Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Kā pagatavot artišokus

Ar asu nazi nogriež auga augšdaļu, kātu un norauj ārējās, kokainās lapas. Ar šķērēm apgriež un nolīdzina visas artišoka lapas, lai tas iegūtu ieapaļu formu. Rūpīgi to nomazgā, pašķirot katru lapiņu. Apgrieztās virsmas nosmērē ar citronu, lai tās nekļūtu brūnas.

Visvienkāršākā metode - artišoku vāra sālsūdenī, pievienojot mazliet citrona. Var darīt arī tā, ka starp lapām (zvīņām) iesprauž ķiploka daiviņas. Vāra apmēram 40 minūtes. Artišokus var arī grilēt, cept un tvaicēt. Lai pārbaudītu, vai artišoks ir gatavs, turot to tīrā virtuves dvielītī, mēģina izraut kādu no dārzeņa vidus lapām. Artišoks būs gatavs, ja lapiņa izrausies viegli. Ja artišokus nolemts pasniegt aukstus, tos iemet aukstā ūdenī, jo siltumā tie kļūst vēl mīkstāki.

Kad artišoku izņem no ūdens, to apgriež ar nogrieztajām lapām uz leju, lai iztek ūdens.

Izņem lapu centrālo daļu, ar tējkaroti izdobj serdes "bārdu". Starp viduča lapiņām ir tādas kā stīgas, kā sari. Ja tās tiek rīklē, tad skrāpē un aizrīšanās garantēta. Artišoka izdobšana ir atbildīgs uzdevums.

Kad artišoks pasniegts, jānorauj atsevišķi katra lapiņa, jāiemērc mērcē (rīkojas gluži kā ar čipsiem) un nosūkā, vienlaikus arī no lapas ar zobiem izspiežot ēdamo daļu. Artišoka lapiņas pasniedz ar dažādām mērcēm.

Pasniedzot artišokus, ēdējus jānodrošina ar salvetēm un roku mazgājamajām bļodiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko