Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Veterinārārsta konsultācija: Suns cienījamā vecumā

Suņa vienīgais mīnuss ir tas, ka mīļdzīvnieka mūžs ir nesalīdzināmi īsāks – tikko līdzās rotaļājās kucēns, bet nu jau gudrām acīm saimniekā veras mīļš sirmītis. Tāpat kā cilvēkam, arī sunim vecumdienās piemetas dažādas kaites, bieži parādās tādas slimības kā locītavu problēmas, sirds un asinsvadu kaites, dažādas endokrīnās sistēmas slimības, audzēji, cukura diabēts, mutes dobuma un zobu problēmas. Suņa veselību jāsāk pastiprināti uzmanīt jau no sešu septiņu gadu vecuma, dažkārt ātrāk.

Vismaz vienu reizi gadā vēlams veikt klīnisko izmeklēšanu, asins un urīna analīzes. Mūža otrajā pusē dzīvniekam svarīga pareiza slodze un ēdināšana. Respektīvi, nav jāpalaižas slinkumā un suns jāved kārtīgās pastaigās, bet vēl svarīgāk – mīlulis nav jāpārbaro.

Viena no biežākajām un sāpīgākajām vecuma pazīmēm suņiem ir locītavu stīvums, dažādas izcelsmes artrīti, artroze, displāzijas utt. Par suņa locītavu veselību īpaši jāsāk rūpēties  jau no dzīvnieka pusmūža gadiem.

Sunim sāpju slieksnis ir daudz augstāks nekā cilvēkam, tāpēc klibums un sāpju izpausmes redzami var parādīties vēlāk, kad locītavās jau iestājušās nelabvēlīgas pārmaiņas. Slimība izpaužas, piemēram, kā smilkstēšana, nevēlēšanās celties un iet pastaigāties. Ja suns no rītiem ir stīvs un ceļas ar grūtībām, noteikti jādodas pie veterinārārsta, kas pēc diagnozes precizēšanas ieteiks nepieciešamo diētu, kustību vēlamo ierobežojumu, medikamentus. Nevajag vairīties no pretsāpju līdzekļu došanas dzīvniekam, jo tie ievērojami uzlabo viņa dzīves kvalitāti, suns kļūs priecīgāks un kustīgāks. Atsāpinošās zāles ieteiks veterinārārsts, bet nekādā gadījumā nav vēlams lietot medikamentus, ko sāpju noņemšanai lieto cilvēki. 

Viens no iedarbīgākajiem līdzekļiem locītavu veselībai ir Glyco – Flex Classic, kas sekmē šķidruma atjaunošanos locītavās. Šo līdzekli gatavo no Perna gliemenēm, kas organismam viegli uzņemamā veidā satur 57 dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kā arī  vitamīnus un aminoskābes, kas sekmē locītavu virsmu un šķidruma atjaunošanos. Sākumā katru dienu jālieto pa 1 tbl. uz 14 dzīvnieka svara kilogramiem, sadalot tableti uz 2 reizēm. Pēc tam jāievēro uzturošā deva – 1/2 tbl. uz 14 kg svara dienā. Veciem suņiem obligāti jādod omega-3 un omega-6 taukskābes.  

Gādīgs saimnieks pats daudz var palīdzēt savam četrkājainajam kompanjonam. Svarīgi ir vingrināt muskuļus. Tā no rītiem pēc naktsmiega sunim vajadzētu izstaipīt, izmasēt, iesildīt sāpošās kāju locītavas. Šīs prasmes jums ierādīs veterinārārsts. Pastaigas vēlams sākt lēnākā tempā. Nevajag ļaut dzīvniekam strauji skriet, lekt, nav ieteicamas ļoti garas pastaigas. Ja saimnieks jūt, ka suns ātri nogurst, labāk doties ārā biežāk, bet noiet īsākus ceļa gabalus. Jāparūpējas par suņa guļvietu, tai jābūt mīkstai un siltai. Vecu suni nedrīkst turēt pie ķēdes vai aukstā būdā. Jāgādā arī, lai mīlulim nav liekā svara, kas nodara pāri locītavām. 

Atcerieties, tāpat kā cilvēki, arī suņi vecumdienās alkst pēc saimnieka gādības, uzmanības un mīļuma. 
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko