Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Rudenī koki met lapas, bet daudzi mājdzīvnieki maina spalvu: ko būtu vērts zināt

Līdz ar rudens atnākšanu liela daļa mājdzīvnieku sāk mainīt kažoku. Šis dabiskais process, kas saistīts ar temperatūras pazemināšanos un dienas gaismas samazināšanos, dzīvniekiem palīdz pielāgoties mainīgajiem laika apstākļiem. Lai gan spalvas maiņa ir dabisks process, papildu rūpes par mīluļa kažoku šajā periodā uzlabos mājdzīvnieka kažoka izskatu un palīdzēs ātrāk atbrīvoties no liekās spalvas kārtas.

Padomus, kā kopt mīluļa apspalvojumu sezonālās kažoka maiņas periodā, sniedz Dino Zoo eksperte Tatjana Bodricka – suņu skolas un frizētavas vadītāja.

Kažoka maiņa – dabisks un svarīgs process

Kažoka maiņa dažādu sugu mājdzīvniekiem notiek vairākas reizes gadā, ierasti pavasara un rudens periodā. Tas ir dabisks un būtisks fizioloģisks process, kas dzīvniekiem ļauj optimizēt termoregulāciju, pielāgojoties dažādiem klimatiskajiem apstākļiem. Vasarā kažoks kļūst plānāks, savukārt ziemas periodā lielai daļai mājdzīvnieku ataug biezāka, blīvāka pavilna, kas dzīvnieku pasargā no aukstuma. Apspalvojuma maiņas biežums un ilgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp:

  • mājdzīvnieka suga un šķirne: lai gan sezonāla kažoka maiņa raksturīga visiem suņiem un kaķiem, īsspalvainajām mājdzīvnieku šķirnēm kažoka maiņa ierasti ir mazāk pamanāma. Intensīvāk un ilgāk spalvu met garspalvainās suņu šķirnes, suņi ar dubulto spalvu un garspalvainās kaķu šķirnes.
  • dzīves apstākļi: kažoka maiņa var būt mazāk izteikta, vai pat nevienmērīgi notikt visa gada garumā tiem mājdzīvniekiem, kas dzīvo iekštelpās. Mājdzīvniekiem, kas pārsvarā uzturas laukā, sezonālā kažoka maiņa notiek daudz pamanāmāk. Tāpat jāņem vērā, ka āra apstākļos dzīvojošo mājdzīvnieku kažokam raksturīgs papildu taukvielas – lanolīna – slānis, kas nodrošina efektīvāku aizsardzību pret mitrumu. Tāpēc pagalma suņu saimniekiem nevajadzētu pārspīlēt ar pārlieku biežu mīluļa mazgāšanu, jo tādā veidā lanolīna izstrāde šiem dzīvniekiem tiek traucēta.
  • veselības stāvoklis: kažoka maiņu var ietekmēt arī hroniskas slimības, alerģijas, hormonālie traucējumi, parazīti un citas veselības problēmas. Arī stress un pēkšņa vides maiņa var izraisīt pastiprinātu spalvas mešanu

Termoregulācija nav vienīgā kažoka funkcija. Veselīgs kažoks aizsargā dzīvnieka ādu arī pret citiem ārējās vides faktoriem, piemēram, mitrumu un UV stariem, kā ar ierobežo parazītu invāzijas risku.

Vai kažoka maiņas periodā nepieciešama papildu kopšana?

Atšķirībā no suņiem un kaķiem, trušiem, jūrascūciņām un citiem mazajiem mājdzīvniekiem izteikta ziemas un vasaras kažoka maiņa nenotiek. Truši un jūrascūciņas kažoku atjauno nepārtraukti, tāpēc saimniekam vēlams pāris reizes nedēļā mīluli izķēmmēt. Savukārt fretkām jeb mājas seskiem gan novēro izteiktu sezonālu kažoka maiņu, kad dzīvnieka kažoka apjoms var samazināties pat par 40 %.

Mazajiem grauzējiem – pelēm, žurkām, kāmjiem, degu un  šinšillām – būrīti obligāti jāiekārto smilšu vanniņa, ko dzīvnieks izmanto, lai pats parūpētos par sava kažociņa apkopi. Mazos mājdzīvniekus noteikti nevajadzētu bez vajadzības mazgāt.

Suņu un kaķu saimnniekiem kažoka maiņas periodā vēlams piedomāt gan par biežāku mīluļa ķemmēšanu, gan uztura kvalitāti, kā arī nepieciešamības gadījumā ar mīluli apmeklēt mājdzīvnieku frizētavu!

  • Veselīgs uzturs: lai veicinātu ne tikai veselīgu ādas, bet arī kažoka stāvokli, kā ikdienā, tā īpaši kažoka maiņas periodā, dzīvniekam jānodrošina sabalansēts, uzturvielām bagāts uzturs. Ādas un kažoka veselību palīdzēs uzturēt tādas mājdzīvnieku barības sastāvdaļas, kā neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6, biotīns, E un A vitamīns. Tāpat svarīgi iegādāties barību, kuras sastāvā ir augstas kvalitātes olbaltumvielu avoti, piemēram, putnu gaļa, lasis, liellops. Neuzņemot nepieciešamās uzturvielas, mājdzīvnieka kažoks kļūst nespodrs, ataug lēnāk un kažoka maiņa var notikt ilgāk.
  • Regulāra ķemmēšana: lai palīdzētu atbrīvoties no liekajām spalvām, īpaši garspalvaino šķirņu mājdzīvniekiem, kažoka maiņas periodā mīluli jācenšas ķemmēt katru dienu, turklāt pie šī procesa dzīvnieku jāsāk radināt jau no pirmajiem dzīves gadiem. Tas stimulēs spalvas augšanu, kā arī novērsīs pinku veidošanos, turklāt saimnieks varēs sekot līdzi dzīvnieka ādas veselībai. Savēlies, pinkains kažoks veicina niezi, kā rezultātā palielinās ādas iekaisuma un infekciju risks, kažoks var ataugt nevienmērīgi, smagākos gadījumos dzīvniekam var veidoties arī kaili ādas laukumi.
  • Mazgāšana: kažoka maiņas periodā vēlams dzīvnieku rūpīgi izmazgāt un izžāvēt, paralēli ķemmējot. Tā vienā piegājienā tiek maksimāli izķemmēta vilna un pavilna. Svarīgi atcerēties, ka mājdzīvnieku drīkst mazgāt tikai ar dzīvnieku kopšanai paredzētiem šampūniem, kuru ieteicams iegādāties veterinārajā aptiekā vai zoo preču veikalā.
  • Veterinārārsta kontrole: ja mājdzīvnieks pastiprināti kasās, apmatojums izkrīt lielā apjomā un parādās kaili ādas laukumi, ar steigu jādodas uz veterināro klīniku. Šādos gadījumos svarīgi laikus veikt iespējamo ādas slimību, alerģiju, parazītu vai citu saslimšanu diagnostiku, kad dzīvnieka aprūpei var būt nepieciešams veterinārs uzturs vai medikamentoza ārstēšana.
  • Suņu un kaķu frizētavas pakalpojumi: ja mājdzīvnieka kažoka aprūpe sagādā grūtības, profesionāli mājdzīvnieku frizieri jeb grūmeri nodrošina pilnu kažoka apkopi, tajā skaitā, pinku ķemmēšanu, kažoka mazgāšanu, žāvēšanu un šķirnei atbilstošu kažoka safrizēšanu. Šāda papildu aprūpe ļaus ātrāk un efektīvāk atbrīvoties no vecās spalvas, turklāt ieteicama kā garspalvaino, tā īsspalvaino šķirņu mājdzīvniekiem. Tāpat mājdzīvnieku frizieri konsultēs saimnieku par to, kā pareizi kopt mīluļa kažoku mājas apstākļus, kā arī ieteiks dzīvniekam piemērotākos ādas un kažoka kopšanas produktus.

Noderīgi mājdzīvnieku ekspertu padomi un ieteikumi dinozoopasaule.lv!

Uzdod jautājumus Dino Zoo ekspertiem, lasi izglītojošus rakstus par dažādām, ar mājdzīvnieku aprūpi saistītām tēmām un uzzini vairāk par Dino Zoo veterinārajiem pakalpojumiem dinozoopasaule.lv! Savukārt visu mājdzīvnieku kažoka apkopei, higiēnai un kopšanai, kā arī citas zoo preces par īpaši izdevīgām cenām iegādājies dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti