Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pret sāpēm — pareizā tablete

Kad runa ir par sāpes remdējošiem līdzekļiem, tad, šķiet, cilvēki iedalās divās grupās. Vieni ir tie, kuriem somā vienmēr atradīsies noslēpta vismaz viena paka pretsāpju tablešu, ko iedzert, tiklīdz parādās pirmie sāpju simptomi. Otrie ir tie, kuriem ķermenis ir kā templis. Viņi drīzāk nodosies ciešanām un sāpēm, nekā meklēs glābiņu tabletē. Kādos gadījumos lietot sāpju remdējošus medikamentus? Kā zināt, vai lietojat pareizās bezrecepšu zāles? Cik ātri veidojas atkarība?

Latvijas Sāpju izpētes biedrības galvassāpju nodaļas vadītāja neiroloģe Daina Jēgere pretsāpju tabletes sāpju remdēšanai iesaka lietot nevilcinoties - jo ātrāk iedzer, jo ātrāk palīdzēs (piemēram, negaidīt trīs dienas). Tas mazinās izdzertās medikamentu devas un to, ka pēc laika tādām pašām sāpēm būs jau vajadzīga lielāka zāļu deva.

Britu mediķi aprēķinājuši, ka, piemēram, lietojot lielas devas ibuprofēna, sirdslēkmju risks palielinās par 40 procentiem. Hārvarda universitātes pētnieki ziņo, ka sievietēm, kuras ikdienā reizi vai pat divas sāpju remdēšanai lieto 500 mg paracetamola devu, ir augstāks asinsspiediens nekā tām, kuras šo medikamentu nelieto. Pētījumi gan attiecināmi uz tiem cilvēkiem, kuri sāpju remdējošus līdzekļus lielās devās lieto regulāri. Nav jāraizējas, ja bezrecepšu sāpju tabletes tiek lietotas laiku pa laikam, piemēram, muguras sāpju remdēšanai.

Īpaši jāuztraucas būtu tiem, kuri sāpju remdēšanai lieto kodeīnu (tas var būt kā citu medikamentu komponents). Kodeīns veicina atkarību. Ieteicams būtu vērsties pie sava ģimenes ārsta un noskaidrot sāpju simptomus un izvēlēties alternatīvu medikamentu. Lai gan pat nelielas devas bezrecepšu medikamentu, lietotas regulāri un ilglaicīgi, spēj radīt fizisko atkarību.

D.Jēgere skaidro - lai izvairītos no atkarības riska, uzmanīgiem jākļūst, ja ikdienas deva ir 1 vai 2 tabletes dienā 5 reizes nedēļā mēnesi. Pirmie atkarības simptomi ir, ja iepriekšējā deva vairs nepalīdz, ir nemiers, bezmiegs vai viegla aizkaitināmība, uzbudinājums. Medikamentu ilglaicīga lietošana nedēļām palielina arīdzan aknu bojāšanās risku. Neremdināmu un ilglaicīgu sāpju gadījumos ieteicams meklēt speciālista palīdzību.

***

Četras populārākās pretsāpju zāles

Paracetamols

Paracetamols atrodams daudzos citos bezrecepšu medikamentos. Paracetamols bloķē sāpju signālus. Parastā deva ir divas 500 mg tabletes. Iedarbības laiks ir četras līdz sešas stundas. 24 stundu laikā, lietojot vairāk nekā desmit tabletes, var tikt bojātas aknas. Pārdozēšana var būt nāvējoša. Lietojamas visu sāpju, saaukstēšanās un drudža gadījumos. Paracetamols ir vienīgais pretsāpju līdzeklis, kuru var lietot grūtniecības laikā.

Aspirīns

Mazina sāpes un iekaisuma cēloņus. Parasti viena deva ir divas vai trīs 300 mg tabletes. Iedarbības ilgums ir četras līdz sešas stundas. Nav rekomendējams cilvēkiem ar kuņģa čūlu, astmātiķiem un indivīdiem jaunākiem par 16 gadiem. Atvieglos locītavu un artrīta izraisītas sāpes. Britu pētījumā, kurā desmit gadu laikā novērots 40 000 sieviešu, pierādīts, ka aspirīns mazās devās ik dienu (75 mg - deva sāpēm nepalīdzēs) par 17% pazemina triekas risku sievietēm, kuras ir vecākas par 45 gadiem.

Ibuprofēns

Atrodams daudzu bezrecepšu medikamentu sastāvā. Kavē sāpju attīstību un noder pret iekaisumiem. Viena deva ir divas 200 mg tabletes. Iedarbība ilgst 6 līdz 8 stundas. Nelietot cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, astmātiķiem un tiem, kuriem ir alerģija no aspirīna. Medikamentu neiesaka lietot kuņģa problēmu gadījumos, jo zāles to kairina. Visefektīvāk novērš menstruālās, muskuļu, muguras, locītavu sāpes un mazina drudža simptomus.

Kodeīns

Kodeīns ir tikai nedaudzu bezrecepšu medikamentu sastāvā. Tas pastiprina pretsāpju zāļu iedarbību. Maksimālā deva ir 12,5 mg vienā tabletē. Tas bieži izraisa miegainību un vēdera aizcietējumus, kā arī astmātiķiem var izraisīt elpošanas traucējumus. Novērš galvassāpes, menstruālās un muguras sāpes un atvieglo paģiru simptomus. Kodeīns paredzēts īslaicīgai lietošanai, jo, lietojot to ilgāk nekā nedēļu, var rasties atkarība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko