Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gaišums un saldums

Pirmo Adventi ar ģimeni sagaidīja Berlīnē. Man ir gadījies šajā laikā būt Vācijā - Frankfurtē un Minhenē, kā arī Francijā - Strasbūrā. Tur pieredzētie Ziemassvētku tirdziņi bija gana iespaidīgi, bet salīdzinājumā ar Berlīni 2008.gadā tas ir nekas. Bija sajūta, ka berlīnieši ir cietušies 11 mēnešus, lai novembra - decembra mijā bez iešūpošanās mestos koku būdiņu labirintos, karuseļu leijerkastu skaņās, ogļu pannu dūmos, ceptu sīpolu smārdā, karstvīna vīrakā un cukura garaiņos.

Kur vien staigājām pa pilsētu, tur priekšā tirdziņš! Vispirms Breitšeidlaukumā, Kūrfirsta dambja ielas sākumā tur, kur ir Ķeizara Vilhelma piemiņas baznīca, slavenā Zoo stacija, pats zvēru dārzs un daudz kas cits. Nonākot Potsdamas laukuma rajonā, - atkal tirdziņš. Nākošais burziņš ir Žandarmu tirgū jeb Akadēmijas laukumā ar vācu un franču (Hugenotu) Doma baznīcām un pilsētas teātri. Pārsimt metru tālāk tirdziņš iekārtots plašā teritorijā apkārt operai, Unter den Linden, kur augustā notiek Berlīnes Gauklerfest*. Vēl mazs gabaliņš dziļāk Austrumberlīnē un esam Aleksandra laukumā iepretim "sarkanajam" Rātsnamam. Tur tirdziņa laikā asprātīgi ierīkota slidotava ar iespaidīgo Neptūna strūklaku vidū. Pastaiga pa tirdziņiem noslēdzas tajā pašā laukumā otrpus Aleksandra plača stacijai, kur DDR vaibstus mainījuši C&A un Kaufhaus. Tas bija tikai Berlīnes vidus. Droši vien, ka bez tirdziņiem nav palikuši berlīnieši Šarlotenburgā, Špandavā, Prenclavā, Marcānā un citos rajonos.

Nu laiks pievērsties gardumiem. Gan tiem, kuri mājās nesami, gan uz vietas baudāmi. Kurš gan Latvijā nepazīst karstvīnu (GlŅhwein). Vāciešiem ļoti patīk to malkot lielākās un mazākās kompānijās. Tomēr plašā izvēlē ir arī karsti dzērieni no rūgteniem zāļu balzamiem vai saldiem punšiem. Pusdienas laikā berlīnieši labprāt vienkārši nāk apēst dažādas (baltas, Vīnes, Frankfurtes utt.) karstās desiņas ar kāpostiem, arī "zaļiem", t.i., spinātiem. Taču saldumu klāsts krietni pārspēj latviešu vajadzības un iztēli. Pirmkārt, jau dažādu izmēru piparkūku sirdis ar sevišķi cukurotiem tekstiem tiešā un pārnestā nozīmē Nur Du und Ich (Tikai tu un es), FŅr meinen lieben Opa (Manam mīļajam opim) utt. Protams, Ziemassvētku rauši (Stollen) - ar āboliem, rozīnēm, mandelēm, sukādēm, magonēm un marcipānu. Cilvēki lielās tūtās pirka eļļā ceptus, mazus un lielākus biezpiena - mīklas pončikus ar pūdercukuru. Un tad vēl daudz kas baltās, brūnās, melnās šokolādēs un augļu glazūrās - rieksti, ogas, āboli, banāni! Kronis visam - putubučas (schaumkŅssen).

Garšas ir pazudušas, bet ir palicis viens liels siltums un gaišums. No visas sirds ceru, ka, par spīti patiesi grūtiem laikiem, arī Latvijas tirdziņos iegriezīsies Ziemassvētku noskaņa, gaisma un siltums. Tas varbūt nepieciešams vairāk nekā citkārt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko