Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Slima ērce cilvēku var inficēt dažu minūšu laikā

Pēdējo gadu statistika liecina, ka aptuveni 30% ērču, kas Latvijā piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar cilvēkiem bīstamo un potenciāli letālo encefalīta vīrusu. Pie tam upuris ērces kodumu nereti nemaz nepamana, – piesūcoties ērce koduma vietā ielaiž savas siekalas, kas satur sāpes mazinošas vielas. Tādējādi iespējams, ka ērce nokrīt pirms cilvēks vispār pamanījis, ka viņam iekosts.

Jāatceras arī, ka ērcēm ir dažādas attīstības pakāpes – kāpurs, nimfa un pieaugusi ērce, un vajadzība sūkt asinis tām ir visās šajās attīstības stadijās. Piemēram, ērču kāpuri ir tik sīki, ka cilvēks tos uz savas ādas var pat nepamanīt.

Ērču encefalīts ir bīstama infekcijas slimība, kas var izpausties ļoti dažādi – sākot no meningīta jeb smadzeņu iekaisuma līdz smagiem meningoencefalīta gadījumiem, ko pavada tādi simptomi kā ilgstošs drudzis, apziņas traucējumi, dažādu ķermeņa daļu paralīze, krampji, redzas traucējumi.

Speciālisti uzsver, ka ērču encefalīta pārslimošanas smaguma pakāpi prognozēt nav iespējams. Pie tam jāņem vērā, ka priekšstats, ka no smaga ērču encefalīta formas var pasargāt laba imūnā sistēma, ir maldīgs. Ērču encefalīts var izraisīt ilgstošas komplikācijas, dažkārt uz visu atlikušo mūžu. To vidū ir atmiņas un dzirdes traucējumi, galvassāpes, grūtības koncentrēties un paralīze.

Zāļu pret šo bīstamo saslimšanu nav, un efektīvākais profilakses pasākums ir vakcinācija. Vācijā ražotā vakcīna Encepur piedāvā aizsardzību pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem no gada vecuma.

Vakcinēties pret ērču encefalītu var visa gada garumā. Pilns vakcinācijas kurss sastāv no trim potēm, un iespējams izvēlēties parasto, paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas imunitāti pret ērču encefalītu ļauj iegūt jau mēneša vai 21 dienas laikā.

Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.

Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013
©2017 GSK kompāniju grupa.
Encepur ir GSK kompāniju grupas reģistrēta preču zīme. Visas tiesības aizsargātas.
LV/ENC/0018/17a; 04/2017

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti