Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Marsala vīns

Marsala ir viens no vispazīstamākajiem stiprinātajiem vīniem, kas nāk no Sicīlijas galējiem rietumiem.

Vīna raksturs, ražošanas tehnoloģija un ilgā vēsture to izveidojusi par dzērienu, kas ir būtisks ne tikai Itālijas, bet arī ar pasaules vīna kultūras mantojumam.

Tas tiek ražots jau vairāk nekā 500 gadu. Tam ir bagātīga, pilnīga garša un daudzveidīgi stili – sākot no sausajiem līdz ļoti saldajiem.

Vēsture un izcelsme

Vējainā piekraste netālu no Marsalas pilsētas vēstures gaitā ir uzņēmusi dažādu zemju tirgotājus un piedzīvojumu meklētājus, kuri pa jūru sasniedza šo Sicīlijas nostūri kopš feniķiešu laikiem. Pateicoties ar cukuru bagātajām vīnogām, kas nogatavojas tieši zem svelmainās Sicīlijas saules, spēcīgi vīni ar raksturu šeit ir ražoti kopš seniem laikiem. Taču tikai 1773. gadā angļu tirgotājs Džons Vudhauss iemīlēja šos vīnus un ieraudzīja to ražošanas potenciālu. Viņš nolēma uz Angliju nosūtīt dažādas mucas vīna, bet pievienojot kārtīgu brendija devu. Izmantojot stipro alkoholu, tika radīts stiprinātais vīns, kas bija izturīgāks un piemērotāks transportēšanai pa jūru uz Ziemeļeiropu. Tā izveidojās "Marsalas" ražošanas metode – vīna stiprināšana ar degvīnu vai vīna spirtu, kas ļāva iegūt augstāku alkohola saturu un ilgāku glabāšanas laiku. Šis vīns bija tik veiksmīgs, ka piesaistīja Sicīlijai citus angļu uzņēmējus, kuri sāka to ražot. Neilgi pēc tam to sāka ražot arī pirmais itālis Vincents Florio, kurš arī ieradās pa jūru no Kalabrijas un 1833. gadā nodibināja Florio ģimenes vīna darītavu, tolaik lielāko Marsala ražošanā.

Vīnogu šķirnes

Marsala vīns tiek ražots galvenokārt no trim Sicīlijas vietējām vīnogu šķirnēm – Grillo, Inzolia un Catarratto. Grillo ir vissvarīgākā šķirne, tā tiek izmantota gan sausajos, gan saldajos Marsala vīnos un piedāvā izcilu līdzsvaru starp augļu aromātiem un skābumu. Inzolia ir vēl viena svarīga šķirne, kas nodrošina buķetes bagātību un pilnmiesīgumu, savukārt Catarratto piešķir vīnam raksturīgo vieglumu un svaigumu.

Stiprināšana un nogatavināšana

Sākotnēji vīnogas tiek izspiestas un fermentētas, pēc tam tiek pievienots degvīns vai vīna spirts, paaugstinot alkohola saturu līdz apmēram 18–20%. Tas aptur fermentācijas procesu, saglabājot vīnā esošos cukurus un ļaujot Marsala vīnam iegūt bagātīgu, intensīvu garšu.

Marsala vīns tiek nogatavināts, izmantojot soleru sistēmu. Tā ietver vairākas mucu rindas, kur katra rinda satur dažāda vecuma vīnu. Jaunais vīns tiek pievienots augšējā rindā, un vīns no zemākām rindām tiek sajaukts ar vecākiem vīniem, tā nodrošinot dzērienam raksturīgo konsistenci un raksturu gadu gaitā. Dažāda gadagājuma vīnu jaukšana galaproduktu padara garšā bagātāku un nodrošina stabilu kvalitāti.

Marsala vīna stili

Marsala tiek ražots vairākos stilos atkarībā no vīna cukura satura, garšas un nogatavināšanas metodēm.

Marsala Secco ir sausais vīns, viens no populārākajiem stiliem, ko ražo, izmantojot minimālu cukura daudzumu. Līdzsvarots vīns, ko bieži izmanto kā aperitīvu vai sapāro ar jūras veltēm, zivīm, grilētiem dārzeņiem. Sausais Marsala ir koncentrēts, ar izteiktiem mandeļu, augļu un riekstu aromātiem, nedaudz nojaušamu saldumu.

Marsala Semisecco ir pussausais vīns – ar nelielu cukura daudzumu, kas līdzsvaro sauso un saldo garšu. Pussausais Marsala ir universālāks, to var pasniegt ar dažādām uzkodām, piemēram, sieriem vai vītinātu gaļu. Tas ir aromātisks un augļu notīm bagāts, ar vieglu saldumu.

Marsala Dolce ir saldais vīns – ar lielāku cukura daudzumu, kas iegūts no nogatavinātām vīnogām, un tas ir ļoti populārs desertu gatavošanā vai kā piedeva saldiem ēdieniem. Saldais Marsala ir bagāts, intensīvs vīns ar bagātīgām tumšo ogu, rozīņu un karameles notīm.

Vergine un Stravecchio Marsala ir visaugstākās kvalitātes Marsala vīni, kas tiek novecoti ilgāk (5–10 gadi). Vergine Marsala ir sauss un nefiltrēts vīns, ko nogatavina koka mucās, Stravecchio ir vēl ilgāk nogatavināts. Šie abi ir visdārgākie vīni un tiek augstu novērtēti vīna pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko