Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tievās — laimīgākas?

Sieviete vairs nevar atļauties būt tāda, kāda ir, jo sieviešu žurnālu industrija viņu nepārtraukti salīdzina ar citām. Salīdzina un atgādina, ka neesi vēl izmēģinājusi jaunu efektīvu diētu, ka, nomainot savas resnās drēbes, kļūsi laimīgāka. Tūkstošiem sieviešu pasaulē cer - nometīšu dažus liekos kilogramus, kļūšu skaistāka un laimīgāka. Vai laime slēpjas tievumā?

Tiekot vaļā no liela svara, tiešām laimīgāks

Lolita Neimane, dietoloģe

Ja cilvēkam liekais svars ir 20-30 kilogramu, nemaz nedomājot par vizuālo izskatu, nav divu domu, ka viņš ar mazāku svaru būtu laimīgāks. Jo liekais svars nes līdzi dažādas blaknes - pastiprinātu svīšanu, nogurumu, paplašinās vēnas. Ir gadījumi, kad cilvēks nejūtas labi, bet to nekādā gadījumā nesaista ar aptaukošanos. Taču es redzu, kā cilvēks mainās, ja zaudē liekos kilogramus. Piemēram, pārstāj sāpēt mugura, kļūst daudz pašapzinīgāks, daudz vienkāršāk var nopirkt drēbes normālos veikalos.

Ļoti attīstījies ir slaiduma kults. Daudzas sievietes uztrauc divu vai trīs lieko kilogramu sajūta. Ja tā traucē, tad jātiek no kilogramiem vaļā. Katra sieviete gan ir citāda - ir slaidi vidukļi, bet izteiksmīgas, apaļīgas gūžas vai slaidas kājas un kāda kroka uz punča. Arī kārnās ar nepietiekamu svaru nav laimīgas. Viņas cenšas noturēt 50 kg svaru, bet, ja ir kādi uztraukumi, atkal ātri zaudē iegūto. Sievietei jāatrod svars, pie kura viņa jūtas vislabāk. Gadās, ka apaļīga sieviete ir veiksmīga karjerā, ģimenes dzīvē, bet slaida sieviete nelaimīga visā, tāpēc galvenais ir patikt sev.

Seksualitāte nav saistīta ar svaru

Māris Siliņš, psihoterapeits

Tievās un resnās ir absolūtas kategorijas, galējības. Neviens no šiem galējību variantiem nav optimāls, lai justos labi. Lai justos labi, ir jābūt mierā ar savu ķermeni. Tievā var būt nodarbināta ar to, kā izskatās. Arī apaļīgā nav apmierināta ar izskatu, tas rada diskomfortu. Ja runa ir par normālu svaru, kur viena sieviete ir dūšīgāka, cita tievāka, tad faktiski mana prakse liecina, ka cilvēks ir tik laimīgs, cik apmierināts ar savu izskatu.

Neapmierinātība ar ķermeni - tā sieviete bieži sevi piesaka psihoterapeitam, jo tas nosaka dzīves kvalitāti un pašapziņu. Bet neapmierinātība ar izskatu, svaru ir tikai simbolisks iemesls, problēma ir citur. Tai ir ciešs sakars ar seksualitāti, apmierinātību ar sevi. Sabiedrībā izveidojies stereotipisks priekšstats par seksualitāti. Bet no ķermeņa svara seksualitāte nav atkarīga. Ārējais izskats ir tikai viena čaula seksualitātes apzināšanā. Pašsajūta uzlabojas, ja izdodas nomest kādu kilogramu vai atrast jaunu diētu, problēmu atrisinot psiholoģiski, rezultāts var būt stabilāks. To, vai cilvēks ir laimīgs vai ne, nevar attiecināt uz jautājumu par svaru.

Laime slēpjas normālajos

Anita Plūme, psihoanalītiķe, psihoterapeite

Pirmām kārtām jāteic, ka pazemināts vai palielināts svars var būt iekšējo problēmu atspulgs, tātad ne resnas, ne tievas nav īsti apmierinātas ar sevi. Tievas meitenes bieži ir nodarbinātas ar sevi, ar diētām un sportu, lai samazinātu svaru. Tādējādi var iedzīvoties galējā problēmā - ēšanas traucējumos, anoreksijā vai bulīmijā, kas ir nopietna psihiskās veselības problēma, kamēr dzīšanās pēc tievuma ir šīs pašas problēmas vieglāka izpausme.

Meitenes ar palielinātu svaru pārsvarā ir depresīvas, ne tik stipru gribasspēku, tātad iekšēji laipnākas pret sevi un citiem. Tomēr atpalikšana no pieņemtā skaistuma ideāla - neļauj justies laimīgai vai mierā ar sevi. No psihiskās viedokļa tas ir labāks stāvoklis. Laime slēpjas normālā, katrai sievietei atbilstošā miesas būvē un iekšējā brīvībā, tajā, kāda esi - ne tieva, ne resna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko