāti kā brilles, un ir nepārspējamas aktīva dzīvesveida piekritējiem, jo ar tām redzēt ir viegli un dabīgi. Ne vien sportojot, bet arī ikdienā, piemēram, vadot auto, ar kontaktlēcām cilvēkam ir plašāks redzes lauks, viņš var pilnvērtīgi izmantot savu perifēro redzi.

Kontaktlēcu materiāli un dizaini nepārtraukti attīstās un tāpat ir uzlabojusies kontaktlēcu pieejamība: gandrīz katrā optikas veikalā iespējams iegādāties viena vai vairāku zīmolu kontaktlēcas un visi profesionālie optometristi savā studiju periodā ir īpaši apmācīti izrakstīt un pielaikot kontaktlēcas. Tomēr bieži izskan jautājums: vai kontaktlēcas var lietot jebkurš, kad vien vēlas? Atbilde uz šo jautājumu nav izsakāma vienā vārdā.

Ja acis ir veselas un cilvēkam ir vēlme uzsākt lietot kontaktlēcas, praktiski jebkuram var tās atbilstoši piemeklēt. Piemeklējot kontaktlēcas, vispirms tiek izrakstīta īpaša kontaktlēcu recepte, kas vairumā gadījumu ir atšķirīga no briļļu receptes. Otrkārt, tiek novērtēts acu veselības stāvoklis, kas arī lielā mērā nosaka, kāds kontaktlēcu materiāls konkrētajam cilvēkam ir vispiemērotākais. Treškārt, izvēlētās kontaktlēcas obligāti tiek ieliktas acīs, lai novērtētu, vai tās konkrētajam cilvēkam ir derīgas un vai nebojās acis. Pareiza piemērotu kontaktlēcu lietošana ir droša un veselībai pilnīgi nekaitīga.

Ja cilvēkam ir vienkārša tuvredzība jeb «mīnuss», viņam visdrīzāk būs piemērotas sfēriskās kontaktlēcas, kādas ir pieejamas vairumā optikas veikalu un uzreiz nopērkamas. Vairumam pacientu tomēr briļļu un kontaktlēcu recepte ir sarežģītāka. Dažiem cilvēkiem, lai skaidri redzētu tālumā, nepieciešamas hipermetropiju jeb tālredzību koriģējošās «plus» lēcas, apmēram pusei cilvēku ir astigmatisms, kad pietiekami skaidru redzi spēj nodrošināt tikai toriskās kontaktlēcas, un tāpat apmēram trešdaļai cilvēku nepieciešamas lasāmbrilles, tātad viņiem tiek izrakstītas multifokālās lēcas. Labā ziņa: kontaktlēcu ražotāji domā par visiem un visus minētos gadījumus var labi koriģēt arī ar kontaktlēcām. Šajā ziņā viens no pasaules līderiem ir Cooper Vision ar savu elitāro kontaktlēcu Biofinity. Redzes aprūpes speciālisti novērtē šī zīmola lēcu daudzveidību, jo tās pieejamas gan cilvēkiem, kuriem ir -20 D stipra tuvredzība, gan cilvēkiem, kam ir +15 dioptriju tālredzība. Pie tam, Biofinity kontaktlēcas ir jaunākās paaudzes mēneša lēcu silikona hidrogēla materiāls ar lielisku gāzu caurlaidību: šīs lēcas, pēc īpašas konsultācijas ar acu aprūpes speciālistu, atļauts lietot cauru diennakti, neizņemot no acīm līdz pat 6 naktīm jeb 7 dienām pēc kārtas.  Kontaktlēcu lietotāji augsti vērtē Biofinity zīmola lēcu sniegto komfortu – dabīgo mitrināšanos. Tās īpašais no garajām siloksāna ķēdēm veidotais materiāls ar iebūvēto Aquaform tehnoloģiju nodrošina izcilu skābekļa caurlaidību, ļaujot acs virsmai brīvi elpot, tajā pašā laikā saglabājot lēcas elastīgumu un mīkstumu nejūtamai valkāšanai, kā arī ieslēdz ūdeni lēcas iekšienē, lai pasargātu to no izžūšanas.

Pacientiem ar astigmātismu – kuriem brillēs ir nepieciešama cilindriskā korekcija – piemērotas būs Biofinity Toric kontaktlēcas. Šīm toriskajām kontaktlēcām ir īpaši optimizēta lēcas ģeometrija ar plašu optisko zonu un optimizētu balasta dizainu, kas garantē lielisku lēcas stabilitāti un nemainīgi asu redzi pacientiem ar astigmātismu.  Arī šīs toriskās lēcas ir sertificētas lietošanai pagarinātā valkāšanas režīmā un tās, īpaši pielaikojot, drīkst neņemt ārā no acīm līdz par 6 naktīm jeb 7 dienām. Bet lieliskākā Biofinity Toric kontaktlēcu īpašība ir plašais parametru klāsts – līdz pat cilindra stiprumam 5,75 dioptrijas ar 5 grādu precizitāti.

Īpaši jāizdala Biofinity Multifocal kontaktlēcas, kas paredzētas pacientiem ar presbiopiju. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kuriem, gadiem ejot, sākas grūtības tuvumā salasīt smalku druku, vairs nav jāķer lasāmbrilles vai jāatsakās no skaidras redzes tālumā, bet iespējams ielikt īpašas kontaktlēcas, kas bez piepūles un mācīšanās ļauj redzēt skaidri gan tālumā, gan tuvumā. Lai arī multifokālās kontaktlēcas ir daudz un dažādas, Biofinity šobrīd ir Latvijas tirgū vienīgās pieejamās multifokālās kontaktlēcas ar Balansēto progresīvo tehnoloģiju, kas ļauj kontaktlēcas pielāgot kā tāluma, tā tuvuma redzes dominancei, kamēr visiem pārējiem ražotājiem multifokālās lēcas centrā iestrādāti tikai tuvuma redzes optiski stiprumi.
Atgriežoties pie jautājuma: “Vai kontaktlēcas var lietot jebkurš?” Šķiet, ka jā. Mūsdienās gandrīz nav tādu cilvēku, kuriem nevar piemeklēt atbilstošas kontaktlēcas un lielā mērā par to jāpateicas Biofinity plašajai un daudzveidīgajai kontaktlēcu saimei. Tādēļ pierakstieties uz redzes pārbaudi un kontaktlēcu pielaikošanu jau šodien, piepulcējieties Biofinity kontaktlēcu lietotājiem un turpmāk visizdevīgāk iegādājieties tās Lensor.eu internetveikalā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti