Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Kas jāzina par tējas audzēšanu un gatavošanu

Šoreiz parunāsim par tēju.

Ja tēju pērkat lielveikalos, svarīgāk par tējas audzēšanas reģioniem ir zināt klasiskos maisījumus. Iespējams, slavenākais ir English Breakfast, kas gan ir tik vispārējs termins, ka patiesībā apzīmē jebkuru melnās tējas maisījumu. Parasti tās ir "vienkāršāko" reģionu tējas, tādas kā Asamas, Ceilonas un Kenijas, dārgākos maisījumos var atrast pat ķīniešu Keenum. Leģenda vēsta, ka English Breakfast tēja radusies Skotijā kā kāda tējas tirgotāja mārketinga triks. Tā ir vispopulārākā tēja Anglijā, kur ar to noskalo visu, sākot ar angļu brokastīm un beidzot ar Velingtonas pīrāgu (klasisks liellopa filejas un kārtainās mīklas pīrāgs), un parasti maisa kopā ar pienu. Afternoon tēja ir vienkārši vieglāka, jo paredzēta pēcpusdienai.

Otrs slavenākais maisījums ir Earl Grey. Kas par smaržu šai tējai! Un vainīgais te ir bergamots – necila paskata citruss, kas izmēros atgādina nelielu apelsīnu vai lielu mandarīnu, bālgani dzeltenzaļš, bet ar dievišķu smaržu. Earl Grey iegūst, melno tēju bagātinot ar bergamota eļļu. Es reiz izmēģināju iemest tējā bergamota šķēli – kaut man dikti patīk bergamots, tomēr tas bija par daudz. Par Earl Grey vēsturi ir glīts stāsts. Stāsta, ka Čārlzs Grejs, XIX gadsimta sākuma britu premjerministrs, vedis uz tēvzemi tēju un bergamotus. Tā kā tēja ir ļoti labs smaržu absorbents, galapunktā tēja smaržojusi pēc bergamota. Grejam tā tik ļoti iepatikusies, ka tā nosaukta viņa vārdā – par Grāfu Greju (Earl no angļu valodas – grāfs).

Lady Grey ir gandrīz Earl Grey, tikai līdzās bergamotam tur ir arī citrona un apelsīna miziņa. Tātad vēl citrusīgāka tēja.

Populārs, taču ne Latvijā, ir arī Russian Caravan maisījums, kur parasti ir mazliet dūmainās Lapsang Souchong, bet pamatu veido Keemun vai Dian Hong (vēl viens Ķīnas reģions).

Ja esat regulārs tējas dzērājs, silti ieteiktu izvēlēties bioloģiski audzētu tēju. Eksperti iesaka izvēlēties arī tējas, kas audzētas tīrā vidē, jo tējas krūmam ir niķis uzkrāt visdažādākos toksīnus, ar ko zeme vai laistāmais ūdens piedraņķēts.

Visbeidzot – seši praktiski ieteikumi, kā pagatavot krūzi perfektas tējas:

1. Tēja jāgatavo mazos daudzumos, tas ir, tējkannā. Vislabāk porcelāna vai keramikas.

2. Tējkannai jābūt karstai, un te noder tējkannas izskalošana ar verdošu ūdeni.

3. Tējai jābūt stiprai. Melnajai tējai der vārošs ūdens, un tā parasti ir pietiekami ievilkusies pēc trijām, piecām minūtēm. Īstenajiem tējas mīļotājiem ar katru nodzīvoto gadu patīk mazliet stiprāka tēja.

4. Tēja jāliek pa taisno iekšā tējkannā. Nekādi sieti, marles maisiņi vai citas ierīces, kur ieslodzīt tēju!

5. Pēc uzliešanas tēja jāapmaisa un jāatstāj mierā.

6. Tēja ir jādzer bez cukura. Kā gan varat sevi pieskaitīt tējas mīļotājiem, ja iznīcināt tās garšu, pieliekot cukuru? Tikpat labi varētu likt arī piparus vai sāli. Tējai ir jābūt rūgtenai. Ja to saldina, tā vairs negaršo pēc tējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko