Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Suns visu grauž un spēlējoties kož rokās

Lasītājs jautā: tikko no patversmes paņēmām divus gadus vecu suņu meiteni (bezšķirnes, līdzīga vācu aitusunim). Patversmē bijusi ļoti paklausīga un mierīga. Tur dzīvojusi tikai divas nedēļas. Atvedot uz mājām, jau otrajā dienā sāka visu grauzt – sākot no bumbiņām līdz pledam – un spēlēšanās uzplūdos vāji kost rokās cilvēkiem. Kāpēc viņa tā uzvedas, un ko var darīt saimnieks?

Graušanai un košanai var būt dažādi cēloņi, piemēram, garlaicība, pārstimulācija, negatīvs neliels vai liels stress vai satraukums, vēlme nomierināties, spēlēšanās kāre, kā arī vienkārši vajadzība grauzt.

Vēl jāņem vērā fakts, ka suņi savā starpā spēlējas arī kožoties, un, ja sunim nav mācīts, ka ar cilvēku šādā formātā nespēlējas, viņš nemaz nezina, ka var citādāk. Līdz ar to, protams, te rodas jautājums – kāda ir bijusi konkrētā suņa pagātne, pirmie divi dzīves gadi? Vai viņš bija pie cilvēkiem, un vai tie viņu ir apmācījuši, kā ar cilvēku spēlēties? Ja ne, tad tas jāiemāca suņa tagadējiem saimniekiem.

Kā to izdarīt? Spēlējieties ar garām mantām vai mantām kātā (striķī), lai jūsu rokas būtu maksimāli tālu no suņa mutes, un mantu kustiniet pa zemi, nevis lidiniet pa gaisu. Papildus nodrošiniet sunim gana daudz mentālās, prāta spēles ar meklēšanas un ostīšanās aktivitātēm – tās būs sunim mentāli krietni stimulējošākas, labi viņu nogurdinās, kā arī nomierinās. Un noteikti divas reizes dienā dodieties vismaz 30 minūšu vai stundu garās pastaigās pie vismaz piecu metru garas pavadas (vai atļautās vietās – bez pavadas), lai suns var brīvi izstaigāties, izostīties, izzināt un baudīt fizisko aktivitāšu iespējas.

Savukārt, lai suns mājās negrauztu dažādas cilvēku lietas, iegādājieties un ierīkojiet krājumus ar graužamopcijām sunim, ko katru dienu varat viņam piedāvāt. Piemēram, Kong vai kādas citas firmas mantas, kuras var piepildīt ar konserviem vai suņu pastēti, lai suns varētu sevi nodarbināt, laizot un graužot piedāvāto mantu. Tas arī palīdzēs dzīvniekam mentāli sevi nomierināt. Četrkājainajam mīlulim var arī dot dažāda veida kaltējumus vai svaigus kaulus – tiesa, tādus, kuri ir piemēroti sunim graušanai. Sunim ikdienā ir jānodrošina dažādas graušanas opcijas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko