Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pazīmes, kas liecina, ka ir laiks apmeklēt zobu higiēnistu

Rūpes par zobiem un to veselību ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, tomēr bieži vien nepietiek tikai ar regulāru zobu tīrīšanu mājas apstākļos. Lai saglabātu zobus un smaganas veselīgas, svarīgi ir laiku pa laikam apmeklēt zobu higiēnistu

 

 

Profesionāla zobu higiēna nodrošina dziļu mutes dobuma tīrīšanu, novēršot zobu aplikumu, zobakmeni un citus faktorus, kas var izraisīt smaganu iekaisumu vai nopietnākas veselības problēmas. Šajā rakstā skaidrosim, kādas ir zobu higiēnas galvenās priekšrocības un kādas pazīmes liecina, ka ir pienācis laiks apmeklēt zobu higiēnistu. Lasiet tālāk!

Kas ir profesionāla zobu higiēna?

Profesionāla zobu higiēna ir rūpīgs mutes dobuma kopšanas process, kura laikā ar specializētu aprīkojumu tiek noņemts uz zobiem uzkrājies aplikums, pigments un zobakmens. Higiēnists izmanto modernas metodes un instrumentus, lai dziļi attīrītu zobu virsmas, sasniedzot vietas, kuras ikdienas zobu tīrīšanas laikā bieži paliek neiztīrītas. Šī procedūra ne tikai palīdz saglabāt zobus tīrus un baltus, bet arī būtiski samazina smaganu slimību un kariesa risku, ilgtermiņā uzlabojot mutes dobuma veselību.

Pazīmes, kas liecina par nepieciešamību doties pie zobu higiēnista

Pazīmes, kas liecina, ka ir laiks apmeklēt zobu higiēnistu, var būt viegli pamanāmas, taču tās bieži vien tiek ignorētas, līdz problēmas kļūst nopietnākas.

Viens no galvenajiem signāliem, kas liecina, ka ir laiks doties pie zobu higiēnista, ir dzeltenīga vai brūna aplikuma uzkrāšanās uz zobiem. Tas norāda uz to, ka zobu virsmas ir pārklātas ar baktērijām un zobakmeni, kas var izraisīt smaganu slimības un emaljas bojājumus.

Tāpat zobu higiēnists būtu jāapmeklē sliktas elpas jeb halitoze gadījumā. Slikta elpa var būt zīme, ka nepieciešama dziļāka mutes dobuma tīrīšana, ja mutes kopšanas rutīna nenovērš nepatīkamo aromātu.

Sāpīgas vai asiņojošas smaganas ir vēl viena būtiska pazīme. Asiņošana parasti norāda uz smaganu iekaisumu jeb gingivītu, ko izraisa aplikuma un zobakmens klātbūtne. Laicīgi reaģējot, šo problēmu iespējams novērst, taču, ja to atstāj bez uzmanības, iekaisums var pāraugt smaganu slimībās, kas ietekmē zobu veselību.

Pēdējā pazīme, kas liecina par to, ka ir laiks doties pie higiēnista, ir atsegti vai jūtīgi zobu kakliņi. Tas bieži norāda uz smaganu atkāpšanos, kas rodas ilgstošu smaganu slimību dēļ. Šādā gadījumā zobu higiēnists var palīdzēt novērst bojājumu progresēšanu.

Cik bieži jāapmeklē zobu higiēnists?

Viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas nereti rodas saistībā ar zobu higiēnu, ir — cik bieži ir jāapmeklē zobu higiēnists? Tas ir atkarīgs no zobu stāvokļa. Tomēr, pat tad, ja nav novērojamas acīmredzamas problēmas vai kāda no iepriekš minētajām pazīmēm, zobu higiēnists profilakses nolūkos ir jāapmeklē vismaz reizi gadā. Tas tāpēc, ka regulāras vizītes ļauj laikus konstatēt iespējamos riskus un veikt zobu un smaganu profilaktisku apkopi, novēršot nopietnāku problēmu veidošanos nākotnē.

Tomēr, cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz zobakmens veidošanos, smaganu problēmām vai kuri nēsā breketes, higiēnists būtu jāapmeklē biežāk – apmēram reizi sešos mēnešos.

Profilakses pasākumi

Dodoties uz profilaktisku zobu apkopi pie zobu higiēnista, visticamāk saņemsiet sekojošus profilakses pasākumus:

  • Pirmkārt, higiēnists noņems gan virssmaganu, gan zemsmaganu aplikumu un zobakmeni, kas var uzkrāties vietās, ko ikdienas tīrīšana nespēj sasniegt.
  • Pēc tam tiks veikta zobu pulēšana un rūpīga zobu starpu tīrīšana, kas palīdz novērst aplikuma uzkrāšanos un nodrošina gludāku zoba virsmu.
  • Vizītes laikā higiēnists bieži sniedz arī praktiskus padomus par pareizu zobu tīrīšanas tehniku un piemērotu uzturu, kas veicina zobu veselību.
  • Papildus tam, zobus aprūpē ar fluoru saturošiem līdzekļiem, kas stiprina emalju un pasargā no kariesa, tādējādi nodrošinot ilgtermiņa aizsardzību pret bojājumiem.

Ieguvumi no profesionālas zobu higiēnas

Raksta noslēgumā pastāstīsim par galvenajiem ieguvumiem, ko sniedz profilaktiska zobu apkope pie higiēnista. Viens no pamanāmākajiem ieguvumiem ir baltāki un tīrāki zobi. Higiēnists noņem aplikumu un pigmentāciju, ko ikdienas tīrīšana bieži atstāj, tādējādi atjaunojot zobu dabisko baltumu un nodrošinot gludu zobu virsmu.

Turklāt regulāra zobu higiēna palīdz novērst sliktu elpu, jo tiek dziļi iztīrītas visas mutes dobuma zonas, noņemot baktērijas, kas bieži izraisa nepatīkamu aromātu.

Vēl viens būtisks ieguvums ir smaganu veselības uzlabošana. Noņemot zobakmeni un iekaisumu izraisošu aplikumu, tiek novērstas smaganu slimības un iekaisumi, uzlabojot ne tikai smaganu, bet arī zobu un kopējo mutes dobuma veselību.

Apkopojot svarīgāko — rūpes par mutes dobuma veselību ir būtiskas ne tikai estētikas, bet arī veselības apsvērumu dēļ. Pazīmes, kas liecina, ka ir laiks apmeklēt zobu higiēnistu, ir viegli pamanāmas un tās noteikti nevajadzētu ignorēt. Dzeltenīgs vai brūns aplikums uz zobiem, kas norāda uz zobakmens un baktēriju uzkrāšanos, slikta elpa, sāpīgas vai asiņojošas smaganas, kā arī atsegti vai jūtīgi zobu kakliņi – tās visas ir pazīmes, kas signalizē par nepieciešamību profesionālai zobu higiēnai. Profesionāla zobārstniecības klīnika var sniegt Jums visu nepieciešamo palīdzību, lai palīdzētu saglabāt veselīgus zobus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti