Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Īstais vīns ēdienam

Pareiza vīna izvēle pie maltītes uzlabo gan ēdiena, gan vīna garšu.

Vieglāks ar vieglāku

Saskaņojiet vīna un ēdiena intensitāti! Vieglāki ēdieni, piemēram, salāti vai jūras veltes, parasti labi sader ar vieglākiem vīniem, piemēram, Sauvignon Blanc vai Pinot Grigio. Savukārt bagātīgāki un smagāki ēdieni, piemēram, steiks vai jēra gaļa, var tikt galā ar pilnmiesīgākiem vīniem, piemēram, Cabernet Sauvignon vai Malbec.

Izvēlieties vīnus, kas papildinās ēdiena garšu! Piemēram, pasniedzot ēdienu ar citrusaugļu garšu, izvēlieties vīnu ar citrusaugļu notīm – Riesling vai Chardonnay!

Treknākai maltītei

Pievērsiet uzmanību vīna skābuma līmenim! Vīni ar augstu skābes saturu palīdzēs tikt galā ar bagātīgiem vai trekniem ēdieniem. Tie labi saderēs ar krēmīgām pastām vai ceptiem ēdieniem. Piemēram, Chardonnay vai šampanietis var būt laba izvēle šāda veida ēdieniem.

Saskaņojiet vīnu ar mērci! Ja jūsu maltītē ēdienam paredzēta mērce, vīna izvēli saskaņojiet ar to, nevis ēdiena galveno sastāvdaļu! Piemēram, ja pasniedzat ēdienu ar tomātu mērci, piemērots varētu būt Chianti vai Sangiovese.

Reģionālā saderība

Pie konkrēta reģiona ēdiena pasniedziet vīnu no tā paša reģiona! Reģionālie pāri bieži darbojas labi, jo vīns un ēdiens laika gaitā ir attīstījušies kopā. Taču nebaidieties eksperimentēt! Lai gan ir daži klasiski pāri, kas parasti darbojas labi, nebaidieties izmēģināt dažādas kombinācijas! Uzticieties savām garšas kārpiņām, izzinot dažādus vīnu un ēdienu pārus!

Vīns un deserti

Ja maltītē pasniedzat desertu vai pikantu Āzijas ēdienu, apsveriet iespēju to apvienot ar vīnu, kas ir nedaudz saldāks – tāda izvēle līdzsvaros garšas. Deserta vīni, piemēram, Port vai Sauternes, var lieliski piestāvēt saldēdieniem. Savukārt saldenie rīslingi vai Gewürztraminer var papildināt pikantos Āzijas ēdienus.

Atcerieties, ka šīs ir tikai vadlīnijas un galu galā vislabākais vīns jūsu maltītei ir tas, kas jums garšo vislabāk. Jūtieties brīvi eksperimentēt un atklāt savus iecienītākos pārus!

Uz pannas un glāzē

Visbeidzot padomi dažiem konkrētiem ēdieniem. Pie sautēta liellopa, jēra vai cūkgaļas labi iederēsies vīns, kurā tas ticis sutināts. Sautēšanai var ņemt lētāku šā stila vīnu, dzeršanai – dārgāku. Ideālie partneri ir sarkanais burgundietis vai Argentīnas malbeks.

Ja izmantosiet pavairāk garšvielu, pamēģiniet spēcīgāk strukturētos un aromātiskos itāļu Amarone vai Brunello di Montalcino! Amarone ar savu sulīgumu un aromātiskumu varēs turēt līdzi šim ēdienam, savukārt Brunello to paveiks ar spēcīgajiem tanīniem un struktūru. Amerikāņu pikanti augļainais Zinfandel būtu jāizvēlas, ja ēdienā patīk izmantot vairāk melno piparu.

Dārzeņu sautējumiem

Vīna un ēdiena saderībā ir arī kāds bieži piemirsts likums – vienkāršam ēdienam ir jāpiemeklē vienkāršs vīns. Ja gatavojat piemēram, pupiņas ar tomātiem, kabačiem un zaļumiem, uzmanību ieteiktu pievērst pupiņu miltainajai struktūrai, tomātu skābenumam un aromātam, ko piešķir ķiploki, zaļumi un garšvielas. Vīnam ir jābūt vienkāršam, aromātiskam, ar jūtamu skābuma līmeni, jo skābums ēdienā un skābums vīnā mijiedarbojoties veido lielisku garšu līdzsvaru. Ieteiktu pamēģināt itāļu Sangiovese no Toskānas, Nebbiolo no Pjemontas vai Dolcetto no kāda ziemeļu reģiona. Tāpat Ungārijas Cabernet Franc vai Kekfrankos varētu būt labs pavadonis ar savu aromātiskumu un struktūru saderību.

Sārtais, maigais lasītis 

"Nesamocīts" lasis un klasisks vīns. Paņemiet Burgundijas Chablis, un jūs nekļūdīsieties. Zivs ir diezgan trekna un pieprasa spēcīgi strukturētu vīnu. Chablis ir Chardonnay etalons. Izteikta mineralitāte, kas labi saskan ar ēdienu, augsts skābuma līmenis, kas tiks galā ar zivs treknumu, un skābenie marinādes toņi izcels augļainos vīna toņus. Citi varianti – pamēģiniet Austrijas Grüner Veltliner vai Dienvidāfrikas Chenin Blanc, kas pēc galvenajām raksturīpašībām labi saskan ar laša ēdieniem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko