Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 17. marts
Ģertrūde, Gerda, Gertrūde

Svētā Patrika dienā

17. martā īri svin Svētā Patrika dienu – svētkus par godu Īrijas aizbildnim svētajam Patrikam, kurš kristianizēja valsti un, kā vēsta leģendas, padzina visas čūskas no Īrijas.

Šie Īrijas nacionālie svētki jau sen kļuvuši par globāli zināmu svētku dienu. Šajā dienā Īrijā valda dzīvesprieks un zaļā – Īrijas ainavu – krāsa. Cilvēki velk zaļas drēbes, cepures un aksesuārus, un daudzviet pilsētās ēkas tiek izgaismotas zaļos toņos. Ja kāds svētku dienā nav ģērbies zaļā apģērbā, viņam var draudzīgi iekniebt – tā ir sena tradīcija.

Dzēriens – Ginesa alus

Viena no būtiskākajām šīs dienas tradīcijām ir dzērienu izvēle, kas šajos svētkos ir ļoti īpaša. Daudzi izvēlas izbaudīt dzērienus, kas saistīti ar Īrijas kultūru, un nekas nevar pārspēt īru Guinness alu, kas jau vairāk nekā 250 gadus ir šīs salas simbols un Svētā Patrika dienas simbols. Guinness ar savu raksturīgo tumšo krāsu un biezo krēmīgo putu slāni ir ne tikai Īrijas, bet visas pasaules mēroga dzērienu ikona.

Svētā Patrika dienā Guinness tiek pasniegts ne tikai tradicionālajos pabos, bet arī mājās un svinību vietās. Nereti to pasniedz ar ķeltu simboliku vai apgleznojot ar zaļo krāsu.

Tapšanas vēsture

Šī alus vēsture sākās 1759. gadā Dublinā. Tā radītājs bija Artūrs Giness, kurš 1759. gada 31. decembrī parakstīja 9000 gadu nomas līgumu uz Svētā Džeimsa vārtiem – vietu, kur vēl šodien atrodas Guinness alus darītava.

Sākotnēji A. Giness darīja tradicionālu ale tipa alu – eilu, taču XVIII gadsimta beigās populārs kļuva porteris – tumšs, bagātīgs alus, kas tika ražots Londonā. Tāpēc ap 1770. gadu Giness nolēma koncentrēties uz portera alu, kas bija iecienīts strādnieku vidū, jo bija lētāks un sātīgāks nekā citi dzērieni.

1799. gadā Guinness pilnībā pārgāja uz portera un stouta (stout) ražošanu. Tieši Guinness Stout kļuva par pasaules leģendu.

Īpašu padara ūdens

Lai sasniegtu perfektu rezultātu, tiek izmantotas piecas galvenās sastāvdaļas – ūdens, mieži, iesals, apiņi un īpašais Guinness raugs.

Guinness alus tiek brūvēts ar mīksto un ļoti tīro Īrijas ūdeni, kas nāk no Viklovas kalniem. Šis ūdens palīdz veidot sabalansētu garšu.

Savukārt īpaši šim alum grauzdētie mieži piešķir raksturīgo tumšo krāsu un nedaudz kafijai līdzīgo garšu. Mieži tiek grauzdēti 232 grādu temperatūrā, bet netiek piededzināti. Daļa miežu tiek fermentēti un izmantoti iesalam, lai radītu dabisko saldumu, kas sabalansē alus rūgteno garšu.

Augstākās kvalitātes apiņi tiek pievienoti, lai piešķirtu alum vieglu rūgtumu un nodrošinātu garšas dziļumu un stabilitāti.

Par Guinness slepeno sastāvdaļu sauc raugu – īpašu rauga kultūru, ko rūpīgi lolo jau paaudzēm. Tā nodrošina pareizu fermentāciju un piešķir alum atpazīstamo garšas raksturu.

Alus darīšanas procesā vispirms tiek sasmalcināti mieži, lai izvilktu cieti, kas pārvēršas cukurā. Iegūtā misa tiek vārīta kopā ar apiņiem, kas piešķir aromātu un garšas līdzsvaru. Tālāk seko fermentācija, kad misai pievieno Guinness īpašo raugu, kas cukurus pārvērš alkoholā. Visbeidzot alus tiek rūpīgi filtrēts un nogatavināts, lai panāktu izteiksmīgu, maigu garšu.

Guinness alus ir krēmīgs, nedaudz rūgts, taču ar sabalansētu saldumu un grauzdētas kafijas un tumšās šokolādes notīm pēcgaršā. Jūtama arī kakao un karameles nianse.

Guinness slavenās biezās un krēmīgās putas rada slāpekļa un ogļskābās gāzes savienojums.

Klasiskais muciņu Guinness tiek izliets, izmantojot speciālu slāpekļa sistēmu. Bundžās un pudelēs tiek izmantotas speciālas kapsulas, kas atveras, kolīdz bundža tiek atvērta, atbrīvojot slāpekli un radot putas.

Lai veidotos ideālas un noturīgas putas, šis alus pareizi esot jālej tā: piepilda glāzi par 3/4, tad atpūtina 119,5 sekundes un tikai tad piepilda līdz galam. Tā tiekot panākta ideālā garša un tekstūra.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gavēņa laikam

Receptes tiem, kuri gavē, un tiem, kuri vienkārši grib ēst pieticīgi, bet garšīgi.

Tartars – eleganta uzkoda draugu lokā

Iepriekšējā reizē stāstīju par itāļu virtuves izsmalcināto uzkodu – karpačo. Šoreiz par līdzīgu ēdienu – tartaru. Līdzīgu tādā ziņā, ka abi – gan karpačo, gan tartars – tiek gatavoti no jēlas, neaps...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko