Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Diskutēs kā cilvēkam attīstīties valstī, kas piedzīvo krīzi

Psiholoģijas doktors Džonatans Kaplans (Jonathan Kaplan , Ph.D., ASV, Psychology Today, 2009) analizē kā pasaules finanšu krīzi palīdz pārvarēt apzinātības prakse jeb mindfulness. Latvijā jēdziens apzinātība vēl ir jauns un maz apgūts, tas raksturo nevis pašu apzināšanās procesu, bet gan stāvokli, kurā cilvēks atrodas. Apzinātība ir apziņas modrība no viena mirkļa nākamajā. Apzinātības prakse attīsta spēju uztvert realitāti ar pieņemošu un laipnu attieksmi.

Kaplans norāda, ka ekonomiskā  krīze negatīvi ietekmē mūsu finanses, ietaupījumus un, iespējams, atliek dažus mūsu sapņus uz kādu laiku. Diemžēl, mēs šo stāvokli padarām vēl sliktāku iestiegot nožēlā, fantāzijās un raizēs. "Ja vien es būtu savu īpašumu pārdevis pirms gada... es nekad nedabūšu darbu... " – tās ir mūsu parastās reakcijas uz krīzi, un tās situāciju tikai pasliktina.

Apzinātības prakse ir sava prāta novērošana. Labāk praktizēt sekojošus principus:

  • Ja jūs attīstāt katastrofu vai nožēlas domas, tad labāk pievērsiet savu uzmanību elpai.
  • Rodiet saikni ar pozitīvajiem aspektiem savā dzīvē, parūpējieties par savu veselību, veltiet laiku ģimenei.
  • Bieži mūs pārņem – JĀ , BET argumenti. BET argumenti mūs attālina pat no tām lietām, kas ir labas mūsu dzīvē.
  • "Dzīvē ir gan labas, gan sliktas lietas", tāpēc neatbilstoši ir teikt "nevis labas, BET sliktas";
  • Ir labi izvērtēt un veikt konstruktīvu plānošanu. Pat ja nesamaksāti rēķini ir jūsu realitāte, pievērsiet uzmanību – kādas man vēl ir iespējas, izņemot raizēšanos, nemieru un apvainošanos.
  • Iespējams jums jāatrod cits darbs, jāaizņemas nauda no draugiem vai ģimenes, jāpārdod kāda manta. Nekas no tā nav viegli, bet tas varētu būt nepieciešami.
  • Ja esat iekrituši kauna, vainas sajūtas, vainošanas un citu destruktīvu emociju slazdā, tas tikai aizkavē produktīvu darbību un vairo nomāktības sajūtu.
  • Visbeidzot padomājiet, kāds bija jūsu prāta stāvoklis pirms gada un diviem. Iespējams, jūs bijāt nelaimīgi, jo vēlējāties iegādāties jaunas lietas, kuras jums nebija, piemēram, TV, automašīnu vai lietas hobijam. Jūsu prāts teica "Ja vien man būtu "tas", es būtu laimīgs". Saprotiet, ka prāts spēlē savas spēles neatkarīgi no apkārtējās situācijas.
  • Varbūt jūs piedzīvojat ilgas pēc finansiālas labklājības, kāda bija agrāk, tomēr godīgi palūkojoties atpakaļ varat atrast atbildes, ka arī tad kaut kas pietrūka. Lai kļūtu laimīgi mums nepieciešams atzīt mūsu nelaimju avotu – domas.
  • Tikai, tad, ja spējam sevi atpazīt un pieņemt patreizējos apstākļos, mēs varam būt brīvi manīt savu dzīvi", norāda Kaplans.
Kāda cita pētījuma rezultāti ir ļoti tieši - meditācija, kas ir cits apzinātības prakses apzīmējums, ka arī Joga un Cigun atstāj pozitīvu ietekmi uz cilvēka fizisko veselību – fiziska vitalitāte un spēja pārvaldīt stresu nopietni samazina sirds-asinsvada sistēmas saslimšanas risku, uzlabo vispārējo ķermeņa imunitāti un ārstē bezmiegu. Šīs fiziskās izmaiņas iet roku rokā ar izmaiņām cilvēka emocionālajos un prāta stāvokļos – joga samazina depresijas simptomātiku, apzinātības prakse nozīmīgi samazina subjektīvās sāpju sajūtas hronisku sāpju pacientiem, bet kopumā nozīmīgi palielina cilvēka spēju būt laimīgam un piedzīvot labsajūtu un labklājību (Davidson, 2003).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Publikso runu festivāls

Lai sniegtu iespēju sabiedrībai paplašināt savas iemaņas un zināšanas par dažādām apzinātības trenēšanas tehnoloģijām šogad Rīgā 28. un 29. novembrī Publisko Runu festivāls ir sapulcinājis meditācijas, jogas, cigun, uztura un citus speciālistus. Festivālā varēs dzirdēt vairākus iedvesmojošus stāstus par dzīvesveidu, kas stāv pāri ikdienai un veicina lielāku izpratni par katra iespējām būt laimīgam. Tie būs īsi un piepildīti stāsti par austrumu-rietumu skatījumu uz mūsu veselību un dzīvesveidu.

28.novembrī  no plkst.14.00 līdz 20.00 Lielā vakara ietvaros kinoteātrī "Rīga" par apziņas lomu runās pasaulē atzīts jogas skolotājs un dažādu starptautisku organizāciju vadītājs Sada Sat Sing (ASV, Itālija), par austrumu un rietumu medicīnas krustpunktiem runās medicīnas profesors, ārsts Nikolajs Nikolajevs, par Ķīnas garīgo prakšu sastāvdaļu cigun stāstīs imidžterapeits, cigun instruktors Aleksands Buse, par sirds mīlestības ceļu reiki – Holistiskās medicīnas un naturopātijas asociācijas reiki sekcijas priekšsēdētājs Mihails Mošenkovs, ēdiena un emociju lomu līdzsvara radīšanā iztirzās makrobiotikas un pareiza uztura speciālists Roberts Lācītis, par Jin Shin Jyutsu praksi stāstīs psiholoģijas dok

29.novembrī  dažādās Rīgas vietās būs iespējams festivālā apspriestās prakses cilvēka attīstībai piedzīvot un izmēģināt dažādās meistarklasēs.

Papildu informācija mājas lapā: www.publictalks.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko