Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Dārzs: Parunā ar kaktusu

Lai arī telpaugu izvēlē svarīg­a ir iespējami plašāka informācija par mājvietu, augu kopēji ir pārliecināti, ka būtiska ir attieksme. "Ja ar augu runājas, paslavē par jauniem ziediem, tas aug labāk," stāstot par telpaugu modi, Dienai uzsver K-rauta dārza un telpaugu eksperte Vēsma Dzintare.

Bīstami! Augi, kas jātur tālāk no bērniem

  • Ziemassvētku zvaigzne - indīgas lapas
  • Difenbahija - indīgas lapas
  • Dekoratīvie pipari un tomāti - nav domāti ēšanai

Efeja vannasistabā


"Agrāk populāras bija papardes, patafīli un dracēnas, bet pašlaik cilvēki aizvien biežāk izvēlas ko neredzētu," stāsta dārzniece, piebilstot, ka "vienmēr visos laikos augu modes līderis ir kaktuss". Tas, līdzīgi jasmīniem un citiem ziedošiem augiem, ir sauli mīlošs.

Ēna vairāk tīk papardei, dracēnai, jukai un efejai. Pēdējā labi jutīsies vannas istabas mitrajā gaisā, ja vien ir logs. Augi higiēnas telpās kļuvuši moderni, tomēr, ja nav loga, labāk izvēlēties mākslīgos augus, iesaka speciāliste.

Spatafīlim patīk daļēja ēna - saulē tā ziedi kļūst zaļgani, skaidro V.Dzintare. Arī sanpaulijai un fikusiem labāka mērena gaisma pārmaiņus ar ēnu, bet raibajiem fikusiem var tikt arī vairāk saules.

Irdināt un apsmidzināt


Nevajag augus sablīvēt, starp tiem brīvi jācirkulē gaisam. Slimie augi jāizolē. Regulāri jānovāc lapas un ziedi, kas nokaltuši, iepuvuši vai izskatās slimi, lai neveidotos pūšanas perēkļi. Lapu kāti jānogriež pie pamatnes, griezuma vieta jādezinficē ar kokogli. Ik pa laikam ar dakšiņu jāuzirdina augsnes virskārta, lai neaugtu aļģes un sūnas. No puķupoda malām jānomazgā minerālvielu nogulsnējumi.

Viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem ir mitrināšana. "Likums - sliktāk ir pārlaistīt, nekā laistīt par maz," saka V.Dzintare. Lai kaktuss ziedētu, tas jāapsmidzina katru dienu. Arī dracēnai apsmidzināšana patīk, teju visi tropu izcelsmes augi to mīl. Sanpaulijai ūdeni nedrīkst liet uz lapām, jo paliek plankumi. Papardei tīk viegls, pastāvīgs mitrums.

Puķupods nav dīķis - uz tasītes ūdens jātur pusstundu vai stundu. Ar šo laiku pietiek, lai augs padzertos, un atlikums jāizlej, stāsta V.Dzintare. Ziemā telpaugus laista mazāk, dažus - pavisam reti, piemēram, juku un kaktusu vien reizi mēnesī.

Īstais izmērs


Ik pa laikam augi jāpārstāda. Parasti katram nākamajam podam jābūt par pāris centimetriem jeb divu pirkstu platumu lielākam. "Ir vilinoši mazu dracēniņu iestādīt lielā podā un ļaut tam augt, taču tad pletīsies sakņu sistēma, nevis pats augs," uzsver dārzniece.

Svarīgi, kādu augsni mīl augs. Papardēm patīk skāba augsne, palmām - neitrāla. Mēslojumu labāk izvēlēties dabīgo, piemēram, jūras putnu vai minerālmēslojumu. Ziemā jāļauj augiem atpūsties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko