Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kredītlīnijas priekšrocības – ko jāņem vērā, izvēloties šo finanšu instrumentu?

Vai esi kādreiz nonācis situācijā, kad steidzami nepieciešami papildu līdzekļi, bet nav laika aizpildīt garus aizdevuma pieteikumus? Šādās situācijās vērtīgs finanšu instruments var būt kredītlīnija, kas piedāvā elastību un ātru piekļuvi nepieciešamajiem līdzekļiem. Bet kā izvēlēties piemērotāko kredītlīniju un ko būtu svarīgi ņemt vērā, lai tā patiešām atbilstu Tavām vajadzībām? Šajā rakstā aplūkosim kredītlīnijas priekšrocības un citus būtiskus faktorus, kas palīdzēs pieņemt pārdomātu lēmumu.

Kas ir kredītlīnija?

Kredītlīnija ir aizdevums, kas paredz, ka klientam tiek piešķirts kredītlimits jeb konkrēts naudas apjoms, ko klients var izmaksāt noteiktā laika periodā. Klients pats var izvēlēties kad un kādu summu izmaksāt (nepārsniedzot kredītlīnijas limitu). Proti, tā vietā, lai katru reizi, kad nepieciešams aizdevums, aizpildītu pieteikumu, klients var izmantot sev piešķirto kredītlimitu, kas pieejams jebkurā laikā.

Kredītlīniju raksturo kredītlimits, kas ir maksimālā summa, ko aizņēmējs var izņemt no kredītlīnijas. Šo limitu nosaka aizdevējs, pamatojoties uz aizņēmēja maksātspēju, ienākumiem un citiem finanšu faktoriem. Visbiežāk kredītlīnijai ir piemērota fiksētā likme, tomēr ir kreditori, kas var piedāvāt arī mainīgo procentu likmi.

Kam var izmantot kredītlīniju?

Kredītlīniju var izmantot daudz un dažādu mērķu realizēšanai. Tā var būt piemērota, ja nepieciešams mājas vai auto remonts, finanšu līdzekļi mācību maksas segšanai vai studiju finansēšanai, dažādiem neparedzētiem izdevumiem, piemēram, lieliem medicīniskiem izdevumiem. Kredītlīnija ir viens no aizdevumu veidiem, kas sniedz plašākās izmantošanas iespējas.

Kas jāņem vērā, ja vēlies pieteikties kredītlīnijai

Lai saņemtu kredītlīniju, klientam ir jāatbilst vairākiem nosacījumiem, kas visbiežāk attiecināmi uz ienākumiem un vecumu. Populārākie no kredītlīnijas saņemšanas nosacījumiem:

 

  • Vecumā no 18 līdz 75 gadiem;
  • Ar pastāvīgam Latvijas Republikas iedzīvotājam;
  • Ar regulāriem un oficiāliem ienākumiem;
  • Ar derīgu tālruņa numuru un e-pasta adresi;
  • Ar bankas kontu kādā no Latvijas komercbankām;
  • Ar pozitīvu kredītvēsturi.

 

Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka katra situācija ir individuāla, tādēļ, lai uzzinātu savas iespējas noformēt kredītlīniju, aicinām sazināties ar izvēlēto aizdevēju.

Kāpēc izvēlēties kredītlīniju – priekšrocības

Kā jebkuram finansēšanas veidam, arī kredītlīnijai ir vairākas priekšrocības. Apskatīsim dažas no tām:

Elastīgs atmaksas grafiks

Viena no galvenajām kredītlīnijas priekšrocībām ir elastīgs atmaksas grafiks. Atšķirībā no tradicionālajiem aizdevumiem, kuri paredz, ka katru mēnesi konkrētā datumā jāveic konkrēts kredītmaksājums, kredītlīnija ļauj pielāgot atmaksu atbilstoši situācijai. Piešķirot kredītlīniju, aizdevējs parasti nosaka tikai minimālo ikmēneša kredītmaksājumu.

Kontrole pār kredītlīnijas izmantošanu

Kredītlīnija nodrošina samēru lielu kontroli pār piešķirtā kredītlimita izmantošanu jeb aizņēmējs pats var kontrolēt, kad un cik daudz naudas nepieciešams aizņemties. Savukārt, ja finanšu līdzekļi konkrētajā brīdī nav nepieciešami, piešķirto kredītlimitu var neizmantot.

Procentu maksājumi jāmaksā tikai par izņemto summu

Vēl viena būtiska priekšrocība ir tā, ka procentu maksājumi ir jāmaksā tikai par faktiski izņemto summu, nevis par visu piešķirto kredītlimitu. Tas nozīmē, ka, kamēr piešķirtais kredītlimits netiek izmantots, nav arī izdevumu.

Aizdevums bez ķīlas

Lai saņemtu kredītlīniju, nav nepieciešama pirmā iemaksa vai ķīla, tāpēc iegūt nepieciešamos finanšu līdzekļus iespējams pat tad, ja konkrētajā nav ne līdzekļu pirmajai iemaksai, ne nepieder īpašums, ko ieķīlāt.

Iespēja īstenot vairākas ieceres vienlaicīgi

Pieejamo kredītlīniju ir iespējams izmantot gan visu uzreiz, gan pa daļām. Piemēram, daļu no kredītlimita veltot dzīvokļa remontam, bet otru daļu – neparedzētu rēķinu apmaksai.

Ērta pieteikšanās internetā

Kredītlīnijai var ātri un ērti pieteikties internetā. Šis aizdevums internetā parasti tiek piešķirts pāris stundu laikā, tam var pieteikties jebkurā ērtā vietā un laikā.

Kā pieteikties kredītlīnijai?

  1. Aizpildi pieteikumu! Pirmais solis, lai pieteiktos kredītlīnijai, ir pieteikuma aizpildīšana – to var aizpildīt aizdevēja mājaslapā vai filiālē. Pieteikumā būs jānorāda nepieciešamā aizdevuma summa un plānotais atmaksas termiņš, kas visbiežāk ir no 3 līdz pat 120 mēnešiem. Tāpat pieteikumā būs jānorāda informācija par sevi (e-pasts, telefona numurs u.c.).
  2. Sagaidi lēmumu par kredītlīnijas piešķiršanu! Speciālisti izskatīs pieteikumu un sazināsies ar Tevi, tiklīdz tas būs izskatīts un būs sagatavots piedāvājums. Visbiežāk pieteikuma izskatīšanas laiks ir līdz vienai stundai, tomēr tas var atšķirties atkarībā no izvēlētā aizdevēja.
  3. Paraksti līgumu! Ja saņemtais piedāvājums atbilst Tavām vajadzībām, atliek parakstīt līgumu. To var parakstīt elektroniski vai ar kurjera starpniecību.
  4. Saņem naudu! Kad formalitātes būs nokārotas, saņemsi naudu. Naudas saņemšanas ātrums atkarīgs no vairākiem faktoriem – izvēlētā aizdevēja, aizdevuma veida un summas, kā arī no tā, kurā bankā atvērts konts.

Kredītlīnijas alternatīvas

Ja pēc izlasītā šķiet, ka kredītlīnija nav piemērotākais finanšu risinājums, kā alternatīva var kalpot ātrais kredīts, kas arī sniedz iespēju saņemt nepieciešamos finanšu līdzekļus ātri un ērti. Ātrie kredīti parasti piedāvā fiksētus atmaksas termiņus un procentu likmes, nodrošinot aizņēmējiem skaidrību un paredzamību aizdevuma atmaksas laikā. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka ātrajiem kredītiem mēdz būt augstākas procentu likmes, kas vairumā gadījumu padara tos neizdevīgākus par kredītlīniju. Ja kredītlīniju plānoji izmantot lielāka pirkuma veikšanai, tad otra alternatīva var būt patēriņa kredīts.

 

Kredītlīnija kā finanšu instruments sniedz daudz priekšrocību, kas padara to par izdevīgu risinājumu dažādās situācijās. Elastīgs atmaksas grafiks, kontrole pār kredītlīnijas izmantošanu, procentu maksājumi tikai par izņemto summu un finanšu drošības spilvens neparedzētiem gadījumiem ir tikai dažas no galvenajām priekšrocībām, kas padara šo finanšu instrumentu pievilcīgu. Tomēr, izvēloties kredītlīniju, ir svarīgi rūpīgi apsvērt visus nosacījumus. Atbildīga aizņemšanās un apdomāta finanšu plānošana palīdzēs izmantot kredītlīnijas sniegtās priekšrocības maksimāli efektīvi.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti