No piecām sastāvdaļām
Punša nosaukums sanskritā, hindu un persiešu valodā nozīmē ‘pieci’. Punšs kādreiz bija seno indiešu un persiešu priesteru kulta dzēriens, un skaitlis 5 norāda uz dzēriena pagatavošanai nepieciešamo sastāvdaļu skaitu.
Punši ir garo malku dzērieni, kas gatavojami gan aukstā, gan karstā veidā. Stāstu par karstajiem punšiem atliksim uz ziemas sezonu! Tagad ir laiks aukstajiem.
Aukstos punšus uz vīna bāzes gatavo atsevišķi katram cilvēkam vai uzreiz vairākām personām kopā. Šiem punšiem ir liela līdzība ar bolēm.
Aukstos punšus uz spirtoto dzērienu bāzes gatavo dzeramajās glāzēs, parasti izmantojot punša, boles vai vīna glāzes. Glāzēs vispirms iepilda sasmalcinātu ledu, tad pievieno atbilstošā kārtībā pārējās sastāvdaļas un dekorē ar augļiem vai to daļām.
Dažas populārākās receptes
Piemēram, klasisks ir šampanieša punšs – izvēlēto glāzi līdz pusei piepilda ar sasmalcinātu ledu. Cukurgraudu piesūcina ar kādu rūgtu liķieri – piemēram, genciānas. Piesūcināšanai var izmantot arī rūgtos sīrupus, angostūru, vermutu. Piesūcināto cukurgraudu iemaisa ledū, pievieno citrona šķēli, dzērienu nedaudz apmaisa un pievieno 150 ml šampanieša. Pasniedzot garnē ar zemeni, kokteiļķirsi vai jāņogu ķekaru.
Vēl vasarā iecienīts ir ananasu punšs. Izvēlēto glāzi līdz pusei piepilda ar sasmalcinātu ledu. Pievieno 2 bārkarotes ananasu sīrupa, 2 bārkarotes citronu sulas, 20 ml ananasu liķiera. Dzērienu nedaudz apmaisa un pievieno 150 ml baltvīna.
Uz stiprā alkohola bāzes tiek gatavots kreoliešu punšs. Izvēlēto glāzi līdz pusei piepilda ar sasmalcinātu ledu. Pievieno 2 bārkarotes citronu sulas, 20 ml brendija, 30 ml portvīna. Dzērienu sakrata, kamēr tas sajaucas, un pielej 40 ml limonādes.
Vieglā vīna limonāde
Spānijā sangrija ir svēta lieta. Neviens atvaļinājums nepaiet bez sangrijas, taču īsti spāņi bāros sangriju nepasūta, to dara vienīgi tūristi. Spāņi sangriju gatavo paši vai nedzer nemaz.
Sākotnēji sangrija bija viegls padzēriens. Vīns, kura Spānijā nekad nav trūcis, vasaras svelmē likās mazliet par stipru. Kā risinājums radās ideja sajaukt vīnu ar augļu sulām. Mūsdienās Spānijā piedāvā vīna maisījumus ar dažādiem bezalkoholiskiem dzērieniem – augļu sulām, kolu un citām limonādēm. Šiem maisījumiem ir dažādi nosaukumi, bet tie visi tiek gatavoti sangrijas stilā.
Spāņi dzīvei pieiet viegli, un laba sangrija (pat ja tas ir vīns, kas sajaukts ar kolu) drīzāk ir patīkams veids, kā ar vieglu dzērienu radīt jauku izskaņu karstai vasaras dienai. Oriģinālajā sangrijas receptē nav atrodama limonāde, cukurs un stiprie alkoholiskie dzērieni, ko atpūtnieki sajauc, lai pagatavotu ātri iedarbīgu kokteili. Tomēr mērenās devās var izmantot arī šīs sastāvdaļas.
Sangrijai līdzīgi kokteiļi ir sastopami arī Dienvidamerikā un daudzās citās zemēs, kur tos dažkārt gatavo arī no alus vai liķiera – atkarībā no tā, kas vairāk pieejams.
Baltā un sarkanā versija
Gatavojot sarkano sangriju, kopā sajauc 500 ml apelsīnu sulas un 500 ml sarkano vīnogu sulas. Šajā sulā izšķīdina 1–2 ēdamkarotes medus, pielej 1 pudeli (750 ml) Riohas sarkanvīna, 150 ml spāņu brendija un sagrieztus augļus – 1 plānās šķēlītēs sagrieztu apelsīnu, ½ plānās šķēlītēs sagriezta citrona, ½ plānās šķēlītēs sagriezta ābola. Atdzesē 24 stundas. Pasniedzot dāsni pievieno ledu.
Gatavojot balto sangriju, boles traukā kopā sajauc 1 pudeli (750 ml) sausa baltvīna, 250 ml persiku sulas, 250 ml banānu sulas, 500 ml balto vīnogu sulas un 50 ml Cointreau liķiera. Pievieno šķēlītēs sagrieztus augļus (persiki, banāni, citroni, apelsīni, kumkvati). Uz 24 stundām noliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas bagātīgi pievieno ledu.