Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jauna vasaras dzīve

Pavasarī mostoties no ziemas miega un priecājoties par magnoliju ziediem Botāniskajā dārzā, paši savā piemājas pleķītī attopamies pie sasistas siles un pēdējā mirklī sākam domāt, kur rast iedvesmu un kā uzlabot situāciju. Reiz tik populārās lielās dārza komercizstādes, šķiet, savu radošo un finansiālo potenciālu izsmēlušas - vienā nedēļas nogalē mēģinot apvienot piensaimniekus, mežstrādniekus un daiļdārzniekus, sanāk vien čiks vai virspusējs kišmišs. Jaunos augus lieliski izrāda stādu parādes, kas šogad notiek jau ceturto gadu, tomēr ar to saskaņošanu un izvietojumu dārzā pagrūti.

Idejas dārza ierīkošanai un jaunus ārtelpas labiekārtojuma elementus šogad varēs smelties interjera un delikatešu centra mc2 pirmo reizi Baltijā rīkotā īpašā festivālā Vasara2. Tajā notiks gan sezonas jauno kolekciju prezentācija, gan izglītojošas lekcijas par ārtelpas veidošanu un pasaules tendencēm šajā jomā.

Dārzs pilsētā

Centra 3000 kvadrātmetru stāvlaukums atvēlēts sezonas jaunajām kolekcijām jaunā formātā - ainavu arhitektūras uzņēmuma Gartens un dārzu centra Zaļais tirgus speciālisti te pilsētā ievedīs dārzu. "Nav būtiski, vai dārzs ir pāris vai pāris simtu kvadrātmetru plašs, vai tas ir privātmājas pagalms vai publisks parks - jebkurai teritorijai var atrast piemērotu profesionālu iekārtojumu saskaņā ar laikmeta tendencēm," uzver Gartens projektēšanas nodaļas vadītāja Dace Balode, "Vasara2 būs vieta, kur satiksies profesionāļi un cilvēki, kas vēlas sakopt vidi sev apkārt."

"Pilsētvide veidojas mijiedarbībā starp publisko un privāto teritoriju apsaimniekotājiem, tāpēc būtiski apzināt tās uzlabošanas iespējas," skaidro Rīgas pilsētas Būvvaldes ainavu arhitekts Jānis Lediņš, pamatojot 7.maijā ieplānoto Ainavu arhitektūras un dizaina dienas lekciju programmu. Pašmāju un ārzemju ekspertu stāstīto par brīvu varēs noklausīties ikviens interesents.

Pasaules jaunumi

Festivāla spožākā zvaigzne, kas ierodas viesos no Beļģijas, ir ainavu arhitekts Kristians Vermanders. Viņa prezentācija mudinās domāt par publiskās ārtelpas kvalitātes nozīmi, lai pastaigas, aktīva un pasīva atpūta parkā kļūtu par ikdienas nepieciešamību. K.Vermanders ir 1975.gadā atvērtā ainavu arhitektūras biroja BVVR dibinātājs, vairāku nacionālu un starptautisku sacensību laureāts, lektors arhitektūras institūtos. Viņš veidojis projektus ne tikai Eiropā, bet arī Kostarikā, Turcijā, Uzbekijā, piedalījies Zīda ceļa ekspedīcijas organizēšanā. Pērn septembrī K.Vermandera vadītais birojs sadarbībā ar SIA Depo projekts ieguva 2.vietu starptautiskajā arhitektu, ainavu arhitektu un pilsētplānotāju plenērā, kur izstrādāja Rīgas Botāniskā dārza atdzimšanas un nākotnes vīzijas.

Pilsētplānotājs ar 33 gadu pieredzi Nīderlandē un Beļģijā Marks Geldofs nu jau vairākus gadus par savām otrajām mājām sauc Latviju. Viņš stāstīs par pašvaldības un privāto struktūru sadarbību pilsētas publiskās ārtelpas attīstībā. M.Geldofs sniedzis nozīmīgu artavu Vidzemes reģionālā vides plāna izstrādē, vadījis mācības Vidzemes teritoriālā plānojuma izstrādē, aktīvi darbojās projektos, kas saistīti ar jauno arhitektu un ainavu arhitektu papildizglītību vasaras skolās.

Cer uz tradīciju

Pasaulē šādi festivāli ir ierasta lieta, bet Latvijā šī ir pirmā privātā uzdrīkstēšanās, eksperiments, kuru veiksmes gadījumā nākotnē varētu transformēt plašāk, piemēram, rīkojot paraugdārzu festivālu. Līdzīgos festivālos - konkursos, piemēram, karaliskās ģimenes atbalstītajā RHS Chelsea Flower Show Londonā, piedalīties tiek aicināti labākie dārzu dizaineri un ainavu arhitekti. Tieši tur tiek prezentētas jaunākās dārzu modes tendences un konkursa dārzu ierīkošanā izmantoti jaunākie materiāli.

Apmeklējot festivālu, izjūtiet kvalitātes garšu, iesaka eksperti. Varbūt tieši šeit jūs ieraudzīsit vai saklausīsit pārmaiņu zīmes, un reiz tik mīļais dārza rūķis aizceļos uz Rīgas kinostudijas rekvizītu fondu, lai vienlaikus ar jums sāktu jaunu dzīvi…

Vasaras dzīves festivāls

  • 1.-11.maijs interjera un delikatešu centrā mc2

Lekcijas Decorum konferenču zālē 7.maijā

  • Plkst.16 ainavu arhitekts Kristiāns Vermanders, Beļģija. Publiskās ārtelpas estētiskā kvalitāte: kam un kāpēc
  • Plkst.16.45 ainavu arhitekte Helēna Gūtmane, Latvija. Zaļais salons: privātā dārza būtība. Ainavu arhitekta Andi Malengīra darbi
  • Plkst.17.10 interjera dizainere Ilze Apse, Latvija. Interjera dizainera un ainavu arhitekta sadarbība
  • Plkst.17.30 pilsētplānotājs Marks Geldofs, Beļģija. Pašvaldības un privāto struktūru sadarbība pilsētas publiskās ārtelpas attīstībā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko