Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Skaistākās atzīšanās

Kautrīga romantika, slepena mīlestība, pārsteigums. Vienā vārdā - Valentīndiena. Vai svinat šo dienu un vai Valentīndienā esat atzinušies mīlestībā? - Diena šo jautājumu uzdeva vairākiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem. Daži izstāstīja savus stāstus, citi atbildēja: "Man nepatīk šī diena, nav laika tādām muļķībām." Taču visi atzina, ka mīlestība ir veca kā pasaule. Sarkanās sirdis skatlogos, tuvojoties 14.februārim, to tikai atgādina. Muļķībiņas kursabiedrenēm

Lauris Subatnieks, Dailes teātra aktieris:

Man, trīsdesmitgadniekam, šī diena nav tik īpaša. Manuprāt, komerciāli citas kultūras svētki. Taču no otras puses - kāpēc tā nevarētu būt diena, kad atzīties mīlestībā? Protams, tas var arī nenotikt Valentīndienā. Es kā izteikts latvietis vārdos neesmu atvērts, neatminos skaistas atzīšanās. Tikai tāpēc, ka ir Valentīndiena, nekad neesmu atzinies mīlestībā. Kad vēl mācījos, šajā dienā savām kursabiedrenēm kā slepenais pielūdzējs rakstīju vēstulītes. Visām rakstīju. Katrai savu muļķībiņu. Meitenes bija pārsteigtas, nezināja, kurš to darījis. Vēlāk atzinos, ka tas biju es. Patīkami. Draudzenei šajos svētkos patīk sagādāt kādu romantisku pārsteigumu. Pats esmu neromantiska būtne tādām lietām. Ar vārdiem neesmu īpaši devīgs. Varētu vakariņas pagatavot. Domāju, ka tā ir diena, kad jebkuram tuvam cilvēkam var pateikt, ka viņš ir īpašs. Ne vienmēr tas tendēts uz romantiskām jūtām.

Mīlestībā atzinos ar dziesmu

Liene Šomase, dziedātāja:

Šo dienu neatzīstu. Mīlēt un teikt skaistus, sirdi plosošus vārdus, dāvināt ziedus var visu gadu, ne tikai vienā dienā. Tā ir ārvalstu tradīcija mūsu kultūrā, tāpat kā Helovīns. Man netīk abas šīs dienas. Skaistākā Valentīndienas atzīšanās man saistās ar skolu. Tajā dienā varēja rakstīt mīlestības vēstules jebkuram puisim no visas skolas. Un viņš noteikti saņēma. Viss bija anonīmi. Pašai Valentīndienas vēstuļu nekad netrūka. Bieži gadījās, ka puiši apakšā nebija parakstījuši savu vārdu un klasi. Mājās vēstules ir vēl saglabājušās. Tajā laikā šķita, ka tā ir mīlestība. Bet kāda gan tā varēja būt tajā vecumā? Ir gan bijis, ka puisis atraksta man, es viņam. Tad gaitenī sasmaidījāmies, bet tālāk nekas nenotika. Vienreiz gan diskotēkā kautrīgi padejojām. Protams, ka pārsteigumi šajā dienā patīk. Mīlestībā esmu atzinusies ar dziesmu. Tas bija Talantu Fabrikas laikā. Tā iekrita Valentīndienā. Bet laikam puisis neko nesaprata, jo no viņa neko nesaņēmu. Ja nemaldos, tad dziesma bija Lūgums.

Kāpēc neiepriecināt?

Natālija Jansone, modes māksliniece:

Manuprāt, tradīcija ir ļoti laba, es svinu šos svētkus. Tā nav nekāda upuru piemiņas, bet mīlestības diena. Mīlestība virza pasauli, un tādas dienas nevar būt par daudz. Valentīndiena nav tikai romantiski noskaņotiem cilvēkiem. Protams, var pārmest, ka tā ir amerikāņu tradīcija, bet tā rada prieku jauniešiem. Pieaugušajiem gan vairāk pieņemams astotais marts. Meita šogad Valentīndienā gatavo sirsniņas visiem sev tuviem cilvēkiem. Zinu, sirsniņu saņemšu arī es. Noteikti apsveikšu visus arī pati, it sevišķi tos, ko tajā dienā satikšu, ar kuriem sazvanīšos. Sirsnīgi iepriecināšu. Arvien vairāk cilvēkos novērtēju labo. Kāpēc gan neatzīties? Neiepriecināt? Tie nav mīlestības svētki tikai pret vīrieti un sievieti, bet pret visiem cilvēkiem.

Viena no skaistākajām atzīšanām mīlestībā, kas palikusi prātā, bija tajā laikā, kad dzīvoju Pēterburgā. Aizbraucu uz Maskavu. Vēlāk puisis mani pavadīja uz vilcienu. Bet, kad izkāpu Pēterburgā, viņš jau bija priekšā. Viņš apsteidza mani, lai pateiktu, ka daudz nozīmēju. Ja jūtas ir abpusējas atzīties mīlestībā var katru dienu. Tā arī daru.

Atzīšanās mīlestībā nav sarežģīta

Mārtiņš Dambergs, restaurators, Kalnciema ielas koka māju īpašnieks:

Mīlestības svētki ir skaista diena, ideāla svētkiem. Pārsvarā svētku dienas latviešu tradīcijās nav daudz. Daudz vairāk ir piemiņas dienu, deportācijas dienu, kas, protams, arī jāatceras. Bet Valentīndiena ir pozitīvi svētki. Apsveikt var pilnīgi visus, nav tā, ka jāapsveic tikai viena persona. Bet atzīšanās mīlestībā nav sarežģīta, parasti notiek tā, kā notiek. Tai nav konkrētas dienas vai vietas. Tas ir jūtu, emociju mirklis. Vai arī apzināšanās, lēmuma pieņemšana, saprašana - es tevi tiešām ļoti mīlu. Tādu īpašu atzīšanās piedzīvojumu neatminos. 14.februāra svētki šķiet orientēti vairāk uz jauniešu auditoriju. Pārējiem to vajag uztvert vienkāršāk. Tradīcijas rodas, tās kopjot. Iespējams, Latvijas publikai šie svētki vēl sveši. Bet priecīgi svētki. Līdzīgi arī astotais marts ir forša diena. Bet kā jebkuri svētki, arī Ziemassvētki, Valentīndiena ir komercializēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko