Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Avenes! Ķirši! Vasara!

Tūlīt visā piekrastē ies vaļā Jūras svētki un Neptūns zibinās savu dakšu. Lai ceļš būtu saldāks un svaigāks, TVIzklaide apkopo vietas Latvijā, kur katrs pats var iebraukt un salasīt sev turzu ogu. Vidzemē avenes vēl sārtojas, bet Kurzemē tās jau gatavas. Mēs, trīs ceļotāji, devāmies uz Tukuma rajona Zentenes pagasta Jaunlagzdiņiem - tūristu pūļu nesabojātu vietu.

Zilā govs


Uz Jaunlagzdiņiem iesaku braukt no Talsiem uz Jūrmalas pusi, jo pa ceļam ir ievērības cienīgs objekts. Govs Palsa. Zilā govs. Drīzāk gan sudrabaini gaišzila ar melnām acīm. Spožām kā melnās olīvas. Vai tiešām pat acu baltumu viņai nav? Nē, ir. Tos var redzēt, jo Palsa nav pārāk draudzīga. Bikli stāv un skatās. Lai tiktu viņu paglāstīt un pakasīt aiz raga, jāpielabinās ar rudzu maizes šķēli. Arī no tās viņa nedaudz baidās. "Jā, kuram katram rokā nedodas," pastāsta saimniece, kura tieši tobrīd atnākusi gotiņu pārsiet. Palsa esot septiņus gadus veca un ļoti pienīga. Ganoties te regulāri, tāpēc ne reizi vien kļuvusi par fotomodeli. Reiz saimniece sabijusies: no automašīnas izlēcis bars puišu un skrējuši pie govs! Bildēties. Man gribētos te palikt ilgāk uz slaukšanu, lai redzētu, kā no melniem pupiem nāk balts piens…

Jaunlagzdiņi ir netālu no Balgales. Pirms dodaties turp, noteikti piezvaniet kādu stundu iepriekš. Ja nevēlaties lasīt paši (par Ls 1,20/kg), tiks izsaukti lasītāji un atliks vien ogas pārbērt savā kurvī. Tad kilograms maksās Ls 1,50. Tā kā mēs gribam avenēs brist paši, sekojam saimniecei Laimai Lindei Jaunlagzdiņu sētā. Pasakaina vieta ar plašu peizāžu, ņipru ozolu, savādu akmeni, ūdensrozēm, samtainām un saldi smaržīgām rozēm un kādu īpatnēju dobi. Izskatās, ka to veidojuši citplanētieši. Saimniece smej, ka sākumā iestādīta ābele un ap to uzrakti vairāki apļi. Tajos tad arī iedēstīti ziedi. Vēl Jaunlagzdiņos ir dīķis, kur dzīvo karpas. Kā viņas grābj zivju barību! Oranžās mutes vaļā kā sievām Dziesmu svētku korī. Un šmaukstinās kā bučotos! Citā dīķī dzīvo Aņka. Milzu karpa, kura jau esot kā mājdzīvnieks un netikšot ēsta.

Kūst mutē


Aiziet, uz aveņu lauku! Teju trīs hektārus lielā nogāze visa nav sārtām skaistulēm klāta, jo avenes ir dažādu šķirņu un ražošot līdz pat oktobrim. Vēl zaļas ir lielogu un rudens avenes. Toties tik daudz ir gatavo! Tik saldu, maigu un mīkstu, ka kūst mutē. Atliek ogu ielikt mutē, aizvērt muti, piespiest mēli pie aukslējām, un avene pārvēršas sulā. Agrā šķirne Solniško ir varena!

Skāde - vairāk lasās vēderā nekā traukā. Turklāt jāizspēlē triks ar aveņu pirkstiem, par kuriem ieminējās ceļotājs Jānis. Skuķiem aveņu laikā esot jāstaigā uz katra pirksta pa avenei un jādod puišiem ēst. Es nu lieku sev uz nagiem sārtus uzpirksteņus.

Kad ogas salasītas un pie koka galda baudām aveņu kūku, es domāju, cik labi, ka ir vēl tādas vietas kā Jaunlagzdiņi. Īstas un vienkāršas. Cik labi, ka ir iespēja justies kā mīļam viesim, nevis klientam. Cik labi, ka ir vietas, kur neviens nestāsta komercializētus un karamelizēti saldus pigorus: avenes nomierina, relaksē, dod enerģiju, izvada sārņus, gadā vajag apēst četrus kilogramus… Ir tik nogurdinoši, ja savu produktu cilvēks slavē kā pārdabisku brīnumu. Tā vien šķiet, ka par spa Latvijā nu jau dēvē jebko, kur var ietīties. Kaut galdautā, un iestāstīt, ka pārtikas drupatas un vīna traipi atmodina ķermeni un rada dzīvesprieku.

Jaunlagzdiņu saimniece varētu izreklamēties, ka pie viņas iespējams gulēt zem avenēm guļammaisā un mosties ar aveni mutē, taču viņa to nedara, un labi, ka nedara. Zustu īstums. Te ir lauku klusums un miers, vecmāmiņa tālumā sauc runcīti, kurš aizgājis meitās. Ieslīgstam ņurdošās sarunās, kā gatavot aveņu vīnu un aveņu ievārījumu ziemas vakariem, ko leksēt, skatoties fotogrāfijas no vasaras.

Kad braucam uz Rīgu, debess līdz horizontam pilna ar mākoņu cukurvati un putukrējumu. Skaisti! Sasodīti skaisti! Gribas izkārties pa logu, izplest rokas un dziedāt: "Kurzemē kūru uguns spīd; mūži kā saule riet, zvaigznes kā mūži krīt Kurzemē!"

P.S. Pasakaini gardā kūka neietilpst aveņu lasīšanas cenrādī. Ja saimniekmeitām būs laiks un iedvesma, varat mēģināt sarunāt, lai uzcep.

***

Vietas, kur piestāt avenēs un ķiršos (Iepriekš jāpiezvana, lai uzzinātu, vai ogas ir gatavas, jo katrā novadā ir atšķirīgs nogatavošanās laiks)

Vidzeme


Jāņkalni, Vestienas pag., Madonas raj., Kāla ezera krastā, tālr.29169291

Puķukalni, Kalniena, Stāmerienas pagasts, Gulbenes raj., tālr.29427078

Aizalksnas 2, Ikšķiles novads, Ogres raj., tālr.29177071

Skujas, Allažu pag., Rīgas raj., tālr.29390733

Svitkas, Kauguru pag., Valmieras raj., tālr.26237626

Lejassuces, Nītaures pag, Cēsu raj., tālr.26464769

Zemgale


Klīves, Elejas pag., Jelgavas raj. tālr.26824343

Kalna Kārkliņi, Rundāles pag., Bauskas raj., tālr.29269624

Rutki, Saukas pag., Jēkabpils raj., tālr.29218364

Zīlāni, Lone, Saukas pag., Jēkabpils raj., tālr.29279998

Poceri, Lone, Saukas pag., Jēkabpils raj., tālr.29460961

Kurzeme


Jaunlagzdiņi, Zentenes pag., Tukuma raj., tālr.29137117

Mazkuģnieki, Vandzenes pag., Talsu raj., tālr.26160203

Gaiķi, Slampes pag., Tukuma raj., tālr.26264672

Meldri EB, Otaņķu pag., Liepājas raj., tālr.29427174

Pūre, Tukuma raj., Pūres dārzu augļu noliktavas veikala darba laiks darbdienās plkst.8-17, sestdienās plkst.8-15. Braucot no Rīgas, netālu no zīmes, kur Pūre beidzas, iepretim degvielas uzpildes stacijai jāmeklē ceļš pa labi. Pārsimt metru no šosejas būs pelēkzaļa angāra tipa ēka - tā ir īstā. Tālr.29440708

Latgale


Dālderi, Balvu pag., Balvu raj., Naudiševas purvs, tālr. 26369662

Ziediņi, Višķu pag., Daugavpils raj., tālr. 29491237

Sēlijas, Kalkūnes pag., Daugavpils raj., tālr. 29678562

Birķineļi, Kalkūnes pag., Daugavpils raj., tālr. 29999169

Avoti: Latvijas Augļkopju asociācija, Lauku ceļotājs, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, Siguldas TIC

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko