Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mājas energosertifikāts rādīs tās omulību un uzturēšanas izdevīgumu

Pērkot mašīnu par pāris tūkstošiem, līdzi ņemam četrus konsultantus, kas apošņā katru detaļu, bet māju par vairākiem desmitiem vai simtiem bieži izvēlamies pēc principa - patīk vai nepatīk izskats. Tā šā gada jaunuma - māju energosertifikātu izsniegšanu pēc sertificēta energoaudita - nepieciešamību, kam jāsāk darboties pēc Ministru kabineta noteikumu publicēšanas Latvijas Vēstnesī, Dienai skaidro par šo jomu atbildīgās Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA) Enerģētikas departamenta energoefektivitātes nodaļas vadītāja Inguna Ozoliņa.

Energoauditori ar vairāku gadu pieredzi, kas līdz šim strādājuši ar pašu iniciatīvu, Dienai stāsta, ka interese par ēku siltumnoturības un enerģijas patēriņa noteikšanu pāris pēdējos gados augusi vairākkārt. Mājas pārbauda gan to jaunie īpašnieki, gan potenciālie pircēji. Bijuši gadījumi, kad cilvēki pēc energoaudita saņemšanas atteikušies no noskatītā īpašuma, jo tā zemā būvniecības kvalitāte draud ar lielām uzturēšanas izmaksām un pat rekonstrukciju pēc dažiem gadiem aukstuma un mitruma bojāto konstrukciju dēļ.

Tikai sertificēti

Pēc jauno noteikumu par energoauditu, tā metodiku un energoauditoru sertificēšanu stāšanās spēkā visiem potenciālajiem energoauditoriem būs jāsaņem sertifikāti, ko izsniegs pilnvarota institūcija. Dienai Ekonomikas ministrijas (EM) sabiedrisko attiecību pārstāve Evita Urpena skaidro, ka šādai funkcijai Metroloģijas un akreditācijas aģentūrā var pieteikties jebkura kompetenta sertifikācijas institūcija, viena no pirmajām kandidātēm varētu būt Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības Būvniecības speciālistu sertifikācijas centrs (LSGŪTIS BSSI). EM no savas puses centīšoties veicināt procesus, lai jaunā sistēma sāktu darboties ātrāk.

I.Ozoliņa auditoru sertificēšanu un mācīšanu atzīst par lielāko kavēkli: "Noteikumi ir labvēlīgi tehnisko profesiju pirmā un otrā līmeņa ieguvējiem, kam pietiek pierādīt, ka pēc jaunās metodikas veikti trīs energoauditi, un saņemt sertifikātu. Tādu cilvēku pietiek. Cita lieta - mums zvana cilvēki, kuri pārkvalificējušies, piemēram, no pavāra par būvnieku un strādājuši 10 gadus. Tiem būs jāiet pilns mācību kurss - bakalaura līmenis tehniskajā specialitātē un kursi, lai iegūtu teorētiskās zināšanas aprēķinu veikšanai." Vismaz pusgads būtu vajadzīgs sertificētu energoauditoru mācību programmu atvēršanai tehniskajās augstskolās, kas jau tiek plānots.

"Ļoti ceru, ka energoauditoru sertifikācijas sistēma sakārtos un aizsargās iedzīvotājus no viltvāržiem," Dienai uzsver SIA Ekodoma speciālists Agris Kamenders, viens no nedaudzajiem pieredzējušajiem jomas pārstāvjiem. BEMVA mājaslapā būs pieejama gan sertificēto auditoru, gan energosertifikātu datubāze, kurā katrs varēs pārbaudīt speciālista kvalifikāciju.

Katram citādi

Energoaudita aprēķina procedūra balstīta ISO standartā, kas ir pozitīvi, vērtē A.Kamenders, gan piebilstot, ka metodikai trūkst norāžu par datu ieguvi un uzticību, kā arī Latvijai piemērotu atsauces vērtību. "Vienāds energosertifikāts un energoefektivitātes klases paredzētas dažāda tipa ēkām, kas nesniedz pareizu priekšstatu, piemēram, nav korekti salīdzināt daudzdzīvokļu mājas un slimnīcas enerģijas patēriņu."

Audita cenas var būt robežās no 250 līdz pat 1500 latiem atkarībā no auditējamā objekta un mērķiem, liecina Dienas savāktie dati. Daudzdzīvokļu ēkām pašreizējā vidējā cena ir 400-600 latu. Tipveida ēkas var apskatīt pat vienas dienas laikā, dziļākai izpētei monitorings var vilkties vairākus mēnešus. Auditori ir vienisprātis, ka precīzākiem rezultātiem māja jāapskata periodā, kad darbojas apkure, ventilācija un kondicionēšanas sistēmas, un jāveic mērījumi inženierkomunikācijās.

Jaunbūvēm pagaidu sertifikātus, kas būs derīgi divus gadus, izsniegs projektētāji. Pēc nodošanas ekspluatācijā māju novērtēs sertificēts energoauditors, kura sagatavotais energosertifikāts būs spēkā 10 gadus.

Sapurināt siltināšanai

Cita pieredzējuša energoauditu uzņēmuma SIA Cetera eksperts Jānis Jenerts uzsver - ne jau pats sertifikāts ir obligātā energoaudita mērķis, bet gan vajadzība "sapurināt iedzīvotājus vienoties par ēkas sakārtošanu un resursu taupīšanu". Tāpēc energosertifikātā paredzēta vieta arī auditora ieteikumiem, kā samazināt mājas enerģijas patēriņu. Viņaprāt, Energoefektivitātes likums ir "diezgan bezzobains", to papildinošie noteikumi - nepietiekami izstrādāti, lai sasniegtu šo mērķi.

"Pašlaik tirgus situācija ir diezgan mežonīga - pasūtītājs nevar būt drošs par to, ko iegūs, jo sfēra nav regulēta un reglamentēta. Tirgū ir spēlētāji, kas darbojas gandrīz pēc tipogrāfijas principa - drukā atskaites, nomainot virsrakstus," atzīst J.Jenerts. No namīpašnieku puses izpratnes līmenis paaugstinās, viņi izvēlas energoauditorus lietpratējus, tomēr energoauditoru izglītošanai būtu jāvelta vairāk uzmanības, uzskata speciālists.

"Cilvēkiem energosertifikāts jāuztver nevis kā papildu slogs, bet kā iespēja zināt vairāk par savu māju," uzsver I.Ozoliņa. BEMVA mājaslapā ievietos visu vajadzīgo informāciju par energoauditiem un sertifikātiem, kā arī skaidrojumus par cilvēku biežāk uzdotajiem jautājumiem. Amatpersona atzīst, ka līdz šim ēku siltināšanu vairāk atbalstījušas pašvaldības, bet solītais valsts finansējums pagaidām nav saņemts. "Jācer, ka plānotie 16 miljoni latu no struktūrfondiem māju siltināšanai tiks atvēlēti, tur gan vajadzēs arī līdzfinansējumu," stāsta I.Ozoliņa. Eiropas Savienībā jau tiek gatavoti papildinājumi energoefektivitātes direktīvai, kur tās paaugstināšanas prasība attieksies uz visām ēkām. Jau tagad Latvijas likumā paredzēts energosertifikātus izsniegt un izlikt redzamā vietā visās valsts un pašvaldību ēkās, kuru platība ir lielāka par 1000 kvadrātmetriem.

***

Energosertifikāts - mājas enerģijas patēriņa rādītājs

Energopases vajadzēs

Visām jaunceltajām mājām

Agrāk celtajām mājām, ko pārdod vai izīrē

Energopase nav obligāta

Dzīvoklim

Mājas daļai

Energosertifikāts rāda

Ēkas konstrukciju siltumnoturību

Enerģijas patēriņu apkurei,

dzesēšanai,

karstā ūdens sagatavošanai,

apgaismojumam,

ventilācijai

Oglekļa (CO2) emisiju daudzumu

Energosertifikātus izsniedz

Ēkai

Apkures katlam

Gaisa kondicionēšanas sistēmai

Avoti: EM, BEMVA, energoauditori

Vairāk par energosertifikātiem un energoauditoriem Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūras mājaslapā www.ma.gov.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko