Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Fujifilm X10 – fotomāksla senlaiku stilā

Arvien paplašinoties fotoaparātu klāstam, lietotāju arvien grūtāk ir nosvērt par labu kāda konkrēta modeļa iegādei. Ražotāji ķērušies pie kārtējā lietotāju iesaistīšanas trika – rada kameras, kas veidotas retro stilā. Bet vai tās ir arī tehniski augstvērtīgas? Uzmanības krustugunīs Fujifilm X10.

Komplektācija un pirmie iespaidiKameras iepakojuma kastē nav nekādu pārsteigumu, bet arī nekā netrūkst. Izņemot kameru no iepakojuma, uzreiz ir skaidrs, ka tā kaut arī veidota retro stilā (un tas ir izdevies labi), nav nekāda vienkāršā vai vecā mantiņa.

Uzreiz uzmanību piesaista kameras ieslēgšanas veids, kas arī aizgūts no retro stila. Kameru ieslēdz, pagriežot objektīvu. Kad kamera ir izslēgta, objektīvs ir tajā iebīdīts, objektīvu pagriežot ieslēgšanai, tas reizē izbīdās darba stāvoklī un arī ieslēdz kameru. Tātad ar vienu kustību uzreiz tiekam pie darbam gatavas kameras. Zīmīgi ir tas, ka kamera darbam gatava ir praktiski uzreiz pēc ieslēgšanas, kas nebūt nav raksturīgi visām kompaktkamerām. Ir eksemplāri (pēdējā laikā gan reti), kam gatavības sasniegšana prasa vairāk nekā sekundi.

Interesanti ir tas, ka kamera ir aprīkota ar optisko skatu meklētāju, kurš zūmojās līdz ar objektīvu. Proti, grozot objektīva tālummaiņas gredzenu (to dara ar roku), mainās tuvinājums ne tikai uzņemtajam attēlam, bet arī tuvinājums optiskajā skatu meklētājā. Diezgan sarežģīta konstrukcija tātad. Jāatzīst, ka optiskais skatu meklētājs, kaut arī vienkāršs un tajā redzam tālummaiņu grozošā roka, tomēr ir reizes un apstākļi, kad tas ir labākais skatu meklēšanas veids. Tam ir iespēja arī regulēt dioptrijas, kas patiks briļļu īpašniekiem. Nedaudz neērti ir tas, ka kameras LCD ekrāns jāizslēdz ar pogu, jo aci tuvinot, vizierim tas automātiski nenotiek.

Vadības sviru skaits, kas kameru rotā ir diezgan bagātīgs. Protams, ir tradicionālā režīmu pārslēgšanas ripa, bet ir arī mazāk izplatītas vadības iespējas. Ekspozīcijas kompensācijas iestatīšanai kameras virspusē atvēlēta atsevišķa ripa. Tas ir ērti, jo ļauj ātri veikt nepieciešamās korekcijas.

Aizmugurē bez tradicionālās kursorsviras ar gredzenu ir virkne pogu, kas ļauj piekļūt uzņemšanas parametriem, neizmantojot izvēlnes. Piemēram, RAW poga ļauj ieslēgt RAW uzņemšanu. Iespēja uzņemt RAW, kaut arī arvien izplatītāka kompaktkamerām, tomēr nav uzskatāma par obligātu normu.

Retro dizainu patīkami papildina iespēja kameras slēdža pogai pieskrūvēt mehānisko tālvadības trosīti. Tā ir analogs mūsdienu tālvadības slēdzim, ko kamerai pievieno ar vadu, tikai pilnībā mehāniska. Lietotājs kamera slēdža pogu tāpat spiež ar pirkstu, tikai caur pagarinājumu. Kurš jau ir lietojis šādas trosītes, saprot, par ko ir runa.

Iebūvētā zibspuldze izbīdāma, nospiežot mehānisku pogu. Tātad zibspuldzes (ne-)lietošana ir pilnībā lietotāja ziņā. Ir arī vieta kur uzspraust ārējo zibspuldzi.

Dizaina stilu papildina arī metāliskais objektīva vāciņš, kas vienkārši uzmaucams objektīvam, nevis iestiprināms filtra pieskrūvēšanai paraudzētajā vītnē, kā tas ir parasti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko