Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzību cenšoties apliecināt savu veiksmi, statusu un, iespējams, prestižu. Kā vērtēt pārspīlētu vecāku dižošanos ar savām atvasēm? Un kā rīkoties, lai neviļus nenodarītu pāri saviem bērniem?

Pārskatot sociālos tīklus, viegli var konstatēt, ka ir diezgan izplatīta tendence vecākiem pārlieku dalīties ar savu bērnu fotogrāfijām un video. Šādu rīcību dēvē arī par “sharenting” no vārdiem angļu valodā “share” un “parenting”, kas nozīmē “dalīties” un “audzināšana”. Lai gan visbiežāk vecāku mērķis ir iemūžināt skaistus mirkļus un notikumus bērna un ģimenes dzīvē, pastāstīt un dalīties ar draugiem un paziņām, šāda rīcība var radīt bērnam un ģimenei nevajadzīgus riskus un apdraudējumus. Bērns nav prece, kura jāreklamē, lai iegūtu sev sekotājus, pozitīvas atzīmes “patīk”, uzmanības apliecinājumus, komplimentus u. tml.

Ar ko riskējam, publicējot bērnu foto vai video?

Ir jāsaprot, ka bērna dzīves atspoguļošana ir saistīta ar risku vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tiklīdz foto tiek publicēts sociālajos tīklos, vecākiem zūd jebkāda kontrole pār bērna foto vai video izplatību – nav iespējams uzzināt, cik daudzi un kādi cilvēki to apskatīs, kopēs, saglabās savās ierīcēs, dalīsies ar to vai publicēs citur.

Otrkārt, tos attēlus, kurus var seksualizēt, piemēram, ar kailu bērnu vannā vai pludmalē, kāds var izmantot savām amorālajām un nelikumīgajām vajadzībām.  Ļaunākajā gadījumā, publicētie foto var nonākt arī “darknet” jeb “tumšajā internetā”, kurā pamatā uzturas pedofili un citas personas ar ļaunprātīgiem nolūkiem.

Treškārt, vecāku publicētie bērna foto var tikt izmantoti pret bērnu, ja vienaudži viņu vēlēsies ietekmēt, pazemot, izsmiet u. tml. Tāpēc pastāv iespēja, ka bērns agrāk vai vēlāk izteiks jums pretenzijas par viņa privātuma pārkāpumiem.

Ceturtkārt, publicējot savu atvašu foto un video, tiek pievērsa nevajadzīga svešu cilvēku uzmanība jūsu ģimenes dzīvei – labu gribot, jūs neapzināti atverat savas mājas durvis svešiniekiem.

Kas jāņem vērā, publicējot foto un video?

Kā parūpēties par bērna privātumu, drošību un labklājību, vecākiem publicējot foto un video internetā?

Pirmkārt, nekad nepublicējiet bērna kailfoto – pie jūras vai pludmalē, pirtī, dārzā, uz podiņa, vannā u. tml. Pedofili un cilvēki, kas izmanto šādus attēlus, lai nopelnītu, to vien gaida, ka jūs viņiem tos pasniegsiet “uz paplātes”.

Otrkārt, atturieties publicēt foto, kuros bērns ir slims vai emocionāli satraukts, piemēram, raud vai ir dusmīgs. Ir vērts apdomāt, kā bērns jutīsies par šādām fotogrāfijām pēc gadiem, kad būs izaudzis.

Treškārt, nepublicējiet foto vai video, kas attēlo brīžus, kad bērns tiek iesaistīts nedrošās aktivitātēs, lai nenonāktu pretrunā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu.

Ceturtkārt, pārliecinieties par to, ka foto vai video redzamā informācija nerada bērnam draudus – nav noprotama mājas adrese, skolas nosaukums, personas dati, atrašanās vieta u. tml.

Piektkārt, izvairieties publicēt foto vai video, ja tajā redzami arī citi bērni – draugi, grupas, klases, pulciņu biedri. Jums nav tiesību publiskot citu privātumu!

Ja tomēr nolemjat publicēt fotogrāfiju, pārliecinieties, ka zināt, kurš redzēs bērna foto. To var izdarīt, lietojot atbilstošos privātuma iestatījumus savos sociālo mediju profilos, tādējādi sašaurinot skatītāju loku.

Nobeigumā aicinu cienīt bērna privātumu. Tieši tāpat, kā mēs paši cienām savu privātumu, ir  jāciena sava bērna privātums. Manuprāt, kam un ko bērns vēlēsies internetā atklāt par sevi, ir jābūt viņa lēmumam. Ja viņš šobrīd ir par mazu, lai pieņemtu šādus lēmumus, tad ir jāatturas publicēt viņa foto vai video.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko