2007 Domaine Gerovassiliou, Viognier. Grieķi ar savu prasmi darīt vīnu ir pazīstami vairāk nekā 4000 gadu. Senajā Grieķijā vīna darīšana bija tik pat nozīmīga kā literatūra, arhitektūra un filozofija. Vīna dieva Dionīsa pielūgšana bija cieņā, lai gan vīns bija pieejams tikai nelielam izredzēto slānim. Vīns kļuva par neatņemamu politisku un reliģisku pasākumu atribūtu. Grieķi bija pirmie, kuri pievērsa uzmanību vīnogu šķirņu, augsnes un klimata atšķirībām, jo tas viss ietekmē galarezultātu, dievišķo nektāru - vīnu.
Nezinu, kā tur īsti sanāca, bet uzplaukumam sekoja ilgi aizmirstības gadsimti, un vīna darīšanas lauciņā Grieķija kļuva nomaļa un provinciāla. Par jaunāko laiku vēsturi runājot, uzplaukumu Grieķijai un arī tās lauksaimniecībai deva dalība ES (Grieķija Eiropas Savienībā iestājās 1981.gadā). Tika sākta plašāka starptautiski atpazīstamu un atzītu vīnogu šķirņu selekcionēšana, kas palielināja arī grieķu vīnu eksporta iespējas. Šā iemesla dēļ arī Latvijā ir iespēja nobaudīt visnotaļ atzīstamus, kvalitatīvus un vīna cienītāju sabiedrībā atzītus eksemplārus. Šoreiz modē ir Viognier.
Viognier vīnogai ir zemāks skābuma līmenis, salīdzinot ar Riesling, Sauvignon Blanc un parasti arī Chardonnay. Šis apstāklis liedz tai būt ilgdzīvotājai, tikai kvalitatīvākie eksemplāri tiks pāri piecu gadu slieksnim, bet izcilākie var sagaidīt arī 15 gadu slieksni. Par šīs šķirnes etaloniem pamatoti tiek uzskatīti eksemplāri no Ronas ielejas ziemeļu daļas Condrieu, daži veiksmīgi eksemplāri ir sastopami arī starp Austrālijas, ASV un Dienvidāfrikas Viognier.
Vispirms meklēju to, kas bieži vien tiek inkriminēts Viognier, nepietiekams skābums, kas vīnu padara neizteiksmīgu un pliekanu. Taču vīns atbilst visizlutinātākā oenofila (vīnmīļa) prasībām! Pārsteidzoši elegants skābuma, mineralitātes un aromāta līdzsvars. Viognier būtu labāk pasniegt nedaudz siltākus kā lielāko daļu citu baltvīnu, pārlieks aukstums nomāks vīna delikāto un neatkārtojamo aromātu, ieteicamā temperatūra būtu 10-12OC.
2004 Damien Laureau, Savennieres. Nenovērtētākais starp izcilajiem pasaules baltvīniem, tā par Savennieres vīniem izteicies vīnu kritiķis no Amerikas Roberts Pārkers. Pilnīgs, intensīvs, krēmīgs un blīvs ar gaišo tropisko augļu aromātu, perfekti sabalansēts. Tas darīts no 100% Chenin Blanc vīnogām. Pateicoties iedzimtajai spējai uzkrāt augstu cukura un skābuma līmeni ogā, no Chenin Blanc gatavo ļoti plašu vīnu spektru. Sākot ar dažādas salduma pakāpes Vouvray un līdz pat izteiktiem deserta Bonnezaux vīniem, kuru attīstības potenciāls tiek mērīts pat vairākos gadu desmitos. Tieši Luāras ieleja tiek minēta kā lielisku, cenās nepārspīlētu vīnu reģions. Tai ir veiksmīgi izdevies izvairīties no uzspēlēti moderniem vīniem ar nepamatoti uzskrūvētām cenām.
Savennieres pēc sava līmeņa būtu droši pielīdzināms Burgundijas smagsvariem, tikai investīcijas jāreizina vismaz ar divi.
***
Domaine Gerovassiliou, Viognier
Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Eksotisks eksemplārs, stila tīrības un kvalitātes paraugs, elastīgs saderībā ar plašu ēdienu klāstu
Cena; Ls 11,90
Valsts; Grieķija
Vīna darītava; Domaine Gerovassiliou
Vīnogas; 100 % Viognier
Garšas īpašības; Pārsteidzoši elegants skābuma, mineralitātes un aprikožu aromāta līdzsvars
Ar ko iet kopā? Vislabāk baudāms ar šķiedrainas struktūras zivīm (jūras asaris, lasis), kā arī garnelēm, krabjiem
Alkohola īpatsvars; 13%
***
Damien Laureau, Savennieres, 2004
Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Rets vīns Latvijā, laba iespēja paplašināt zināšanas vīna ģeogrāfijā, atbilstošs sezonai. Dižciltīgs, par adekvātu samaksu
Cena; Ls 14,90
Valsts; Francija
Apgabals; Luāras ieleja
Vīna darītava; Damien Laureau
Vīnogas; 100 % Chenin blanc
Garšas īpašības; Delikāts balto ziedu un grauzdētu mandeļu aromāts, kas, vīnam nobriestot, papildinās medus niansēm. Pilnīgs, intensīvs un krēmīgs
Ar ko iet kopā? Kūpinātas zivis, papildinātas ar Savennieres, rada pilnības sajūtu
Alkohola īpatsvars; 14%