Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Lai saldētava darbojas nevainojami: efektīvi tīrīšanas un kopšanas padomi

Saldētas pārtikas rezerves ir lielisks risinājums tiem, kas svaigus un veselīgus dārza labumus labprāt bauda arī ziemas periodā, vai vēlas ietaupīt laiku un resursus, sastādot ēdienreižu plānu ilgākam laika periodam. Lai saldētava nodrošinātu ne tikai galveno funkciju – saldētas pārtikas uzglabāšanu, bet vienlaikus kalpotu ilgi un bez problēmām, jāveic regulāra un pareiza ierīces kopšana.

Nevainojami tīra saldētava ne tikai nodrošina higiēnisku vidi pārtikas uzglabāšanai, bet palīdz optimizēt enerģijas patēriņu un pagarina ierīces kalpošanas mūžu. Par to, kā pareizi kopt un tīrīt saldētavu, stāsta sadzīves tehnikas veikala Verners DE speciālists.

Kāpēc svarīgi uzturēt saldētavu tīru?

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, šobrīd sadzīves tehnikas uzkopšana ir vieglāka kā jebkad, un arī liela daļa jaunākie ledusskapju un saldētavu modeļi jau ir aprīkoti ar mūsdienīgām tehnoloģijām, kas krietni atvieglo mājsoli. Tā piemēram, automātiskā atsaldēšanas un NO Frost sistēma novērš ledus kārtas veidošanos uz saldētavas kameras sienām, līdz ar to ierīces atkausēšana vairs nav jāveic manuāli. Tāpat atsevišķi ražotāji piedāvā modeļus, kas aprīkoti ar antibakteriālām tehnoloģijā, kas nodrošina īpaši higiēniskus pārtikas uzglabāšanas apstākļus.

Tomēr jebkurai saldētavai laiku pa laikam nepieciešama tīrīšana, īpaši tad, ja saldētava kalpo jau ilgāku laiku. Tas ļauj izvairīties gan no baktēriju vairošanās, gan nepatīkamajām smakām, kā arī novērš pelējuma risku. Netīra saldētava ar laiku kļūst par ideālu vidi dažādu mikroorganismu attīstībai, kas var negatīvi ietekmēt pārtikas drošību. Ja saldētava jāatkausē manuāli, tad regulāra ierīces atkausēšana ir svarīgākais darbiņš, kas jāpaveic, lai ne tikai pagarinātu ierīces mūžu, bet būtiski ietaupītu arī patērēto elektroenerģiju.

Soli pa solim: droša un efektīva saldētavas uzkopšana

  1. Ieplāno laikus: ja saldētava iepriekš jāatkausē, tas jāplāno laikus, pārdomājot saldētās produkcijas uzglabāšanas opcijas. Produktus, kas ierīces tīrīšanas laikā ir atkusuši, atkārtoti sasaldēt nav ieteicams – samazinās gan produktu kvalitāte, gan uzturvērtība.
  2. Atvieno no strāvas un atkausē: pirms uzsākt saldētavas tīrīšanu, ierīce obligāti jāatvieno no strāvas un, ja nepieciešams, pilnībā jāatkausē. Svarīgi ņemt vērā, ka uzkrājušos ledus kārtu nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt atdalīt ar asiem priekšmetiem.
  3. Izņem plauktus un atvilktnes: atvilktnes un plauktus var mazgāt ar siltu ziepjūdeni vai citu veselībai un videi draudzīgu mazgāšanas līdzekli. Visērtāk to paveikt dušā vai vannā.
  4. Tīrīšanas līdzeklis: saldētavas kameras tīrīšanai izvēlies saudzīgu tīrīšanas līdzekli un neabrazīvu švammīti vai lupatiņu, kas piemēroti sadzīves tehnikas tīrīšanai. Jāizvairās no spēcīgiem ķīmiskiem un hloru saturošiem līdzekļiem, jo tie var sabojāt saldētavas virsmu. No smakām palīdzēs atbrīvoties arī tautā iecienīti tīrīšanas līdzekļi, kas atrodami katrā mājsaimniecībā, piemēram, sodas un etiķa šķīdums, kas ne tikai efektīvi notīra netīrumus, bet nomāc arī smakas.
  5. Tīrīšana: tīrot saldētavas kameru, īpaši rūpīgi jāiztīrīt ierīces stūrus, šuves un gumijas detaļas, kur netīrumi uzkrājas visvairāk. Gumijas detaļas svarīgi tīrīt regulāri – gumija hermētiski noslēdz saldētavas durvis, nodrošinot optimālus pārtikas uzglabāšanas apstākļus un neļaujot saldētavas kamerā iekļūt siltajam gaisam. Ja gumijas netiek regulāri koptas, tajās ar laiku savairojās baktērijas, uzkrājās mitrums un palielinās pelējuma risks, kas negatīvi ietekmē gan pārtikas uzglabāšanas apstākļus, gan ierīces mūžu.
  6. Žāvēšana: kad saldētava pilnībā iztīrīta, virsmas jānoskalo ar mitru drāniņu, noņemot jebkādas tīrīšanas līdzekļu paliekas, jānosusina ar sausu dvieli, lupatiņu vai papīra salvetēm un aptuveni 1 h jāatstāj saldētavas durvis atvērtas, līdz visas virsmas ir sausas.
  7. Pievieno strāvai: kad saldētavas virsmas ir pilnībā nožuvušas, ierīci pievieno atpakaļ strāvai. Produktus ievieto saldētavā tad, kad gaisa temperatūra saldētavas kamerā ir pietiekami atdzisusi.

Saldētavas, tāpat kā ledusskapja, cepeškrāsns un citu sadzīves ierīču uzkopšanu vēlams veikt vismaz reizi mēnesī. Tomēr svarīgi ņemt vērā, ka pat tad, ja vēlies vien ātri pārslaucīt saldētavas virsmas, ierīci tik un tā vajadzētu atvienot no strāvas. Straujš vēsā gaisa zudums rada lieku slodzi ierīces kompresoram, līdz ar to pastāv lielāks ierīces bojājumu risks.

●Vertikālās un horizontālās saldētavas

Neatkarīgi no saldētavas tipa – vertikālā saldētava, iebūvētā vai horizontālā saldētava, tīrīšanas principi ir līdzīgi. Tomēr horizontālās saldētavas var būt ērtākas tīrīšanai, jo tās ir vieglāk pieejamas no visām pusēm. Tīrot ledusskapi, kas aprīkots ar saldētavas kameru, jāveic visa ierīces uzkopšana vienlaikus.

Jauna un mazlietota sadzīves tehnika par īpaši izdevīgām cenām Verners DE

Saldētavas, ledusskapji, cepeškrāsnis un cita sadzīves tehnika no vadošajiem sadzīves tehnikas ražotājiem plašā klāstā Verners DE veikalos visā Latvijā un vde.lv! Šeit atradīsi gan jaunas A kategorijas preces, gan “Zaļa izvēle” preces –  B+ kategorijas modeļus ar vizuāliem defektiem un mazlietotu B- kategorijas sadzīves tehniku tiem, kas vēlas ietaupīt pat vairāk nekā 40 % no preces sākotnējās cenas. Tāpat kā jaunām precēm, arī “Zaļa izvēle” tehnikai  tiek nodrošināta 2 gadu garantija un ierīču pēcapkalpošana garantijas ietvaros!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, izvēloties kredītu internetā

Aizvien lielāku popularitāti kredītņēmēju vidū gūst kredīti internetā, kas ļauj saņemt naudu ar dažu klikšķu palīdzību. Taču, vai vienmēr pietiek ar vienkāršu klikšķi, lai pieņemtu pareizo lēmumu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti