Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vai jūs tērējat pārāk daudz naudas saviem vaļaspriekiem?

Vaļasprieki ir nepieciešami ikvienam cilvēkam, jo tas ir lielisks veids, kā produktīvi pavadīt savu brīvo laiku. Diemžēl, daudzi vaļasprieki izmaksā visai dārgi. Lai darītu to, kas sagādā prieku, ir jāizdod ļoti lielas naudas summas, kas nereti bojā finansiālo situāciju. Reizēm pat tiek ņemti kredīti, lai vaļaspriekus finansētu. Portāls www.heti24.fi, jums palīdzēs saprast, kāpēc tā nav laba doma un kādu risku uzliek bezatbildīga aizņemšanās. Ja arī jums ir hobijs, kas prasa zināmus ieguldījumus, jums nopietni vajadzētu padomāt par to, vai gadījumā jums tas neizmaksā pārāk dārgi un nav iemesls nespējai nodrošināt labu finansiālo situāciju?

Cik lielu daļu no kopējiem izdevumiem sastāda izdevumi jūsu hobijam?

Pats uzskatāmākais veids, kā saprast, vai gadījumā neveltāt pārāk daudz naudas savam hobijam, ir aprēķinot, cik tad patiesībā daudz tam iztērējat. Šādus aprēķinus veikt nav viegli, jo no vienmēr izdevumi ir regulāri un uzskatāmi. Piemēram, ja jūsu hobijs ir fotografēšana, iespējams esat iztērējis vairākus simtus eiro sākumā, lai iegādātos kameru, taču ikmēneša izdevumi ir ļoti mazi. Tādā gadījumā, vajadzētu skatīties, atsevišķi ilgtermiņa un īstermiņa izdevumus. Precīza summa arī nav tik būtiska, bet svarīgi ir saprast, kāda daļa no jūs ienākumiem tā ir. Īstermiņa izdevumiem, aprēķiniet, kāda ir attiecība mēnesī, bet ilgtermiņa izdevumiem gadā. Ja pieņemam, ka vēlmēm (lietām, kas nav pieskaitāmas pie pamata vajadzībām) ir jātērē aptuveni 30% no kopējiem ienākumiem, tad hobijam tie varētu būt ne vairāk kā 10%. Ja tērējat vairāk, jums vajadzētu padomāt par iespējām samazināt šos izdevumus vai pat mainīt vaļasprieku.

Vai jums ir nācies izvēlēties starp tēriņiem hobijam un pamata vajadzībām?

Tālāk noteikti derētu padomāt par to, vai tēriņi hobijiem ir jūsu prioritāte, vai tomēr nē. Hobiji tomēr ir pieskaitāmi pie izklaidēm un atpūtas, un ja jums nav naudas, lai segtu visus maksājumus, hobijiem jābūt pirmajam, no kā uz laiku atsākaties. Ja jums ir bijusi situācija, kad izvēlaties tērēt naudu hobijam, nevis, piemēram, apmaksāt rēķinus vai novirzīt naudu uzkrājumiem, jūs pieļaujat kļūdu un hobiji bojā jūsu finansiālo situāciju. Šādā gadījumā jums ir vai nu jācenšas mainīt savu pārliecību un pārvērtēt savas prioritātes, vai arī, ja tas neizdodas, meklēt citus, lētākus veidus kā izklaidēties. To, ka hobiji bojā finanses un kļūst par dzīves prioritāti pieļaut nedrīkst.

Vai ņemat kredītus, lai finansētu savus hobijus?

Visbeidzot, jāsaprot, vai hobiji ir iemesls tam, ka ņemt kredītus? Patēriņa kredīts jeb kulutusluottovertailu, lai finansētu hobiju ilgtermiņā vēl ir pieļaujams. Piemēram, ja jūsu hobijs ir jau pieminētā fotografēšana un vienu reizi paņemat patēriņa kredītu, lai iegādātos aprīkojumu, tas nav vērtējams pārāk negatīvi, ja esat spējīgs šo kredītu atmaksāt, bet regulāri īstermiņa kredīti, lai finansētu savu hobiju gan nav pieļaujami. Arī tad, ja kredītu neņemat tieši hobijam, bet citām vajadzībām, padomājiet, vai hobijs nav iemesls tam, kāpēc jums tas jādara. Ja visus savus ienākumus esat iztērējis vaļaspriekam un pēc tam nav naudas, lai samaksātu rēķinus, arī tad pie vainas ir hobijs un jums jādomā, kā šo problēmu risināt.

Hobiji ir vajadzīgi un pat vēlami, taču ir jāpanāk, ka tie netraucē finansiālajai situācijai. Ja, apdomājot visu iepriekš minēto, saprotat, ka tomēr hobijs ir iemesls jūsu sliktajai finansiālajai situācijai, ar steigu kaut ko mainiet. Piemēram, jūs varat meklēt lētākas alternatīvas hobija finansēšanai. Tāpat, varat padomāt par veidiem, kā savu hobiju izmantot, lai pelnītu naudu. Ja tomēr nekas nelīdz un jūsu hobijs ir vien lieks naudas izspiedējs, atsakieties no tā pēc iespējas ātrāk. Ir ļoti daudz aizraujošu vaļasprieku un izklaides iespēju, kas neizmaksā pārāk dārgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti