Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Uzvaras parkā slīd labi

Apgaismotā trase Pārdaugavā piemērota gan klasiskajai, gan brīvajai slēpošanai. Dienā vairāk slēpo bērni, vakaros - sportisti

Pusvienpadsmitos šonedēļ otrdienas rītā Uzvaras parkā jau slēpo. Slēpju nomā rinda, skolēnu papilnam. "Nākamreiz paņem maiņas bikses, citādi vēl mantas apsaldēsi!" puišeļus pamāca pieaugušais. Kāds puisis ienāk apmainīt nūjas, jo viena izrādījusies īsāka par otru. "Ko gribējāt?" man jautā administrators Dainis Budovskis, kad jauniešu slēpes un slēpjzābaki salikti vietās. "Slēpot!" saku. Saņemu inventāru, nūjas vienāda garuma, zābaki silti. "Zābakus žāvējam, dezinficējam, jo aromāts nāk ārā," skaidro Dainis. "Vai jums ir skapītis, kur atstāt maku?" jautā kāds cits apmeklētājs. "Nav, bet nekas vēl nav pazudis," atbild Dainis. "Ziemā jau neviens pārāk traki nost neģērbjas, atstāj tikai zābakus." Arī es savas lietas atstāju turpat uz pakaramā. Dainis mantas pieskata. Izkontrolēt gan neko nevarot, jo, piemēram, svētdienās momentāni uzrodas vesels bars slēpotgribētāju, dažkārt pietrūkst slēpju, tad jāgaida.

Sniega gana

"Atvainojos, kā slēpes piestiprināt pie kājām?" jautāju slēpotājam, kad pēc pamatīgas cīņas padodos. "Es arī nezinu, te pirmo reizi!" viņš atbild, bet iedabū manu kāju klipšos. Pirmajā brīdī šķiet, ka pie labās kājas ir kreisā un pie kreisās - labā slēpe, bet tad kopīgi secinām, ka tomēr būs pareizi. Arī Dainis izsteidz ārā. Viņam tā ierasta lieta, ka slēpotājs nezina, kā slēpes pielikt un noņemt. Tā parasti gadoties ar plezīra braucējiem, bet vēl trakāk esot, ja slēpotājs nezina kājas izmēru. Tad darba pilnas rokas.

"Tikai uz priekšu!" kāds uzsauc, lai metos iekšā trasē. Trases aplis ir apmēram 1,3 km. Uzvaras parkā ir trase gan klasiskajai slēpošanai, gan brīvajai. Janvāra sākumā strādā divi sniega lielgabali, un trase ar katru dienu tiek pilnveidota. Februārī te paredzētas pat starptautiskas slēpošanas sacīkstes. Ir arī otrs izskaidrojums, kāpēc trase tik rūpīgi tiek veidota, - jo vairāk sniega sapūtīs, jo ilgāk tas turēsies. Nolūks - lai Uzvaras parkā varētu slēpot līdz martam. Sinoptiķi nedēļas nogalē sola siltāku laiku - dienā plus divus grādus, bet naktī mīnusus. Slēpošanai tas netraucēšot. Otrdienā vēl sniega nav gana, vietām nūjas skar zemi, bet, ja turpinās snigt, seguma kvalitāte tikai uzlabosies. Neatskatoties un apdzenot uz priekšu steidz sportiskie, bet plezīra braucēji šļūc, kā nu māk. Man gana, laižu pa taisno, lai ātrāk tiktu malā.

Visu diennakti

"Nokriti?" jautā Dainis, ieraugot ar sniegu appūsto mēteli. "Nē! Nošļūcu gar lielgabalu, bet tur, kur nav iebraukts, tur neslīd," saku. "Tur arī nav jāslīd, tikai iebrauktā trasē. Slēpes nomā piedāvājam universālas - ar plastikāta apakšu. Der dažādiem laika apstākļiem un nav jāsmērē, miers tāpēc. Ja sasmērē, kā nevajag, tad slīd uz visām pusēm, slēpotājs nomocījies," stāsta administrators. "Var izmantot arī savas slēpes. Trase strādā visu diennakti un ir apgaismota. Ir arī āra tualete un, protams, viena iekšā. Vakaros vairāk slēpo sportisti. Dienā dažkārt veidojas rindas pēc inventāra, bet tas ir normāli. Mūsu sezona gan atkarīga no laika apstākļiem, bet pagaidām viss ir ritmā." Dainis stāsta, ka daudz slēpot nāk arī skolēni, dažkārt uzreiz trīsdesmit. "Skolās jau slēpju vairs nav, agrāk bija kocenes, bet te komforts." Laiku pa laikam administrators pieņem slēpes un izsniedz dokumentus - tas drošībai, jo nekad nevar zināt, kurā virzienā slēpotājs dosies. Negribot gan visus turēt aizdomās, bet esot spiesti to darīt. "Visu labu!" saka smaidīga apmeklētāja, un es arī eju. "Nāciet vēl!" Dainis aicina.

***

Uzvaras parks

Uzvaras bulvārī 15

Slēpju noma katru dienu no pulksten 9.30 līdz 21 (inventāru izsniedz līdz pulksten 20). Cena Ls 3 pieaugušajiem stundā, bērniem - Ls 2. Divas stundas pieaugušajiem - Ls 5, bērniem - Ls 3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko