Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties jaunas ziemas riepas?

Ziemas tuvošanās liek mums domāt par dažādiem sagatavošanās darbiem – tostarp par jaunu ziemas riepu iegādi. Ir vairāki svarīgi jautājumi, uz kuriem tev jāsagatavojas atbildēt, lai izdarītu pareizo izvēli.

Šajā rakstā apskatīsim būtiskākos kritērijus, kas palīdzēs izvēlēties jaunas ziemas riepas, un pievērsīsim uzmanību arī tādiem faktoriem kā riepu montāža un spiediens riepās.

 

1. kritērijs: ceļu seguma veids un braukšanas apstākļi

Pirmais jautājums, uz kuru tev jāatbild, izvēloties jaunas ziemas riepas, ir: kur tu ikdienā brauc un kādi ir braukšanas apstākļi? Ja galvenokārt pārvietojies pa pilsētu ar regulāri tīrītiem un kaisītiem ceļiem, tev, iespējams, būs piemērotas vissezonas riepas. Tās nodrošina kompromisu starp ziemas un vasaras riepu īpašībām, taču jāatceras, ka tās pilnībā neaizstāj kvalitatīvas ziemas riepas, it īpaši apstākļos, kur bieži sastopami piesniguši un apledojuši ceļi.

Pilsētās piemērotas ir cietā sastāva jeb Eiropas tipa ziemas riepas, bet mīkstā sastāva jeb Skandināvijas tipa riepas ir optimāla izvēle, ja pārvietojies arī pa piesnigušiem ceļiem un zemās temperatūrās. Ja tu bieži brauc pa mazāk koptiem lauku ceļiem vai sniegotiem un apledojušiem ceļu posmiem, ziemas riepas ar radzēm var būt labākais risinājums. Radžu riepas piedāvā labāku saķeri uz ledainiem un ar pieblietētu sniegu klātiem ceļiem, bet tās arī rada lielāku troksni un ir mazāk piemērotas braukšanai uz sausa vai slapja asfalta.

2. kritērijs: braukšanas intensitāte

Cik daudz tu brauc ziemas laikā? Ja lielu daļu savas ikdienas pavadi uz ceļa, riepu kvalitāte un izturība ir būtiski faktori. Autobraucējiem, kuri veic garākus attālumus, būtu jāapsver riepu modeļi ar lielāku izturību un labu saķeri gan uz slapja un sausa, gan sniegota un apledojuša ceļa. No otras puses, ja tavi ziemas braucieni ir reti un parasti notiek pa labi uzturētiem ceļiem, vari lūkoties ekonomiskākus riepu modeļus.

3. kritērijs: auto tips

Arī auto tips un svars ietekmē riepu izvēli. Smagākām automašīnām, piemēram, apvidus auto, būs nepieciešamas izturīgākas un platākas riepas ar augstāku slodzes indeksu, lai nodrošinātu drošu braukšanu. Mazākām pilsētas automašīnām var pietikt ar šaurākām un vieglākām riepām. Riepu ražotāji mūsdienās piedāvā modeļus, kas paredzēti arī konkrētiem auto, piemēram, SUV vai elektromobiļiem.

4. kritērijs: budžets

Cik daudz esi gatavs ieguldīt jaunu riepu iegādē? Šis jautājums bieži vien ir izšķirošs. Tirgū pieejamas jaunas ziemas riepas no dažādām cenu kategorijām: budžeta, vidējās, Entry Premium un Premium. Budžeta riepas ir pieejamas par zemāku cenu, bet to izturība un saķere var nebūt tik laba kā augstākas klases riepām. Savukārt Premium riepas piedāvā augstāku veiktspēju, bet tās ir dārgākas.

Ir svarīgi atrast līdzsvaru starp cenu un kvalitāti, lai tava iegāde būtu gan ekonomiska, gan droša. Ja neesi pārliecināts, kuru variantu izvēlēties, vari iepazīties ar riepu testiem vai konsultēties ar Riepu garāžas speciālistiem. Viņi, balstoties uz taviem braukšanas paradumiem un budžetu, piedāvās piemērotākās riepas.

5. kritērijs: izmēri, tehniskie parametri un citi riepu apzīmējumi

Lai iegādātos pareizās riepas, ir būtiski zināt auto riepu izmērus un tehniskos parametrus. Katru riepu raksturo riepu apzīmējumi – virkne ciparu un burtu, kas norāda uz riepu platumu, profila augstumu, riepas diametru, slodzes un ātruma indeksu, un citiem parametriem. Piemēram, riepu izmērs 205/55 R16 nozīmē, ka riepas platums ir 205 mm, profila augstums ir 55% no platuma, un tās ir paredzētas 16 collu diametra diskiem.

Ja tev nav zināmi nepieciešamie riepu izmēri, vari vienkārši ievadīt sava auto marku, modeli un izlaiduma gadu Riepu garāžas mājaslapā esošajā riepu izmēru katalogā. Tas automātiski ieteiks riepas, kas der tieši tavai automašīnai.

6. kritērijs: papildu vēlmes un prasības

Ja tev ir specifiskas prasības attiecībā uz riepām, piemēram, vēlies īpaši klusas riepas, riepas ar labu degvielas ekonomiju vai ar paaugstinātu nodilumizturību, arī šos faktorus ir jāņem vērā. Dažādi ražotāji piedāvā jaunas ziemas riepas ar atšķirīgiem uzsvariem – dažas riepas ir īpaši piemērotas slapjiem ceļiem, citas vairāk fokusējas uz saķeri ar sniegu un ledu, utt.

Riepu garāžas speciālisti var palīdzēt izskaidrot atšķirības starp riepu modeļiem un piedāvāt riepas, kas vislabāk atbilst tavām prasībām. Pēc riepu iegādes tās jāuzstāda pareizi, tāpēc jāizvēlas uzticams serviss, kura piedāvājumā ir profesionāla riepu montāža. Izvēloties Riepu garāžu, vari būt drošs, ka riepas ir pareizi uzmontētas, balansētas un gatavas lietošanai.

Secinājums – jaunas ziemas riepas jāizvēlas rūpīgi

Jaunu ziemas riepu izvēle ir atbildīgs process, kas prasa rūpīgu apsvēršanu. Tev jāizvērtē gan savi braukšanas paradumi, gan budžets, kā arī tehniskās prasības un specifiskas vēlmes. Zinot atbildes uz šiem jautājumiem, tu vari atrast riepas, kas nodrošinās drošu un komfortablu braukšanu ziemā. Kā arī neaizmirsti, ka pareizs spiediens riepās ir būtisks faktors, kas nodrošina drošību uz ceļa un vienmērīgu riepu nodilumu.

Riepu garāža piedāvā plašu ziemas riepu klāstu, kā arī profesionālu riepu montāžas servisu, kas palīdzēs sagatavot tavu auto ziemas sezonai. Sazinies ar speciālistiem, un viņi palīdzēs tev atrast jaunas ziemas riepas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ilga degšana

Lasot šo rakstu, tu uzzināsi ar kādiem paņēmieniem to izdarīt, lai varētu ilgāk baudīt siltumu no labākās apkures pasaulē - malkas krāsns.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti