Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gulbju mīlas rotaļas Lietuvas krasta kūrortā

Īpaši iecienīti latviešu tūristu vidū ir divi no Lietuvas kūrortiem — valsts senākā un populārākā kūrortpilsēta Druskininki, kas atrodas 130 km no Viļņas, un kūrorts Neringas pussalā pavisam netālu aiz Klaipēdas. Uz pirmo no minētajiem cilvēki pārsvarā dodas uzlabot veselību, bet sportiskai atpūtai un dabas vērošanai vairāk paredzēta Neringas pussala un tās brīnišķīgā kūrortpilsētiņa Nida. Samaksājam 35 litus, un ar visu mašīnu mūs tur pārceļ prāmis.

Manna namiņš pievelk

Lai arī latviešu un lietuviešu valoda pieder baltu valodu grupai, diemžēl ir pavisam maz lietuviešu, kas labi prastu latviski, un otrādi. Tāpēc visbiežāk gadās, ka latvietis, nokļuvis kaimiņos Lietuvā, parasti sāk runāt krieviski. Savukārt Nidā, Neringas pussalas pērlē, novērojama pavisam cita aina — te tūrisma sezonas laikā, kā smejas vietējie iedzīvotāji, uz vienu lietuvieti var saskaitīt septiņus vāciešus, tāpēc nezinātājam pat varētu šķist, ka viņš nokļuvis nevis Lietuvā, bet kādā Vācijas mazpilsētā. Vācu valoda tad skan itin visur. Arī liela daļa lietuviešu, kuri visam gadam naudiņu nopelna, tūrisma sezonā ārzemniekiem izīrējot dzīvokli vai māju, vāciski prot samērā labi.

Vāciešu lielo interesi par Neringas pussalu, bet it īpaši par Nidu, labi var saprast — pirmkārt, tā atrodas bijušajā Austrumprūsijas teritorijā, kas kādreiz piederēja Vācijai, un, otrkārt, tieši Nidā pāris vasaru pirms Otrā pasaules kara mazā namiņā dzīvojis izcilais vācu rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts Tomass Manns. Pēc neatkarības atgūšanas 90.gadu sākumā mājiņu atjaunoja, izremontēja, un tagad te iekārtots rakstnieka muzejs un kultūras centrs.

Pavasarī pat labāk

Izbaudīt Neringas pussalas mazpilsētiņu skaistumu, kā arī pastaigāties pa augsto Kuršu kāpu, piekrasti starp Baltijas jūru un Kuršu jomu, protams, var ne tikai tūrisma sezonā vien.

Sākoties pavasarim, kad tūrisma sezonas vēl nav, bet termometra stabiņš aizvējā jau ir krietni pāri desmit grādiem, šeit pavadīt dienu ir pat jaukāk. Klusums, miers, putnu dziesmas un to spārnu švīkstoņa, jūras šalkoņa. Vienreizēji skaists skats atklājas Nidas piekrastē — tur gulbjiem sākušās mīlas rotaļas un acīm pavērās Valentīndienas apsveikuma kartīšu cienīga aina.

Savukārt, sekojot norādēm un ejot pa mazpilsētiņas ielām, šur un tur varēja saost kūpinātu zivju smaržu. Dažviet pagalmos pār žogu var pamanīt uz mutes apgāztas, nesen nodarvotas zvejas laivas.

Vienīgais mīnuss — lai ietu peldēties, ir vēl krietni par vēsu.

Kādā no Rietumeiropas valstu kūrortpilsētām būtu pat neiespējami skaistā, saulainā laikā atrasties kūrortā, kur bez tevis nav pilnīgi nevienas citas dzīvas dvēseles.

Nav naudas, nav problēmu

Pirms došanās uz Neringas pussalu īsu brīdi piestājām Klaipēdā, lai samainītu naudu, taču, kā vēlāk smējāmies, uz Lietuvu nāksies doties vēlreiz, lai to iztērētu. Lieta tāda, ka klusajā sezonā ceļotājs Neringas pussalā var baudīt dabu un neko citu! Lai arī Neringas pussalas mazajās pilsētiņās gājējiem paredzētajās ielās atrodas viena kafejnīca pie otras, laikā, kad tūristi šeit bariem nespieto, tās visas ir slēgtas! Ja vēlas kaut vai tikai iedzert kafiju, jāatgriežas Klaipēdā.

Neilgi pirms atgriešanās Latvijā, braucot pa Neringas pussalas centrālo ceļu, nejauši aizmirsām nogriezties pa labi, kur sānceļš ved uz Baltijas jūras krastu, bet aizbraucām taisni, līdz nācās apstāties pie robežsardzes posteņa. Ir tik sirreāla sajūta, ka tepat, tikai pāris soļu tālāk, jau sākas Krievija — Kaļiņingradas apgabals, kur var nokļūt tikai ar vīzu.

***

Neringa

Neringas pussala ir 97 kilometrus gara — 52 kilometri no tās pieder Lietuvai, bet pārējie 45 — Krievijai.

Neringas rietumu piekrasti apskalo Baltijas jūra, bet austrumu — Kuršu joma.

Uz pussalas dzīvo aptuveni 2700 iedzīvotāju, te atrodas arī vairākas populāras kūrortpilsētiņas — Nida, Preila, Pervalka, Jodkrante. Tūristi visvairāk, protams, iecienījuši Nidu.

1991.gadā Neringā nodibināja nacionālo dabas parku.

2000.gada nogalē Neringas pussalu iekļāva UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pirms pāris gadiem Neringas pussalu ļoti smagi skāra ugunsgrēka liesmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko