Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Populārākās zobārstniecības metodes un kādos gadījumos tās pielieto

Skaists smaids un veseli, kopti zobi uzlabo labsajūtu, pašapziņu un dzīves kvalitāti, tāpēc ikdienas rūpēm par zobu veselību un higiēnu ir tik pat liela nozīme, kā rūpēm par vispārējo veselību. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, attīstās arī zobārstniecības pakalpojumu kvalitāte, kas ļauj ātri, efektīvi un bez diskomforta risināt dažādas, ar zobu un mutes dobuma veselību un izskatu saistītas problēmas.

Kādas ir populārākās zobārstniecības metodes un kādos gadījumos tās pielieto, stāsta Veselības un skaistuma centra Adoria zobārstniecības Rīgā zobārste Ieva Breča.

Populārākās zobārstniecības metodes

Sākot no profilaktiskas aprūpes, līdz komplicētām zobu rekonstrukcijas procedūrām – mūsdienās pieejamie zobārstniecības pakalpojumi ļauj uzturēt skaistus, koptus zobus visa mūža garumā.

Zobu plombēšana

Zobu plombēšana ir viena no visbiežāk veiktajām zobārstniecības procedūrām, kuras mērķis ir novērst kariesa vai mehāniski izraisītus zobu emaljas bojājumus, tā pasargājot zobu no turpmākas bojāšanās un atjaunojot zoba funkcionalitāti un estētisko izskatu.

Kariesa ārstēšanu svarīgi uzsākt laikus, lai novērstu dziļāku zobu bojājumu attīstību, kas ar laiku izraisa zobu nervu un citu zobu mīksto audu iekaisumu, periodontītu un citas stomatoloģiskās saslimšanas. Mūsdienās tiek izmantoti dažādi plombēšanas materiāli, tostarp kompozītmateriāli, kas atbilst dabiskajai zobu krāsai un nodrošina estētisku rezultātu.

Zobu sakņu kanālu ārstēšana

Zobu sakņu kanālu ārstēšana jeb endodontija tiek veikta gadījumos, kad savlaicīgi neārstēta kariesa rezultātā attīstījies pulpas jeb zoba nervu un mīksto audu iekaisums. Lai gan daudziem šī procedūra vēl aizvien saistās ar nepatīkamām asociācijām, mūsdienās endodontija tiek veikta mikroskopa kontrolē, kas endodontam ļauj procedūru paveikt precīzi, efektīvi un bez lieka diskomforta.

Zobu sakņu kanālu ārstēšana ierasti sastāv no divām procedūrām. Pirmās procedūras laikā zoba kanāli tiek attīrīti no iekaisušajiem nerviem un mīkstajiem audiem, dezinficēti un aizpildīti ar pagaidu medikamentiem, pacientam tiek uzlikta pagaidu plomba. Ja iekaisumu izdevies novērst, otrās procedūras laikā zobu sakņu kanālus aizpilda un tiek uzlikta pastāvīgā plomba. Savlaicīga zobu kanālu ārstēšana var būt pēdējais glābiņš, kas ļauj izvairīties no zobu izraušanas.

Protezēšana

Diemžēl ne vienmēr bojātos zobu izdodas glābt, taču zobu bojājumu vai traumas rezultātā zaudētos zobus svarīgi pēc iespējas ātrāk atjaunot. Zobu protezēšana ne tikai palīdz atgūt skaistu, estētisku smaidu, bet vienlaikus atjauno košļāšanas un runas funkciju, nodrošina pareizu sakodienu un atjauno dabisko sejas kontūru.

Mūsdienās pieejami dažādi zobu protežēšanas veidi – izņemamās pilnās vai daļējās protēzes, kā arī pastāvīgo protēžu risinājumi – tilti, kroņi vai zobu implanti. Katram pacientam tiek pielāgota piemērotākā zobu protezēšanas metode, izvērtējot gan zobu stāvokli, gan pacienta personīgās vēlmes un finansiālās iespējas.

Implantoloģija

Zobu implantoloģija ir mūsdienīga un efektīva metode zaudēto zobu aizvietošanai, kas kļūst arvien pieprasītāka. Šī metode ļauj atjaunot ne tikai zoba redzamo daļu, bet arī tā sakni. Procedūras laikā pacientam žokļa kaulā tiek implantēti zobu implanti, kas ir skrūvei līdzīga titāna konstrukcija, uz kuras pēc tam tiek stiprināts mākslīgais kronis.

Implantoloģijai ir virkne priekšrocības. Šī protezēšanas metode ļauj iegūt dabisku, estētisku rezultātu, jo ar implantu palīdzību uzstādītas mākslīgās zobu konstrukcijas nav atšķiramas no dabiskajiem zobiem. Pareizi kopti, implanti var kalpot vairākas desmitgades, implantu ievietošana neietekmē blakus esošo zobu izskatu un veselību, kā arī nodrošina pilnīgu komfortu, jo ne funkciju, ne sajūtu ziņā neatšķiras no dabiskajiem zobiem.

Zobu higiēna

Nemainīgi, viens no pieprasītākajiem profilaktiskajiem zobārstniecības pakalpojumiem ir profesionāla zobu higiēna kā bērniem, tā pieaugušajiem. Profesionālu zobu un mutes dobuma higiēnu veicot regulāri, iespējams izvairīties no kariesa attīstības, uzlabot zobu izskatu un uzturēt dabisko zobu toni, kā arī izvairīties no nepatīkamām smaganu saslimšanām – gingivīta un periodontīta.

Zobu higiēnu vēlams veikt ne retāk kā reizi pusgadā. Taču pacientiem ar konstatētu periodontītu, smēķētājiem, grūtniecēm, sirds un cukura diabēta slimniekiem higiēnists jāapmeklē reizi 3 mēnešos. Tāpat zobu higiēnists biežāk jāapmeklē tiem, kas ikdienā nēsā zobu kapes un pacientiem, kuriem uzstādītas breketes vai zobu platītes.

Zobu higiēnists ir arī vecāku labākais draugs, jo tieši higiēnista kabinetā bērniņam ir iespēja pierast un veidot pozitīvas asociācijas ar zobu aprūpes speciālistiem, tādejādi izvairoties no situācijām, kad pavisam maziem bērniņiem tiek konstatēti nopietni un apjomīgi zobu bojājumi.

Zobu balināšana

Ne mazāk pieprasīti ir arī estētiskās zobārstniecības pakalpojumi. Viens no populārākajiem – profesionāla zobu balināšana. Ar profesionālajām zobu balināšanas sistēmām aptuveni stundas laikā iespējams iegūt par vidēji 7–8 toņiem gaišāku zobu toni. Ja zobi tiek rūpīgi kopti un pacients regulāri apmeklē zobu higiēnistu, iegūtais rezultāts saglabājas aptuveni 2–5 gadus.

Zobu balināšanas laikā uz zobiem tiek uzklāts balinošais gēls ar augstu ūdeņraža peroksīda sastāvu, kas tiek aktivizētas ar ultravioletās gaismas palīdzību. Procesa laikā tiek atbrīvots aktīvais skābeklis, kas iedarbojas uz zoba emalju, radot balināšanas efektu. Procedūra ir maksimāli saudzīga, droša un nekaitīga, taču pirms zobu balināšanas obligāti jāveic zobu higiēna, kā arī profilaktiska zobu pārbaude. Procedūra tiek veikta tikai pacientiem, kuriem nav konstatēti zobu bojājumi vai citas stomatoloģiskās saslimšanas.

Plaša spektra zobārstniecības pakalpojumi Rīgā, Veselības un skaistuma centrā Adoria

Vispārējā un estētiskā zobārstniecība, zobu protezēšana un implantoloģija, zobu higiēna un citi zobārstniecības pakalpojumi bērniem un pieaugušajiem Rīgā, A. Čaka ielā 70–3. Ienāc adoria.lv un piesaki savu vizīti jau tagad!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti