Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Norvēģijā desmitiem suņu miruši no nezināmas kaites; veterinārārsti aicina būt piesardzīgiem arī Latvijā

Norvēģijā vairāki desmiti suņu miruši no pagaidām nenoskaidrotas slimības, kuras simptoms - asiņaina caureja. Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) aicina attiecībā pret saviem četrkājainajiem draugiem ievērot visaugstāko piesardzību, kamēr atbildīgajiem dienestiem nav izdevies noteikt saslimšanas cēloni. "Tā kā ierosinātājs nav zināms, ir jāpieņem, ka tas ir ārējā vidē ļoti noturīgs arī ārpus suņa ķermeņa, proti, ka tā pārnešanai pietiek ar netiešu saskari, un dzīvniekus var inficēt, atnesot nejauši slimību pat ar apaviem un drēbēm. Ja sunim novēro vemšanu un caureju, ir bez kavēšanās jādodas pie sava veterinārārsta," portālu Diena.lv informēja biedrībā.

"Suņu īpašniekiem (arī bez suņa klātbūtnes) vajadzētu izvairīties apmeklēt jebkādas vietas, kur pulcējas suņi, bet cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar dzīvniekiem, jāveido pie savām dzīvesvietām dezobarjeras," situācijas nopietnību skaidro LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore. Šādas dezobarjeras veido, piesūcinot paklājus ar plaša spektra dezinfekcijas līdzekļiem, ko var iegādāties veterinārajās aptiekās un klīnikās.

Ceļošanas vienkāršība sniedz daudz priekšrocību, tomēr laikā, kad Norvēģijā suņi mirst no nezināmas izcelsmes asiņainas caurejas, ir jāsaprot, ka šīs slimības nonākšanai dažu stundu laikā Latvijā nekādu šķēršļu diemžēl šobrīd nepastāv.

Norvēģijas veterinārais dienests vairākiem suņiem jau ir veicis pēcnāves diagnostiku un ir noņēmis analīzes, lai noskaidrotu, kas izraisa mistiskās slimības uzliesmojumu. Atbildes tiek cerēts saņemt pirmdien. Tikmēr suņu īpašnieki ne tikai Norvēģijā, bet arī Zviedrijā, Somijā un Igaunijā jau tiek aicināti nepulcēties un ievērot maksimālu piesardzību attiecībā uz savu suni.

Izskanot informācijai par aizdomīgiem suņu saslimšanas gadījumiem Norvēģijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sazinājies ar Norvēģijas Pārtikas drošības iestādi, lai iegūtu detalizētāku informāciju par notiekošo, aģentūru LETA informēja PVD.

No Norvēģijas atbildīgā dienesta saņemts apstiprinājums, ka šādi saslimšanas gadījumi, kas atsevišķos gadījumos beigušies ar dzīvnieka nāvi, patiešām konstatēti un patlaban norisinās saslimšanas gadījumu izmeklēšana.

Šobrīd kā iespējamais saslimšanas cēlonis ir izslēgta saindēšanās, taču turpinās laboratoriskie izmeklējumi vīrusu, baktēriju, sēnīšu un parazītu klātbūtnes noskaidrošanai, informēja PVD.

Kamēr Norvēģijas eksperti un atbildīgie dienesti meklē suņu saslimšanas cēloņus, PVD suņu īpašniekiem iesaka ievērot drošības pasākumus - ceļojot uz Norvēģiju, izvērtēt, vai ceļojumā ņemt līdzi suni un, ja iespējams, atstāt to mājās. Ja tomēr dzīvnieks ir ceļojis, atgriežoties atpakaļ Latvijā, nevajadzētu ļaut sunim kontaktēties ar citiem suņiem.

Ja pēc ceļojuma suns jūtas slikti, tam ir kāda no Norvēģijas speciālistu minētajām saslimšanas pazīmēm - atkārtota vemšana, asiņaina caureja, nekavējoties jāsazinās ar veterinārārstu, uzsver PVD.

(papildināts no 4. rindkopas)

Top komentāri

Reksis
R
Kāpēc PVD neaizliedz ievest suņus no Norvēğijas , grib lai šeit izplatās tā sērga ?
Raimis
R
Kādu laiku atpakaļ (nedēļas trīs) norvēģiem izmira daudz zaķu kas dzīvo mežos, tagad suņi. Gan ka tas ir saistīts, tik klusē.
nez nez
n
Nez, kur tad palika visas cūku, putnu gripas un pārējās solītās pandēmijas? Laikam biznesplāns nenostrādāja, un tika atmestas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko