Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ideju banka: Gaitenis - ērts, kompakts, praktisks

Pēc jebkuras mājas sliekšņa pārkāpšanas ienācējs nokļūst gaitenī, šķietami maznozīmīgā telpā, kas patiesībā rada pirmo iespaidu par jebkuru mājokli. Modernisma laikā arhitekti atteicās šo telpu atdalīt no pārējās apdzīvojamās platības, tomēr vairākumā plānojumu gaitenis vēl arvien ir nošķirts no dzīvojamās zonas.

Gaitenis nav vieta, kas ikdienā tiek ilgstoši izmantota. Mūsdienās atšķirībā no padomju laikiem pat laika pavadīšana gaitenī pie fiksētās līnijas telefona zaudējusi nozīmi. Līdz ar tālruņa ienākšanu katrā dzīvoklī un somiņā zudusi arī iespēja socializēties ar piezvanīt atnākušiem kaimiņiem.

Gaitenis veic dzīvokļa saimnieku viesu sagaidīšanas un pavadīšanas funkcijas, tā ir vieta, kur tiek glabātas katrā gadalaikā visaktīvāk lietotās virsdrēbes, apavi un aksesuāri. Indras dzīvoklī gaitenis ir īstas krustceles, jo tur sastopas sešas durvis, tāpēc šai telpai nepieciešams funkcionāls un ērts iekārtojums, kas netraucē dzīvo satiksmi.

Raksta lasītāja Indra Jēkabsone

Pašlaik mūsu ģimenei, trīs cilvēkiem, ir izveidojies lēmums pabeigt dzīvokļa remontu.

Remontu sākām pirms pāris gadiem un, mainoties modes tendencēm šajā jomā, esam nonākuši strupceļā. Trūkst ideju koridora iekārtošanai! Dzīvojam trīsistabu dzīvoklī pilsētas centrā, vecā mūra mājā. Dzīvokļa sienas ir gan krāsotas, gan aplīmētas ar tapetēm, grīdai izmantoti dažādi materiāli - koridorā un viesistabā ir parkets, virtuvē - linolejs, guļamistabā - mīkstais grīdas segums.

Kopējā dzīvokļa platība ir 82 kvadrātmetri, bet koridoram atvēlētā platība ir neliela - 6,5 kvadrātmetru (platums 1,4 m, garums 4,5 m). Koridorā ir daudz durvju - sešas, kas rada grūtības ar iekārtojumu.

Vēlētos saņemt šajā jomā pieredzējuša speciālista padomu. Remontam varētu atvēlēt 1000-1500 latu.

Plaukts nišā


Viena no būtiskākajām gaiteņa funkcijām ir nodrošināt vietu virsdrēbju novietošanai. Šim mērķim piemērota ir niša blakus ārdurvīm. Lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu šo platību, nepieciešams izgatavot individuāli projektētu plauktu, kurš atbilstu nišas izmēriem.

Plaukta apakšdaļā jāparedz vieta sezonas apavu novietošanai. Apavu plauktu iespējams izmantot kā vietu, kur uz brīdi apsēsties, lai uzvilktu apavus. Augstāk paredzama vieta pakaramajiem, virs tiem - plaukts cepurēm un šallēm. Jāņem vērā, ka šajā vietā iespējams novietot tikai aktīvi izmantojamās virsdrēbes, gaitenis ir pārāk neliels, lai tajā glabātu visu garderobi.

Plauktam piemēroti materiāli būtu saplāksnis vai MDF plāksne - mēbeļu kartons. Lai virsmas iegūtu vienmērīgāku materialitāti, tās iespējams finierēt, vienīgi jārēķinās, ka tad plaukta izgatavošana un materiāli maksās dārgāk.

Spogulis pilnā augstumā


Dāmām vienmēr ir svarīgi pārliecināties, ka pirms došanās ārpus mājas tās izskatās nevainojami - no matu galiem līdz pat papēžiem. Liela spoguļa nepieciešamība šajā telpā ir vienlīdz svarīga arī no telpas uztveres viedokļa - spogulis no grīdas līdz pat griestiem vizuāli paplašinās telpu, kas šajā gadījumā, kad gaiteņa platums ir tikai nepilns pusotrs metrs, ir izšķirīgi.

Spoguli aptuveni 80 centimetru platumā var novietot priekšā elektrības sadales kastei. Lai saglabātu piekļuvi komunikācijām, spoguļa plakni vajadzētu stiprināt pie verama rāmja. Vēršanai piemērota būs speciāla furnitūra, kas nodrošina mehānisku dažādu durtiņu atvēršanu bez rokturiem.

Atjaunojams krāsojums


Sienas gaitenī ir pakļautas lielam virsmas nolietojumam, tādēļ sienu apdarei piemērots dekoratīvs, nevienmērīgs krāsojums izteiktā tonī ar nelielu tekstūru vai vairāku blakustoņu lazējumu. Tas nozīmē, ka sašķidrinātu dažādu toņu krāsu vairākkārt klāj vienu uz otras, katru kārtu atstājot puscaurspīdīgu. Dažus laukumus, kas neregulāri atkārtojas, iespējams pārklāt ar laku vai efekta krāsām. Nevienmērīgs sienas krāsojums mājokļa aktīvajās zonās ir izdevīgs, jo tā labošanai nav nepieciešams pārkrāsot visu sienu, kad vietumis radušās pamanāmas nolietojuma pēdas, bet tikai vajadzīgajās vietās uzklāt pāris jaunu krāsas kārtu.

Māksliniecisko krāsojumu radīšanai piemēroti ir gan speciālie instrumenti - koraļļu švammes, tekstūru veidošanas lāpstiņas, gan pielāgoti instrumenti. Pirms tiek nokrāsotas visas sienu plaknes, ieteicams izgatavot lielāka formāta paraugus gan toņu, gan faktūras ziņā, jo jārēķinās, ka žūstot krāsas maina intensitāti, bet faktūras - apjomu.

Burvju paklājs


Gaiteņa apgaismojumam nav jābūt aktīvam, tāpēc lampu vajadzētu izvēlēties tādu, kas izkliedē gaismu. Tā kā remonta gaitā griestu augstums tiek samazināts, piemērotas būs griestu lampas ar tekstila pārklājumu.

Lai gan gaitenis ir neliels, tas veic arī reprezentatīvu funkciju, tādēļ ir svarīgi, lai tajā atrastos kāds objekts, kas piesaista uzmanību. Pēdējos gados interjera un mēbeļu dizainā aktuāli kļuvuši filca un tam radniecīgu materiālu dekoratīvi telpiski risinājumi.

Brīvā siena Indras gaitenī, kur patlaban atrodas attēls, būtu piemērota kreatīvam dekoram. Pie sienas iespējams piestiprināt burvju paklāju - mīksta, bet noturīga tekstilmateriāla gabalu, kam piešūtas vai piekniedētas pusapļa formas kabatas. Zemākajās kabatās būtu iespējams glabāt cimdus, šalles un citus sezonā izmantojamos aksesuārus, kā arī gaitenī vienmēr nepieciešamos sīkumus - ķemmes, apģērba sukas, u.c. Kabatas gan ik pa laikam neaizmirtiet iztīrīt, lai tajās neiemitinātos kodes. Vienu kabatu var izmantot kā vietu mobilā tālruņa lādēšanai, iepriekš tam līdzās ierīkojot elektrības rozeti. Augšējās kabatās iespējams ierīkot apgaismojumu, kas dekoru padarīs atraktīvāku. Svētkos un viesību laikā kabatām var piespraust atbilstīgus rotājumus un paslēpt tajās novēlējumus ciemiņiem. Šīs kabatas noteikti iecienīs mazākie dzīvokļa iemītnieki un ciemiņi, kas tajās varēs atrast arī saldumus vai mazas dāvanas.

Ieteikumi
  • Nelielā gaitenī plauktu sezonas virsdrēbēm un apaviem izdevīgi ievietot sienas nišā
  • Plaukta apakšdaļu ieteicams izveidot kā vietu, kur apsēsties, velkot apavus
  • Spogulis visā telpas augstumā vizuāli paplašinās nelielu gaiteni
  • Spoguli var montēt uz durvīm, kas aizsedz elektrības vai drēbju skapi
  • Sienas gaitenī dilst ātri, tāpēc tās labāk krāsot dekoratīvi nevienmērīgos toņos ar tekstūru
  • Gaitenim labāk piemērota izkliedēta gaisma
  • Tā kā gaitenis ir mājas vizītkarte, tam piederas kāds spilgts dizaina akcents
Izmaksas
  • Kopējā summa - aptuveni Ls 1500
  • Sienu dekoratīvā krāsošana Ls 600
  • Plaukts Ls 400
  • Verams spogulis Ls 300
  • Lampas Ls 160
  • Funkcionāls sienas dekors Ls 40*
* Materiālu cena
Dizaineru padomi

Atsūti to telpu, ko plāno remontēt, fotogrāfijas un izmērus. Īsā vēstulē arī pastāsti, kādas ir tavas ikdienas vajadzības un cik daudz naudas remontam vari atļauties tērēt.

Mēs katru mēnesi izvēlēsimies vienu no iesūtītājiem pieteikumiem. Tu mēneša pirmajā Mājoklī saņemsi interjerista idejas un zīmējumus, kā iekārtot tieši tavu māju. Remonts gan tev būs jāveic pašam.

Pieteikumus sūti: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko