Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vēl nav sākusies utu epidēmija

Izmēra ziņā tās ir mazākas par sērkociņa galviņu, bet sūc asinis un dēj oliņas jeb gnīdas cilvēka matos uz nebēdu - tā par utīm, asinssūcējiem posmkājiem, stāsta dermatovenerologs, Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas klīnikas vadītājs Raimonds Karls. Lai arī utis visbiežāk novērojamas bērniem, inficēties var jebkurš.

Kā rodas utis?

Utis nerodas no nekurienes, tās rodas no citām utīm. Izplatās no slima cilvēka uz veselu. Visbiežāk ar utainību jeb pedikulozi slimo bērni. Protams, utis var atrast arī jebkurā citā slēgtā kolektīvā, piemēram, armijas daļās, ir uzliesmojumi slimnīcās, veco ļaužu pansionātos, cietumos, sociāli nelabvēlīgā vidē.

Kāpēc utis visbiežāk ir bērniem?

Tāpēc, ka bērni savā starpā ļoti cieši kontaktējas. Tas ir tiešs kontakts, kad cilvēku galvas saskaras. Utis nespēj pārlēkt vai pārlidot no viena cilvēka uz otru, tās nav iespējams pārnest arī ar dvieli vai ķemmi.

Vai kopš 80.gadiem utis nebija pazudušas? Kāpēc tagad atkal parādījušās?

Utis pilnībā nepazūd. Varbūt saslimšanas gadījumu skaits samazinās, bet utis novēro katru gadu. Vislielākais uzplaukums utainībai ir rudens - oktobris, novembris. Tas ir tāpēc, ka bērni atgriežas skolās, bērnudārzos, un, ja kādam ir utis, tās samērā ātri izplatās. Līdz mācību gada beigām slimība tiek izskausta, vasarā utis kaut kur saglabājas, un rudenī sākas jauns cikls. Jā, 80.gados bija ļoti liels saslimušo skaits ar utīm un kašķi. Tas lielā mērā bija saistīts ar ekonomisko situāciju valstī. Utu izplatība atkarīga no tā, cik cilvēks rūpīgi ievēro higiēnu, cik ātri šī problēma tiek aktualizēta un cik ātri cilvēks vēršas pie ārsta pēc palīdzības, lai konstatētu, ka tā tiešām ir utainība. Vienkārši ar aci skatoties galvas ādā, nespeciālistam ir neiespējami izšķirt, vai tās ir gnīdas vai blaugznas. Tāpēc paiet kāds laiks, un utis izplatās. Ja tagad ekonomiskā situācija valstī pasliktināsies, protams, utainība plauks. Pašlaik vēl nav uzplaukuma.

Vai ir pareizs uzskats, ka utis ir nabadzīgo bērnu slimība?

Nē. Jo utis mīl tīrus, nevis netīrus matus. Ar utīm var inficēties jebkurš - gan pieaugušais, gan bērns, gan bagāts, gan nabags.

Kā pašam saprast, ka galvā ir utis?

Pirmā un svarīgākā pazīme ir nieze. Jebkurš vecāks var pamanīt, ka bērns laiku pa laikam pakasa galvas mataino daļu pakausī, kur utis visbiežāk dzīvo, jo tur ir vajadzīgais siltums un konstanta temperatūra. Tālāk var ņemt palīgā palielināmo stiklu un sākt vērot: bieži pašas utis redzēt ir grūti, jo tās ir ļoti sīkas, bet var saskatīt gnīdas, kuras varētu būt grūti atšķirt no blaugznām. Gnīdas izskatās kā baltas, ovālas kūniņas, kas pilnībā apņēmušas mata stiebru un ar pirkstiem tās ir grūti dabūt ārā. Savukārt utis dzīvo pāris milimetru attālumā no galvas ādas un ir pieķērušās pie mata. Ik pa laikam tās parāpjas, pasūc asinis un rada niezi. Uts kā ods ievada savas siekalas, kurām ir anestezējoša darbība. Tādēļ pašu kodienu cilvēks var arī nejust. Bet tad, kad uts ir pabeigusi savu darbu, anestezējošā viela sāk radīt alerģisku reakciju uz ādas un galva sāk niezēt. Vidēji diennaktī viena uts izdēj septiņas astoņas oliņas jeb gnīdas, un pēc septiņām dienām no šīs gnīdas izveidojas jauna uts.

Kā ārstēt utis?

Ir vairāki medikamenti - gan šķīduma veidā, gan krēms ar kondicionētāju, gan šampūns. Tie iedarbojas gan pret utīm, gan gnīdām. Katram mazliet atšķiras lietošana, kas rūpīgi jāizlasa lietošanas pamācībā. Bet vispārējais princips ir tāds: līdzekli ieziež matos, atstāj noteiktu laiku un pēc tam galvu izmazgā.

Lai gan šie līdzekļi paredz izšķīdināt arī gnīdas apvalku, tomēr ieteicams pēc tam, kad mati ir izmazgāti, tos izsukāt ar vieglu etiķūdens šķīdumu, jo etiķis šķīdina apvalku un tādā veidā var tikt vaļā arī no gnīdām. Ārstēšanai parasti pietiek ar vienu šādu lietošanas reizi, ja gnīdu ir ļoti daudz - divām.

Ja slēgtajā kolektīvā ir viens vai vairāki utu gadījumi, to nedrīkst slēpt, bet noteikti jāinformē skolas vai dārziņa vadība. Ārstēšana jāveic vienlaicīgi visā klasē vai grupiņā. Pretējā gadījumā bērns, kuram bija utis, izārstēsies, bet pēc laika viņš atkal no sava klasesbiedra tās dabūs. Un tad tas kļūst par bezgalīgu stāstu. Ja ģimenē ir vairāki bērni, profilaktiski šāda ārstēšana būtu jāveic arī mājiniekiem. Ja arī pieaugušajiem ir simptomi, vēlams šos medikamentus lietot.

Kādos gadījumos jāvēršas pie ārsta?

Ja savlaicīgi utis nesāk ārstēt un nieze ieilgst. Tai pastiprinoties ar katru dienu, veidojas stipri sakasījumi gan galvas matainajā daļā, gan uz kakla. Tur, kur ir sakasījumi, var pievienoties arī sekundāra infekcija, un slimība kļūst nopietna.

Cik ilgi šāda nieze jāārstē?

Ja tiek veikta pilnvērtīga ārstēšana, nedēļas laikā visi simptomi pazūd. Būtībā tā beidzas līdz ar asins sūkšanas pārtraukšanu galvas matainajā daļā.

Vai pēdējos gados utu atkal ir vairāk?

Nevar teikt, ka šī slimība ir ļoti izplatīta. Arī pašreiz tas ir saistīts ar rudeni, nevis ar to, ka visa Latvija būtu iegrimusi pedikulozes epidēmijā. Bet utainība laiku pa laikam uzliesmo. Arī attīstītajās valstīs tā mēdz būt, bet tur tas tiek ātrāk konstatēts, ātrāk likvidēts. Viss ir savstarpēji ļoti saistīts - cilvēka izglītošana, iespējas doties pie ārsta, spēja nopirkt medikamentus, uzmanības pievēršana šai problēmai, vecāku uzmanības pievēršana saviem bērniem, nostāja un pašapziņas līmenis - vai cilvēks to slēpj, neinformē pārējos un izārstējas pats, tajā pašā laikā ļaujot utīm izplatīties.

***

Uz lasītāju jautājumiem atbild dermatovenerologs, Veselības centra 4 Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas vadītājs Raimonds Karls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko