Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Spānijā pazudis nenovērtējams viduslaiku svētceļojumu ceļvedis

No Santjago de Kompostelas katedrāles pazudis nenovērtējams 12.gadsimta ceļvedis, kas norāda Svētā Jēkaba svētceļojuma Spānijas ceļu - Codex Calixtinus.

Viens no Rietumu civilizācijas pirmajiem ceļvežiem šajā Spānijas ziemeļaustrumu pilsētā publiski tiek izstādīts tikai īpašos gadījumos, piemēram, pērn novembrī, pāvesta Benedikta XVI apmeklējuma laikā.

Katedrāles personāls par pazušanu paziņoja trešdienas pēcpusdienā, informēja policijas pārstāve. "Mēs izmeklējam tās pazušanu."

"Parasti šī grāmata tika turēta telpā, kurai var piekļūt tikai seši cilvēki," viņa teica, piebilstot, ka ikvienā izstādīšanas reizē tika ieviesti īpaši drošības pasākumi.

Manuskripts ir tekstu sakopojums, kurā iekļauti sprediķi par Svēto Jēkabu, kā arī praktiski ceļošanas padomi svētceļniekiem.

Tas ir izveidots pāvesta Kaliksta II laikā, kurš atbalstīja svētceļojumus un 1122.gadā noteica, ka gads, kurā Svētā Jēkaba diena 25.jūlijā iekrīt svētdienā, ir pasludināms par svēto gadu.

Kāds vientuļnieks 813.gadā pasludināja, ka atklājis Svētā Jēkaba pīšļu atrašanās vietu. Tā kļuva par kristīgās Spānijas apvienošanās simbolu, kas tolaik bija pakļauta mauriem pussalas ziemeļu daļā.

Pīšļi tiek glabāti šķirstā katedrālē, ko ik gadu par svētceļojumu mērķi izraugās simtiem tūkstoši kristiešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko