Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nacionālais kartupelis

No rītiem bez brokastīm no mājas neizeju, bet pusdienas bieži izpaliek vai šo maltīti aizstāju ar līdzpaņemtām maizītēm. Nākot mājās, par to vien sapņoju, ka vakarā apsēdīšos pie galda un ēdīšu vārītus kartupeļus vai kartupeļu pankūkas, ko cepu augu eļļā. Mans dzīvesveids ir visai vienmuļš, strādāju pie datora, nesportoju. Līdz šim par svara problēmām nav bijis iemesla bažīties. Vai veselības un iespējamā svara pieauguma dēļ būtu vēlams sev ja ne aizliegt, tad vismaz ierobežot ceptu kartupeļu ēšanu? Dienai raksta lasītāja Kristīne Ozoliņa.

Eļļas peldē brūni cepti

Veselības centra 4 dietoloģe Laila Meija atbild, ka cepti kartupeļi, ja to ēšana nekļūst par ikdienas tradīciju, nav veselībai kaitīgi. Tomēr jāatceras, ka augstā temperatūrā apstrādāti produkti nav veselīgi. Cepts ēdiens paaugstina vēža riskus. Savukārt ēdot treknu ēdienu, organisms uzņem liekas kalorijas, tāpēc cilvēkam nepieciešams palielināt fiziskās aktivitātes. To ieteicamais dienas minimums ir vismaz pusstundu gara pastaiga.

Dietoloģe skaidro, ka katram cilvēkam ir savs ēšanas režīms. Ir pilnīgi normāli, ka vakarā kārtīgi paēdam, ja to nav bijis iespējams izdarīt dienas laikā. Taču ēdienkarti ieteicams veidot tā, lai organisms uzņemtu uzturvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un citas nepieciešamās bioloģiski aktīvās vielas.

Laila Meija un uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeļu pankūkas taukus uzsūks vairāk nekā vienkārši cepti kartupeļi. Cepot uzkarsētos taukos, tauku uzsūkšanos kartupelī iespējams samazināt. Daudz veselīgāks kartupeļu pagatavošanas veids ir kartupeļu cepšana cepeškrāsnī, izmantojot cepampapīru. Krāsnī cepts kartupelis iegūst izteiktu garšu arī bez papildu sālīšanas, un tā nezūd arī minerālvielas.

Gluži vai zelta vērtē

Uzturvielām bagātāki un veselīgāki ir vārīti kartupeļi, jo tie satur vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Lai gan vārītos kartupeļos ir vairāk ūdens (80%) nekā maizē (50%), tie ir lielisks enerģijas avots, jo satur viegli sagremojamus ogļhidrātus, kas organismā uzsūcas ātrāk nekā rupjmaize. Taču, ja netiek līdz galam izvārīti un ēdot ir slikti sakošļāti, tie kuņģī var radīt smaguma sajūtu.

Kartupelis ir arī lielisks C vitamīna ieguves avots, bet vārot vitamīns zūd. Lai tā nenotiktu, Z.Zariņš iesaka līdz Ziemassvētkiem kartupeļus vārīt ar visu mizu. Kartupelis ir arī kālija avots, kas nepieciešams sirds un tūskas slimniekiem. Kālijs palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu. Ja kartupeļu ūdens netiek pārsālīts, arī tas satur vitamīnus un kāliju. Savukārt sāls organismā aizkavē kālija uzsūkšanos. Lai kartupelis nezaudētu savas uzturvērtības, pēc nomizošanas tas jāliek jau vārošā ūdenī, iesaka L.Meija.

Uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeli, kurš ir kļuvis zaļš, nedrīkst, ēst, jo tas satur salonīnu, kas ir indīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko