Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Luāras ielejas vīni

Pagājušajā reizē stāstīju par Ronas ielejas vīniem. Šoreiz par citu Francijas ieleju – Luāru, par kuras vīniem varētu teikt, ka Latvijā tie pārstāvēti mazāk, ja vien nebūtu izņēmuma – tas ir rozā no Anžū vīna dārziem.

Atrodas centrālajā Francijā

Vīna dārzu, plašu zemnieku saimniecību un greznu, majestātisku piļu ieskauta, Luāras ieleja stiepjas gar Luāras upi un tās pietekām centrālajā Francijā. 

Apmēram 1000 kilometru garā upe tek garām ielejas nozīmīgākajiem vīnkopības apgabaliem. No iztekas Ardēšā Luāra tek cauri Francijas centrālajai daļai ziemeļu virzienā. Tad upe nogriežas uz rietumiem un tek cauri Turēnai un visbeidzot sasniedz Nantes apgabala piekrastes līdzenumus.

Šī "Francijas dārza" līkumaino līdzenumu auglīgā zeme ir piemērota augļu un dārzeņu audzēšanai, bet par vīnu mēdz teikt – Luāras ielejā iegūst drīzāk labu, augstas kvalitātes, taču ne izcilu vīnu. Tomēr apgabala ziemeļdaļā, kur Atlantijas okeāna ietekmē klimats ir vēsāks, tiek ražoti nenoliedzami patīkami un atsvaidzinoši vīni: gan sarkanvīns un sārtais vasaras vīns, gan sausais un saldais baltvīns, gan smalkais, atspirdzinošais dzirkstošais vīns, kas izgatavots pēc tradicionālās metodes. 

Slavena ar sausajiem baltajiem Taču no visiem minētajiem Luārā izteikti dominē sausie baltvīni. Luāras ielejas slavenākos baltvīnus izgatavo no Chenin Blanc un Sauvignon Blanc vīnogām.

Visslavenākie ir tie, kas nāk no Sanseras (Sancerre) un Puijī-Fimē (PouillyFumé) vīna dārziem. Sancerre pazīstami "kraukšķīguma" un aromātisko Sauvignon Blanc baltvīnu dēļ.

Pouilly-Fumé dara klasiskus, minerālus baltvīnus no Sauvignon Blanc šķirnes, kas atbilstoši arī maksā. Tie tiek augstu vērtēti unikālās, dūmakainās "šaujampulvera" garšas dēļ.

Vēsais klimats, daudzveidīgais terroir un rūpīgā vīna darīšanas tradīcija veicina vīnu sarežģītību, eleganci un svaigumu.

Citi Luāras baltvīni

Lai arī slavenākie baltvīni tiek ražoti no Sauvignon Blanc vīnogām, reģiona galvenā balto vīnogu šķirne ir Chenin Blanc. No tās gatavo vīnus ar plašu stilu klāstu, sākot no izteikti sausiem līdz sulīgi saldiem.

No Chenin Blanc vīnogu šķirnes ražo baltvīnu Vuvrē (Vouvray) vīnkopības apgabalā. Tā stils variējas no sausa līdz saldam. Labākajiem Vouvray vīniem piemīt sarežģītība garšā un aromātos un potenciāls skaisti novecot.

Vouvray vīns var būt arī dzirkstošs. Dzirkstošo iztur kaļķakmens pagrabos ļoti līdzīgos apstākļos kā Šampaņā.

Somīras (Saumur) vīna dārzi ir ievērojami ar savu daudzveidīgo stilu klāstu, arī sauso Chenin Blanc, kā arī augļainajiem rosé un dzirkstošajiem vīniem.

No Muscadet vīnogām iegūst vienkāršu sauso baltvīnu. Daži no tiem ieteicami kopā ar jūras veltēm.

Rozā no Anžū

Ja vien neesat snobs vasmalks vīnzinis, sārtais Rose D’Anjou, ko veikalos var atpazīt pēc slaidajām pudelēm, būs īstais, ko baudīt Valentīndienā un citās skaistās pavasara un vasaras dienās, kas pamazām tuvojas. Piemēram, tajā pavasara dienā, kad dārzā pirmoreiz tiek iekurts grils. Kā reiz teica vīnzinis Einārs Zalcmanis: "Šo var uzsaukt dāmām, kas, pledos ietinušās, drebinās, – lai nekļūst nīgras, kamēr vīri pie grila."

Francijā, Luāras ielejā, Anžū reģionā, tapušais sārtvīns ir vasarīgs, viegli uztverams un mazalkoholisks – parasti 10–11% stiprs. Atšķirībā no sava slavenā dienvidu kaimiņa Provansas Rose, kas ir sausāks un minerālāks, rozā no Anžū ir svaigi sulīgs, saldens, reizēm pussauss, taču ar saldenu noti. Krāsa vien ir ko vērta – maigi rozīga. Anžū rozē smaržo pavedinoši un garšo pēc zemenēm un avenēm. Ja garšā ir arī mazliet skābuma, vīns jau saucams par elegantu. 

Kopumā šie vīni ir svaigi, viegli dzerami. Pēcgaršā drusku tanīnu rūgtums. Šie vīni jādzer ļoti atdzesēti.

Kāpēc vērts nogaršot Luāras vīnus

Luāras ieleju raksturo daudzveidīgi vīna dārzi kalnu nogāzēs un ielejās kaļķakmens un smilšainās augsnēs. Šī daudzveidīgā ainava piešķir vīniem atšķirīgas īpašības, tādējādi radot bagātīgu garšu un stilu dažādību.

Reģiona vīndari koncentrējas uz ilgtspējīgu vīna darīšanu un amatnieciskām metodēm. Rezultātā top lieliski vīni par pieņemamu cenu.

Tie ir izcili ēdiendraudzīgi: tos var baudīt kopā ar vistu un jūras veltēm, ar sieru un desertiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko