Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kādām glāzēm jābūt mājās?

Turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par glāžu "iztikas minimumu" mājas lietošanai. Pamatdoma glāžu piemeklēšanai konkrētam dzērienam ir, lai glāzes forma un biezums palīdzētu izcelt izvēlētā dzēriena aromātu, garšu, dzirkstīgumu, arī krāsu.

Kas jāzina par šampanieti?

Vispirms par šampanieša pareizu atkorķēšanu, nevis glāzēm. Leģenda vēsta, ka lielākā daļu acu traumu Francijā tiek gūtas no lidojošiem šampanieša korķiem Jaungadā. Tātad, atkorķējot šampanieša pudeli, vērsiet to vienalga kur, tikai prom no saviem tuviniekiem!

Etiķete pieprasa, ka pareizi ir atvērt šampanieti pilnīgi bez skaņas, neļaujot korķim nekur aizlidot. Turiet pudeli 45 grādu leņķī un lēnām to grieziet, turot korķi ar roku! Ja visu darīsiet pareizi, atkorķēsiet pudeli ar elegantu šņācienu. Tomēr šo likumu drīkstat droši pārkāpt, it īpaši, ja šampanieti dzerat tikai dažas reizes gadā. Šaujiet vien! Tas svētkus padarīs krāšņākus.

Šampanieti dzer no slaidajām "flautām" – tieši tā sauc šampanieša glāzes. Tās labi atklāj skaistos burbuļus.

ASV populāri ir pokāli, kas nereti redzēti arī filmās. Vīnziņi tomēr neiesaka tos izvēlēties šampanietim, jo lielā saskares virsma ar gaisu ātri liks pazust burbuļiem, bet šampanieša aromātus šajā glāzes veidā nesajutīsiet vispār.

Šampanieti parasti lej 2/3 no glāzes tilpuma, lai varētu redzēt, cik dzēriens ir dzirkstošs. Galvenais – nepielejiet līdz malām!

Labs šampanietis garšo pēc gataviem āboliem, svaigi ceptas maizes, grauzdiņiem, pat medus, un to vislabāk var izbaudīt slaidajās "flautās".

Kas jāzina par viskiju?

Salīdzinot divus populārākos viskijus – īru viskijs ir maigāks, saldenāks nekā sūrais skotu viskijs jeb skočs. Īru viskijam nav skočam raksturīgās kūdras piegaršas, jo tā ražošanas procesā graudus žāvē speciālās krāsnīs, nevis kūdras dūmos. Tieši kūdra skočam piešķir specifisko aromātu un garšu, kas nav līdzīga nevienam citam viskijam pasaulē.

Jo lētāks viskijs, jo mazāk sirdsapziņas pārmetumu, ka jaucat to kokteiļos vai dzerat ar ledu. Taču kvalitatīvu, izturētu viskiju bauda tīrā veidā no speciālām glāzēm.

Kvalitatīvam viskijam ieteicams piepilināt pāris pilienu tīra ūdens – ūdens atraisa papildu aromātus un nogludina garšu. Ūdens piepilināšana gan neko daudz nedos lētam viskijam, taču arī neko sliktu nenodarīs.

Arī viskija glāžu forma izstrādāta, lai izceltu dzēriena garšu un aromātus. Viskijam izmanto vairāku veidu glāzes. Katra no tām sniedz nedaudz atšķirīgu baudīšanas pieredzi, tāpēc katrs viskija cienītājs izvēlas savai gaumei atbilstošu glāzi.

Vistradicionālākā viskija glāze ir Old Fashioned stila – parasta, zema, taisna stikla glāze bez izcēlumiem – ērta un atvērta, augšpusē nedaudz paplašināta. To izmanto viskija kokteiļiem, piemēram, viskija dzeršanai ar ledus gabaliņiem (on the rocks) vai citiem kokteiļiem.

Glencairn glāze ir viena no visbiežāk izmantotajām viskija degustācijās. Tā ir izstrādāta, lai koncentrētu viskija aromātu.

Glāze tulpītes formā, līdzīgi kā Glencairn glāze, ir izstrādāta, lai uzlabotu viskija aromātu koncentrēšanu un sniegtu labāku degustācijas pieredzi.

Savukārt 360 ml lielā Highball glāze paredzēta viskija kokteiļiem, piemēram, Whiskey Highball. Tā ir garāka un šaurāka nekā citas, lieliski piemērota atsvaidzinošiem un atdzesētiem dzērieniem. Šīs glāzes tiek izmantotas tāpēc, lai uzlabotu viskija degustācijas pieredzi, koncentrējot aromātus un piedāvājot ērtu dzēriena patēriņa veidu.

Burbonu (amerikāņu kukurūzas viskiju) vislabāk dzert no Old Fashioned stila glāzēm – tām pašām, no kurām dzer viskiju ar ledu. Tā kā šīs glāzes ir taisnas, ar nelielu paplatinājumu augšpusē, tās palīdz saglabāt burbona aromātu un garšas īpašības. Tomēr daži burbona baudītāji dod priekšroku citiem glāžu veidiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko