Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pret saaukstēšanos ar tējām un plānu apģērbu

Iestājoties vēsākam laikam, klāt arī pirmā saaukstēšanās. To pavada galvassāpes, svīšana, liels nogurums, sauss klepus, iesnas, kakla un pat kaulu sāpes, stāsta Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis. Saaukstēšanās simptomi slimniekam parasti novērojami septiņas dienas.

Kā ārstēties? Dienā jāizdzer divi līdz trīs litri šķidruma. Princis iesaka pelašķu, kumelīšu un asinszāļu «kokteiļa» uzlējumu pa glāzei divas reizes dienā, kas ir labs pretiekaisuma līdzeklis. Tāpat labas ir māllēpju un pelašķu drogas, piebilst Rīgas Stradiņa universitātes profesore Vija Eniņa. «Pelašķu tēja ir īpaši laba imunitātes stiprināšanai - pusglāzi no rīta, ejot ārā no mājas, un veselība turēsies.»

Pirmajās saaukstēšanās dienās ieteicams papildus uzņemt C vitamīnu, rekomendē ārsts. Ja kāds no simptomiem ir vidēji smags, piemēram, pacientam ir virs 37,8 grādiem augsta temperatūra, arī tad, ja vidēji smags ir kopējais veselības stāvoklis (ir vismaz trīs un vairāki saaukstēšanās simptomi), var dzert paracetamolu, ibuprofenu vai indometacīnu saturošus preparātus. Iesnu mazināšanai var lietot deguna pilienus, kā arī degunu skalot ar eļļu vai ūdens saturošiem šķidrumiem. No dabas līdzekļiem iesnu ārstēšanai Eniņa iesaka degunā pilināt biešu sulu ar medu. Katrā nāsī pa diviem pilieniem.

Pie ģimenes ārsta sasirgušajam jāgriežas, ja saaukstēšanās simptomi attīstās, ja pašārstējoties veselība neuzlabojas. Tiem, kuriem ir darbs ar cilvēkiem, ieteicams ņemt slimības lapu, jo klepojot un šķaudot vīrusi ātri izplatās un aplipināti tiek arī veselie, iesaka ārsts.

Ko ēst imunitātes stiprināšanai? Uztura eksperts Zigurds Zariņš un profesore Eniņa ir vienisprātis, ka imunitāti vienā dienā «uzskrūvēt» nevar. Līdzēt var ķiploku ēšana, tomēr par imunitāti jādomā visu gadu. Veselību stiprina pastaigas svaigā gaisā. Ieteicams ilgāk turēties pie plāna apģērba, lai rūdītu organismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko